Bez ikakve pompe, Vukajlija se pojavila tokom ove godine i zabilježila skoro deset hiljada rječi u rječniku žargona koje su definisali sami posjetioci. Uzimajući za ime učestalu grešku u govoru kad ljudi zapravo žele da kažu Vujaklija, stvorena je zajednica stvaraoca slenga srpskog jezika i mjesto na kojem posjetioci treniraju svoju kreativnost. Ovaj kreativni ventil vas samo tako usisa i očas posla možete da izgubite sate vremena čitajući duhovite opaske kojim su definisani brojni izrazi iz popularne kulture i govora. Pozicionirajući se između ozbiljnih sajtova kao što su "Metak" i "Vokabular" na jednoj, i zabavnih "Srbovanje", "Kobaja Grande" na drugoj strani, Vukajlija je dokazala da famozni "user-created content" (sadržaj kreiran od strane korisnika) može sasvim lijepo da zaživi i na ovim prostorima. Ovogodišnja nagrada za najbolji sajt prema izboru Biznisbloga odlazi ovom istinskom Web 2.0 projektu kojem u definicijama nije izmakla ni domaća blogosfera!
Biznisblog · 26. Decembar 2007.
Cekaj malo. Ne razumem jednu vrlo bitnu stvar ovde tako da bez objasnjenja ne mogu nastaviti diskusiju. Kada sam pominjao bogOVE ili se to ne odnosi na mene. Ako jesam pominjao u kom je kontekstu.
Izvinjavam se na digresiji.
Idiot sam... ne citam sta je napisano... cekaj malo sad...
Ne, ne, ne... Biblija ih spominje... Ti u svom utuku nisi. Nije bitno da li su bogovi u pitanju ili Adamova poligamija ili pak razlozi i načini po kojima se to sve našlo u jednim koricama. Nije ni bitno da piše da je Bog stvorio kamilu. Da je bitno, i ona bi nosila ime i imala dva sina. Postojali su ljudi i pre nego što ih je bog stvorio. A to se ne tumači tako.
Eto, to je.
To da su ljudi postojali pre no sto ih je bog stvorio je apsolutno kontradiktorno bibliji, ako se drzimo biblije. Sad te bas ne kontam. Koje su nam granice diskusije? Biblija, biblija-zdrav razum, sve sto nam padne na pamet?
Izvinjavam se jos jednom.
ima jos jedna nelogicnost,kad je kain ubio avelja u bibliji pise da je celom svetu bio pbelezen kao bratoubica,a kojem svetu sa 3 coveka
vule95: "dakle interesuje me sledece-kada su stvoreni adam i eva oni su imali odnos i dobili decu,ali sta je dalje bilo ,nisu valjda brat i sestra pravili decu..."
... Neće niko čoveku da objasni pa reko da ja malo upletem tu još koje pitanje vezano za nemoć tumača da objasne stvari koje im strah od toga da će ispasti jeretici ne dozvoljava da objasne.
Pitanja su: Da li su Adam i Eva bili prvi ljudi, Zašto postoji nedoslednost oko toga koliko bogova ima, Šta se i zbog čega prećutalo u Bibliji.
Ipak necu sacekati na odgovor da bih nesto objasnio sto si spomenuo pa cemo posle da nastavimo od tvog odgovora.
"Ne, ne, ne... Biblija ih spominje..."
Koliko ja znam biblija ih spominje kao nesto sto nije istina, takodje kada rekao je Adam i Evi da ce ako kusaju plodove biti KAO bogovi ako se dobro secam. Biti kao bog nije isto i biti bog.
Druga stvar, zlo nije stvoreno od strane boga. Bog je po definiciji dobar i samo takav moze biti pravi bog (drzim se samo hriscanstva naravno). Ako posmatramo zivotinje, o njima ne mozemo reci ni da su dobre ni da su zle, vec da su prosto receno programirane i da ne razlikuju jedno od drugog.
