Bez ikakve pompe, Vukajlija se pojavila tokom ove godine i zabilježila skoro deset hiljada rječi u rječniku žargona koje su definisali sami posjetioci. Uzimajući za ime učestalu grešku u govoru kad ljudi zapravo žele da kažu Vujaklija, stvorena je zajednica stvaraoca slenga srpskog jezika i mjesto na kojem posjetioci treniraju svoju kreativnost. Ovaj kreativni ventil vas samo tako usisa i očas posla možete da izgubite sate vremena čitajući duhovite opaske kojim su definisani brojni izrazi iz popularne kulture i govora. Pozicionirajući se između ozbiljnih sajtova kao što su "Metak" i "Vokabular" na jednoj, i zabavnih "Srbovanje", "Kobaja Grande" na drugoj strani, Vukajlija je dokazala da famozni "user-created content" (sadržaj kreiran od strane korisnika) može sasvim lijepo da zaživi i na ovim prostorima. Ovogodišnja nagrada za najbolji sajt prema izboru Biznisbloga odlazi ovom istinskom Web 2.0 projektu kojem u definicijama nije izmakla ni domaća blogosfera!
Biznisblog · 26. Decembar 2007.
ne bih da se mešam, ali nije mi jasno zašto toliko napadate religiju. recimo, che-vu je rekao kako na svetu ima polovina ljudi koji su gluplji od prosečnog glupog, ili prosečnog čoveka. ako je njima potrebna religija, nije li greh praviti se pametan i ubeđivati u nepostojanje boga samo kako bi vaša sujeta bila podhranjena?
svaka religija ima svoju priču, ili ste možda čitavu diskusiju temeljili na hrišćanstvu i samim tim priznali je kao jedini relevantnu, a samim tim i tog boga priznali kao jedinog vrednog rasprave?
da ljudima nije bilo potrebno nešto u šta bi verovali, cela ta priča o religijama bi odavno pala u vodu. počevši od onih pećinskih ljudi koji su verovali u prirodne pojave i šta ja znam...
želim samo da kažem da ljudima koji u hrišćanskog boga veruju, on za njih postoji. oni koji veruju u nekog drugog boga taj neki drugi bog za njih postoji. oni koji veruju da je bog jedan, samo da ima drugačija obličja i da mu razni narodi daju različito ime, i oni su u pravu. isto kao i oni koji nemaju potrebe da veruju u bilo šta, njima bog onda nije ni potreban, kao ni neka pripadnost bilo kakvoj verskoj zajednici ili organizaciji.
ne vidim zašto razlbati više u ovom smeru i truditi se da poljuljate nečiju veru, osim ako ste pripadnici neke religijske sekte, pa vam je zadatak prikupljanje novih članova.
mislim da svi koji ulaze u ovu priču uglavnom duboko veruju u šta veruju, ili sumnjaju u šta sumnjaju, i teško da će jedan forum promeniti bilo šta tu.
nisam imao nameru nikome da se zameram... ovo je moje mišljenje.
Surovi,
Nije "koji su gluplji od prosečnog glupog, ILI prosečnog čoveka", vec "koji su gluplji od prosecnog coveka". Uglavnom su oni najvise izlozeni opasnostima religije i na njima one grade brojcanu bazu. I kada bi ih neko ismevao da bi nahranio svoju sujetu, to bi stvarno bio greh, kako god definisali "greh". Nadam se da je ocigledno da nemam nameru da se tako postavljam. I celo aludiranje na glupost je, priznajem, pomalo neukusno, ali mislim da sluzi svrsi.
Ja sam svoj argument poceo ne kao napadom na Hriscanstvo, vec na 3 Abrahamske religije: Judeizam, Hriscanstvo i Islam. Sve tri se zasnivaju na Starom zavetu. Sve tri imaju centralno teziste u 10 zapovesti. Nadao sam se da na nacin pokusaja demoliranja nekih dogmi oko tog sumnjivo stvorenog dokumenta ukazem na odredjeni broj ideja i otvorim ih za raspravu. Nemoj da me pogresno shvatis; mislim da u svim religijama ima dobrih stvari. Ali, kolicina zla koje je pocinjeno zbog raznih religija daleko premasuje te stvari. Malo mi je trulo da ih samo trpim i da ne kazem nista. Pa valjda je ovaj forum najbolje mesto za to...
