U nedostatku mesta u Vujaklijinom ili kojem drugom rečniku na internetu postoji mnoštvo sajtova, među njima Vukajlija, gde možete da vidite na kakav sve način ljudi vole da razgovaraju na opšte zgražavanje lingvista. Tako da se tamo može videti da ljudi fejsbukuju, fejsbuče, da im je fejs ubagovao. Ili čak poređenje čuvenog prideva „kul”: kul, kulji, najkulji.
Emisija RTS-a "Oko Magazin · 24. Novembar 2009.
Što se Amerike tiče, oni se u skoro svemu dosta razlikuju od nas.
Jedino što mi je čudno, je kako to ne predstavlja skoro nikakvu barijeru za gledanje njihovih filmova i serija. Ono, sve kontamo, lako se povezujemo s likovima... a u praksi ljudi tamo kad odu u Ameriku, u 90% slučajeva druže se samo sa Balkančerosima, a teško se povezuju sa bilo kojim Amerom.
ma gde bre, slicni smo sa amerima karakterom. a i sta je amerika jbt, miks svega i svacega.
mnogo slicniji nego sa rusima npr. ali fora je ne sa svima jer tamo imas miks.
ovo za tipovanje i ostalo bas nema veze sa tim.
To je izbor, Jovo, ne pravilo. Druženje samo s balkančerosima je unikatan način da nikad ne budeš prihvaćen u toj zemlji, ne naučiš jezik i običaje i da za Božić dolaziš kući i lelemudiš da se gore ljudi ne druže, izopačeni i otuđeni. Druže se oni, samo ne s tobom, jer si ti izabrao da se družiš samo s ostalim migrantima.
Slažem se kamenofil, kontam ako bi otišao tamo nastojao bi se povezati sa njima... Ali ja ti govorim iz iskustava ljudi koje znam da su otišli... Uglavnom ti je praksa da se druže sa Balkančerosima... A nisu to sve neki zatucani, zatvoreni... čak naprotiv ima ljudi sa visokim obrazovanjem i širokim pogledima, da tako kažem, koji na kraju u praksi se opet povežu tamo sa našima, a slabo se druže sa nekim old school Johnom, Alice i Dave-om.
Pa da, ostaje činjenica da se s ostalim balkančerosima lakše povezati jer kultura jezik itd. No ako misliš zastalno ostati u državi, trebaš imati mrežu ljudi iz te države. Ako ćeš ostati samo par godini, zviždi ti jajo da se bratimiš s Amerima, a i oni to znaju.
ja sam se razmisljao o tome kad sam se preselio u svajcarsku, i nesto sa dobrih 80% svajcaraca se ne bi druzio nikad duze od 2min interakcije, a u irskoj kul itditd...
onda sam ukapirao da sam u irskoj bio na faksu sa ljudima koji su slicni meni i godinama i po svemu ostalom, gubili tonu vremena zajedno, mladji i mnogo lako da budes drugar. ovde je presek malo nasumicniji i odmah mi dobar deo ljudi sa kojima imam interakciju na ovaj ili onaj nacin ide na kurac.
najzad, shvatio sam i da se ne bi druzio niti se druzim i sa 80% srba.
jedino sto mozes da uradis je da se fokusiras na onih 20% i od toga da proberes tih x ljudi sa kojima mozes da budes svoj i da ne gledas mnogo odakle su jer nisu cesti.
ako ne pricas jezik, i imas predrasude, naravno da ce svi biti srbi. al to je greska (po meni) jer iskljucujes ogroman broj ljudi koji bi ti obogatili postojanje, a ukljucujes neke koji su toksicni samo zato jer ti je neko reko da to tako treba.
zajebano je to kad se preselis ko odrasla formirana osoba. mora malo da se oducis nekih stvari.
da jeste, mnogo je lakše kad je čovjek baš mlad.
I to što kažeš, na faks kad si išao sa njima to mnogo mijenja stvar, jer ste tu usmjereni jedni na druge, zajedno pijete, idete po kafanama itd.
Ja sam to okusio jednom tamo neke 2013. kad sam išao na neku školu jezika u Italiju... Tamo je bilo ljudi iz cijelog svijeta i svi smo se družili. Meni cimer bio neki Škot, sa njim isto bilo kul. Baš opušten lik, svira gitaru, zna dobro i da kuva, ja mu puštao Miroslava Ilića da čuje našu narodnu muziku, uživio se kreno pjevat...