E sada, zlo predstavlja otudjenje od boga. Kada se covek otudjio od bogo, prvi put kusanjem ploda, ucinio je prvo lose/zlo delo. Otudjivanjem od boga gubi slobodnu volju koju sam definisao u nekom postu iznad. Samim tim bog nije stvorio zlo, vec ga je covek stvorio. Dakle, prosto receno, zlo je u coveku koji se otudjio od boga.
pa da vule... to i ja pokušavam da nametnem kao temu... Biblija je dajdžest verzija, tj. sažetak misli i dokumenata koji su postojali i pre njenog postojanja... postoji tu mnogo više stvari koje ne pišu u njoj a ipak se njihovo spominjanje nije izbeglo. zašto?
ja mislim da se nesto zajebalo u pocetku pisanja biblije pa je na toj lazi sve zasnovano...ali ne znam niko ne moze sto se toga tice da 100 posto tvrdi...
nego aj da se sto vise clanova ukljuci u ovu temu
Aha... A da li to znači da pre Kaina nije postojalo zlo?
Nisam siguran baš u tu tezu... Pogotovo što se i sam Kain plašio da će neko da ga rokne kad krene da skita, a ni Bog nije imao dvojbu oko tog pitanja. Znao je da hoće i može pa je rekao da će biti proklet svako ko mu naudi. Tako ga je zaštitio od već postojećeg zla. E sad, problem sa Bogom, ljudima i zlom je u tome što je Bog pravio utopističko društveno uređenje na Zemlji. Pravio je komunističko društvo u neku ruku. On je znao da postoji i dobro i zlo i pre nego što je pravio Adama po obličju svojemu!!! A pošto je je ovaj poprimio obličje Njegovo, samim tim je i Eva poprimila Njegovo obličje. Kain i Avelj takođe. Ako su oni nosili zrno zla u sebi, možda ga je još neko nosio ko je sve to stvorio...
Adam i Eva su bili prvi ljudi i to je amin (po bibliji).
Sto se tice incesta, incest je bio dopusten u pocetku u cilju da se ljudi namnoze, kad su se namnozili incest je postao greh. Od Mojsija je incest zvanican greh.
Postoji jedan i jedinstven bog sa tri lica. Kao sto bi jedan moj dobar prijatelj rekao, banalno naravno, tri lica i jedinstvenost njihovu mozemo gledati kao kliker troperac gde svako pero jedno lice, a dok ih staklo objedinjuje . Razbijes li kliker vise nije to to, izvadis mu jedno pero opet nije to to. Ovo je isuvise banalno ali nadam se lako za razumevanje. Drugi primer, isto tako banalan, je covek, koji ima telo, um i osecanja. Ako jedno fali, onda to nije pravi covek.
"Šta se i zbog čega prećutalo u Bibliji."
Biblija je pisana pre mnogo godina, a novi zavet pre oko 2000. E sada, ajde vi otidjite do www.google.com i potrazite recept za omiljenu Elvisovu piletinu. Kada je Elvis ziveo? Videcete koliko raznih recepata ima - ovo nije zezanje, ozbiljno vam kazem. Ako se na to pitanje ne moze sa sigurnoscu dati valjan odgovor sta da kazemo za bibliju... Sta je i kako, i zasto ubaceno/izbaceno/precutkivano u bibliji, nemoguce je odgovoriti.
ujka vanja rece...
vule covece svet ne cine samo 3 coveka,
ali dragi ujaka kain se bojao da ce ga neki covek roknuti zbog toga sto je skembao buraza,ali koji covek????kad ix nije bilo
Ljudi, to sto ne pise da je bio tu pera, mika, zika, kocko, oblo, cosko ne znaci da nisu postojali. Kao sto sam rekao, "glavni likovi" su "obradjeni". Zivotni vek coveka je bio enorman tada tako da su se kotili gore neg pacovi :D
Quu, ne kontas bitnu stvar. Zlo nije ni u kom od nama... Zlo je otudjenje od boga. Dok si ti blizu svetla, osvetljen si, cak i sam zracis svetlom jer se ono odbija od tebe. Kako se udaljavas od svetla, postajes mracan, dok ne odes u potpunu tamu. Svetlo je bog u ovom primeru. Tama je udaljenje od svetla koje ljudi tumace kao zlo, tj. udaljenje od dobra.