A ako je nekome zadatak prikupljanje novih clanova, neka samo dodje...
:)
nisam mislioo konkretno na tebe, vidim šta pričaš i fino to radiš, ali realno gledajući prosečnog čoveka niže klase u svetu, u 21. veku, možeš li molim te da tvrdiš da religija i vera bilo koja mogu da nanose zlo?
crkva je postala toliko nebitna većini vernika da je nemoguće da bilo šta od toga zlog može da deluje. prvi smatram da ima mnogo mana, i sa određenim delovima tvog izlaganja, kao i izlaganja ostalih se slažem, ali me zanima da li stvarno mislite da religija trenutno može da radi bilo šta drugo osim da pruži neku utehu?
90% ako ne i više vernika jednostavno zable kurac i za boga i za crkvu, dokle god mu je dobro u životu. kad stisne, onda se druga priča peva...
a gornjim tekstom sam želeo da kažem kako koliko god međusobno pokušavali da ubedimo jedni druge u nešto, sigurno nećemo uspeti, jer je većina nas ovde izuzetno tvrdoglava, i voli da izgira svoje mišljenje.. haha, čak ni ja nisam izdržao da se ponovo ne umešam :p
a, naravno da svaka religija gradi svoju bazu na tom delu populacije koji si naveo.... u krajnjem slučaju, tom delu je (uglavnom) i namenjena :) to je jasno od početka...
Kul je malo raspravljati se o ovim temama, razvija vijuge, al' zašto ljudi pišete tomove o stvarima o kojima ljudi, što su više pisali i raspravljali se, više su mrzeli jedni druge. O religiji se treba raspravljati u malim količinama. U velikim količinama treba živeti, zato now for something completely different: http://www.youtube.com/watch?v=ZiirFPtii8Y
Halid Bešlić rulz.
Potpuno se slazem sa ovim poslednjim pasusom. Ali, to bas pokazuje koliko je religija losa. Nista istinski dobro od nje nije ostalo. Kod nas je to cak i vise izrazeno nego na mnogim drugim mestima. Malo ko ide u crkvu, jos manje je briga za ono sto popovi pricaju, a gotovo da ne postoji neko ko istinski prostudira ucenja "svoje" vere i pokusava da iz njih izvuce samo ono najbolje. Ali zato, kad treba da se dizu tri prsta kod nas, mrze Ameri kod Arapa ili postavlja eticki pravilnik kod Amera, svi su odjednom vernici. Doduse, ne mogu iskreno da napadnem veru. Ali MRZIM religiju. (Ako niko nije primetio do sad, hehe...).
Neko je jednom rekao: "Religija je fosilizovana filozofija". Zaustavljena u trenutku.
Pozdrav svima, ajl bi bek!
Aj iskuliracu, stvarno sam smorio... :)
sad bih pojeo jedno prase sa svima vama, ili jagnje... kako kome vera dozvoljava :)jednu gozbu da napravimo da umastimo ruke
http://vukajlija.com/Tri%20praseta
Ovaj rad... pod 2 :)
e da! upravo tako :)
Mada vera kaže: " Ne čini sebi idola.", Surovi, ti si moj idol dana. Kakva širina, tolerancija i tako to.Isti si Sidarta čoveče:))) Pored koje reke ti kuliraš? Da dođemo i mi. Mora da je to neka dobra klima ili uticaj nekih rečnih struja. Možda podzemne vode...Reci nam, reci nam :)))))))))))))
Evo ovako!
Pronasla sam definiciju nije bitno koju mozda je i prepoznate u ovom tekstu koji budem napisala.
Definiciju je napisala osoba A,i osoba B je ostavila komentar.
E sad inace je ta osoba B ateista.Nema veze to je njegovo pravo.
Ali u glavi osobe B je velika konfuzija.