Zavisi šta nosiš sa sobom Celtaro. Ako si vrh pička, što bi rekli klinci, onda si svuda dobrodošao i svi oće da se druže sa tobom. Ako si kul kreativan zgodan zabavan itd ljudi hoće da su sa tobom na svim meridijanima. I ako si čitao knjige btw pa je spektar tema sa tobom malo širi. Ako si pak vodoinstalater ili bauštelac iz zemlje trećeg sveta, nisi baš nešto privlačan, ma kakve ljudske kvalitete da imaš. Ako si nekakav menadžer - bankar - advokat družiš se sa sebi sličnima, ili te hejtuju jer si došao iz trećeg sveta i tuk der džob. Oću da se druuužiiim i da me privateee aaa. Idi onda u neku grupu, mešovitu po mogućstvu - idi tipa na ples, uči da igraš, jer tamo ima muško žensko staro mlado sve, a i u interakciji si. Ako budeš išo na predavanja, sedećeš samo i ćutati. Ili na odvikavanje od opijata, sedećeš tamo u krugu i upoznati se sa ljudima koji se odvikavaju od koječega itd.
naprotiv melkor - sto si zahtevniji sto se tice druzenja, a to ti opisujes, to ti je manji krug ljudi sa kojima mozes da kvalitetno provedes vreme.
ne mozes da imas bilo kakvu interakciju sa nekim sa kojim imas ogroman disbalans u svemu. negde mora da se poklopis.
oni sa kojima se poklopis u onome sto ti je licnost, to su ti prijatelji, sa njima osecas bliskost.
tj, po tvom primeru, vodoinstalater moze da se druzi sa svajcarcima sa kojima ja ne bi nikad mogao. posto zvuci tako, ne mislim sa nekog pedestala kao da ih gledam, nego jednostavno oni ne bi hteli samnom.
al nema veze to sa profesijom. osudjeni smo malo na to, jer dobar deo vremena provodimo sa ljudima u slicnoj profesiji, ali tipa da kazem neko radi sto ja radim dakle sigurno je da imamo slicnosti... ne.
Šta je kvalitetno vreme? Pečemo roštilj vikendom? Deca nam trče okolo i vitlaju kokoške dok mi sedimo na terasi i diskutujemo politiku - sport, a žene nam se u kuhinji žale na nas dvojicu i kukaju što nisu našle muževe sa manjim apetitom i većom kitom?
vreme koje provodis sa nekim sa kojim ne moras da se pretvaras i da glumis bilo sta.
Zašto? Da ne bi bio sam? Toliko lepih, dobrih i korisnih stvari možeš da radiš kada si sam. Biti sam ne znači i biti usamljen, to je blagoslov i vreme koje ti je dato kada, ostavljen na miru, možeš da rasteš, napreduješ i bivaš bolji. Ljudi izbegavaju to vreme jer tada, neminovno, shvate koliko prazan i besmislen život vode i na šta traće vreme, i zato beže bilo gde i provode vreme čak i makar s kim - jer lakše je baviti se bilo čim drugim nego samim sobom. Kvalitetno vreme sa nekim znači kvalitetan seks, ili kvalitetnu diskusiju, ili nešto radismo i stvaramo zajedno. Znači mogućnost da te neko razvedri, oraspoloži, upotpuni, da ti dobar i koristan savet itd. Razgovori o politici, sportu, automobilima...Nisu kvalitetno vreme, naprotiv.
Sve je to individualno moji drugari
Čovjek je društveno biće i reći da je samoća nešto što mu pogoduje nije baš tačno ali opet dajem mogućnost jer sve je to individualno
Mozda je samoca dobra ali ja nikad nmg zaboraviti prosla dobra vremena.. kad se samo setim kakvi su sve likovi bili pre na sajtu, prave legende, znali smo da se zajebavamo, ali znali smo da pricamo i o ozbiljnim stvarima....dzimi, zmia, wojtek, ja, smarko, energija, blek hol, dankan, mr moon i gomila drugih.....eeee kad se setim
https://www.youtube.com/watch?v=Uje6OpuBZ24&t=202s&ab_channel=AudioKnjigeMuzikaPoezijaFilmUmetnostARTV
Slušaj knjige Celte.
jedno ne iskljucuje drugo, pricamo o drustvu a ti pokazujes na nebo i pricas da je gore.
Lako je tebi da se ne vakcinises kad se ne druzis ni sa kim Melke.