Pa kad ne čitaš Bibliju dogmatski shvatiš da Adam i Eva nisu bili prvi ljudi. Kako je moguće da bi neko naudio Kainu ako niko ne postoji. Ili je on stvorio ove u Edemu, a onda se okrenuo stavranju drugih koji ne žive u Edemu? U tom slučaju je Bog stvorio i klasne razlike...
Zašto je to sve kompilirano na taj način je potpuno jasno. Zamisli da se kaže da je Adam imao tri žene!!! Pobogu! Kakav primer bi to dalo onima koji treba slepo da slede ono što u Svetoj knjizi piše? Ili da piše da postoji još bogova i da onda ponude Božiji rodoslov kao što ga ima svako ko se u Bibliji spominje. Bogova možda i ima više, ali onda postoje i paralelni svetovi u kojim svaki bog ima svoje nadležnosti. A kome bi se onda oni poderedili? Pa jednom vrhovnom bogu koji je napravio da se univerzumi stvaraju i umiru po istim principima gde god oni bili.
"Drugi primer, isto tako banalan, je covek, koji ima telo, um i osecanja. Ako jedno fali, onda to nije pravi covek."
Čovek ima telo (um je deo tela), osećanja i duh! Nemoj mi reći da invalidi nisu ljudi!
ali prvi ljudi-adam i eva dobijaju kaina i avelja -to su prva 4 coveka na zemlji ne samo glavni likovi,posle ubistva ostaje samo 3 a ko ce ubiti od ljudi kaina kad ih nema/???
pitanje za dotera
Zlo jeste u svakom od nas iz prostog razloga što u univerzumu, ko god da ga je stvorio, postoji materija i antimaterija. Zlo takođe može da se tumači kao entropija koja postoji i van nas samih. Prevazići sveprisutni haos je ideja kojom treba svaki čovek da se vodi. Mislim da je i Bog imao isto to na umu. Znači, ne linija manjeg otpora, nego delovanje i ulaganje energije da bi stvari imale svoj smisao u uređenosti. Pobediti sebe jeste pobediti zlo. Svetlo i tama postoje bili mi tu da ih percipiramo ili ne.
Evo ovako, jednom vo vjeki vjekov.
Adam i Eva su imali dece koliko ti ne poznajes ljudi.
Izmedju ostalog, od imenovane dece su 3 komada a ne 2 - treci je Sit na koga ste zaboravili ili niste ni znali ali nema veze, bitno je da su imali izuzetno mnogo dece sto mozete naci u bibliji bez problema ali ne znam da vam kazem tacno gde. Ima i koga interesuje naci ce.
Invalidu moze faliti deo tela ali ne i celo telo tako da ima telesni aspekt.
(izvinite što ovako upadam)
Mislim,na kraju ćete da ukapirate da jednostavno treba verovati u Jevanđelja.Ja sam lupao glavom hrpu godina pokušavajući da shvatim ovo i ono,a na kraju sam shvatio ono što mi je moja pokojna baba i sve vreme pričala...da verujem u Boga.
Ponekad je bolje poverovati u nešto bez želje da razumeš zašto je tako...lakše je. :-))
"Zlo jeste u svakom od nas iz prostog razloga što u univerzumu, ko god da ga je stvorio, postoji materija i antimaterija. Zlo takođe može da se tumači kao entropija koja postoji i van nas samih."
To je ok kao neka tvoja filozofija i na to ti ne mogu protivreciti jer je to tvoje misljenje, ali ovo nema veze sa biblijom gde je zlo otudjenje od samog boga i nista drugo. I za ovo postoje mesta u bibliji koja potkrepljuju moju tvrdnju.