Osoba B smatra da je religija izvor zla na ovom svetu,gladi,ratova,izbeglica itd.
Nije religija izvor zla nego ljudi!
Religija postoji zato da nam svima nama bude dobro,ali postoje fanatici koji religiju posmatraju na pogresan nacin i teraju druge ljude da razmisljaju isto kao i oni i bore se protiv neistomisljenika.
To je i sovinizam i fanatizam,a istovremeno i bogohuljenje tj. krsenje religije!
E sad ne postoji jedan jedinstven nacin za prihvatanje religije,postoji mnogo nacina i mnogo ucenja i sve je to dobro dok ne preraste u mrznju,ekstremizam,fanatizam,fasizam i druge oblike netolerancije!
Za sve to lose su krivi ljudi.
A onaj koji iskreno veruje u nesto i shvata to na pravi nacin i ne namece svoje razmisljanje je pravi vernik.
imam jedno pitanje pa molim sve da mi odgovore ako znaju,jer pitao sam i veroucitelje i sve al niko da mi odgovori
dakle interesuje me sledece-kada su stvoreni adam i eva oni su imali odnos i dobili decu,ali sta je dalje bilo ,nisu valjda brat i sestra pravili decu,a incest je jedan od najvecih grehova a grehovi su nastali kad i prvi ljudi,pa mi je to malo nelogicno
Greh je nastao kada su Adam i Eva odlucili da kusaju one zajebane plodove. Do tada greha nije bilo jer do tog trenutka nisu mogli da ga naprave. Sve sto su radili bilo je apsolutno dobro ma sta to bilo. Uzevsi plod saznanja ili cega vec slobodna volja vise nije bila prava izvorna slobodna volja i tada je nastao greh. Kako bi razumeo sta zelim da kazem moram definisati slobodnu volju. To nije da ti biras sta oces, vec da si uvek u stanju da izaberes dobro kada ti se god ponudi vise izbora. Posto je Hriscanstvo bazirano na ljubavi a samim tim na cinjenju dobrih dela jedina istinska slobodna volja je birati dobro i samo dobro ma sta da ti se predoci.
Dakle do tog trenutka nije bilo nacina da se zgresi sta god mi sada mislisi.
Ovo je moje vidjenje stvari da to nije mogao biti greh na osnovu nekih cinjenica koje znam o ovoj religiji, ali opet ne mora da znaci da sam tacno objasnio.
hvala
OHOHOO, Dottere! Stani!
Čovek te pita o Adamu i Evi, a ti pričaš o ljubavi i Hrišćanstvu... Malko si zamenio teze, pa ću probati ja da postavim još koje pitanje ne bih li odgovorio na Vuletovo...
Adam je stvorio Gospod Bog. Onda je stvorio Evu. Stoga se računa da su to prvi ljudi na zemlji. Oni su Dobili dva sina, Kaina i Avelja. Kain rokne Avelja, a Bog ga protera. "Evo tjeraš me danas iz ove zemlje da se krijem ispred tebe, i da se skitam i potucam po zemlji, pa će me ubiti ko me udesi." (Prva knjiga Mojsijeva, 5, 14)
Ove reči izgovori Kain. Prostom računicom (ADAM + EVA + KAIN + AVELJ) - AVELJ = 3. Ovo je broj preostalih ljudi na Zemlji. A ko bi ga ubio kad ga "udesi" ako su mu jedino matorci živi???? Zanimljivo...
Onda Kain ode u zemlju Naidsku gde "pozna" svoju ženu i dobi sina Enoha. Ček, koju sad ženu???
Biblija je od početka do kraja puna narativnih rupa. Teško može da se uspostavi kontinuitet. Da ne spominjem da je zmija rekla Evi da će biti kao bogovi kad pojedu voćkicu. AHA! Bogovi??? Pa jel ih ima više ili there can be only one?
A u Bibliji ne piše ništa o pravoj prvoj ženi koja je bila pre Eve i koju je Bog proterao jer je bila zla. Ta žena se zvala Lilit.
Stari zavet je nastao iz nekih starih jevrejskih svetih knjiga, bem li ga kojih, zaboravih. I naravno, kao i Novi zavet, predstavlja The Best Of svih tih pisanija. Čak je i Jevanđelja bilo jedno 8 ili 9 puta više nego što je u Bibliji.
Poenta je da Bibliju ne treba uzeti zdravo za gotovo. Ona je Players Handbook, iliti ustanovila je moralna pravila igre, a na vama je da ta pravila primenite ili odbacite, a ne da pamtite koliko je ko imao godina kad je umro, silne rodoslove i sl.
Eto...
E dodji dekani na mekani :P
OK, aj sad, ja sam zanemario zidovsko gledanje biblije jer je ona sveta knjiga i u njih. Ali sam isao linijom manjeg otpora, tj. hriscanstvom.
E sada prvo da te ispravim u jednoj kardinalnoj gresci. Prva zena i jedina Adamova po kanonu je Eva. Sve ostalo je jeres i samo jeres. Isto tako ne mozes pricati o vecem broju jevandjelja iz istog razloga. To da li se ti slazes sa tim da je biblija pisana ispravno ili neispravno ili kako je sklapana nema veze sa cinjenicom sta je prihvaceno u religiji, konkretno u hriscanstvu.
Inace, Lilit jeste prva Adamova zena po nekim apokrifima, medjutim Eva mu je treca po jednom od njih. A sta cemo sa drugom? Ko je sad to? Sto se ne spominje? Druga zena mu je bila Eva, grubo receno Eva I, dok je ova nasa isto tako grubo receno Eva II.
"Ove reči izgovori Kain. Prostom računicom (ADAM + EVA + KAIN + AVELJ) - AVELJ = 3. Ovo je broj preostalih ljudi na Zemlji. A ko bi ga ubio kad ga "udesi" ako su mu jedino matorci živi???? Zanimljivo...
Onda Kain ode u zemlju Naidsku gde "pozna" svoju ženu i dobi sina Enoha. Ček, koju sad ženu???"
Ocekujes li da u bibliji ili bilo kojoj drugoj knjizi koju je pisao covek bude apsolutno sve napisano i objasnjeno? Nigde nije spomenuto npr. da je bog stvorio kamilu. A kamila se pojavljuje u bibliji. Koja kamila??? Otkud sad tu??? Kao sto je stvorio zivotinje tako je stvorio i coveka kao vrstu npr. i nemora svakog ponaosob da stvara, tj. da bude receno da je stvoren/rodjen/sta god sem onih najznacajnijih individua.
Sto se tice uzimanja biblije zdravo za gotovo najbolji primer su sekte i protestanti. Inace, bibliju ne mozes tumaciti bez Svetog predanja inace ces zastraniti, a ni sa tim ako nemas dovoljno kojekavog predznanja.
Koliko sam ja shvatio pitanje, radi se o doslednosti... Imaš zaključke sa jedne strane, izvedene od strane onih koji su ovlašćeni da tumače, i premise onih koji su komplirali sve što bi moglo da uđe u Svetu knjigu. Iz zaključaka se može zaključiti da su pogrešni jer se u premisama priča o još nečemu što je po svemu sudeći vidno izostavljeno. Znači, ne možeš da sudiš o celini u celini ako nemaš samu celinu pred sobom. Biblija samim tim što počiva na nečemu što u početku nije zamišljeno kao Biblija nije jedna jedinstvena celina. Da li je to jeres ili nije, nije ni bitno, jer fakat jeste tako. Ako kažeš da je Bog jedan, a malo kasnije kažeš da postoje bogovi, tu nešto smrducka. Ne možeš da porekneš da Sveto pismo u sebi podrazumeva i jeres, jer se u nedoslednosti informacija kriju koreni jeresi. Bog je isto tako dobar kao i Biblija koja je njegova reč, ali opet, postoji i zlo. Ako je on stvorio sve što postoji, stvorio je i zlo pored dobra. Baš zato i ne treba shvatati doslovno tu Knjigu jer ona propagira jedno, prećutkujući neke činjenice u vezi onog što je suprotno.