Prijava

Eh Ajronmene, sad već mešaš ikonoklazam sa pohrišćanjenim paganskim običajima iz kulta mrtvih i slično. Sem toga, misliš da bi pagani to tek tako lako prihvatili? Moć Rima bi bila oslabljena? Možda. Setimo se 863. kad je krenulo opismenjavanje Slovena. Prvenstveno je to urađeno jer su Sloveni želeli da se sačuvaju od latinskog. A ko je danas katolik? Svi Zapadni Sloveni. Da je ikonoklastija uzela maha, možda bi i Južni Sloveni bili danas katolici.
*
Ja mislim da ne bi bio most i to zaključujem po drugim religijama gde se ljudi kolju zbog vere iako su relativno slične, i u tome je suštinska razlika u našim mišljenjima, a pošto ne možemo dokazati šta bi bilo, posvetimo se ostatku teme. :)

Gospodžo nisi me shvatila.
Ja ne kažem da su ikone krive za zločine.Ikonofilstvo i ikonoklazam predstavljaju dva pravca razvoja hrišćanstva za mene i njihov sukob seže mnogo dublje od problema ikona.Ako su morale da lete ikone da bi ikonoklazam zavladao i uputio evropsku civilizaciju na drugi kolosek onda je to prihvatljiva žrtva za mene.

Pa ovako: katolici i pravoslavci nisu nikad ratovali direktno jedni protiv drugih, jedino su se katolici preterano nametali svima okolo (pokrštavanjem).
Paganizam u pravoslavlju nije jedina razlika između hrišćanstva i islama, pre svega, kultura je sasvim drugačija a naročito odnos prema ženi. Ne mogu da sagledam te dve vere u miru i ne vidim taj most između njih.
Kako bi izgledao taj kolosek?

@Jelena Tihi Ubica
U Vizantiji su ikonoklastiju pokrenuli neobrazovani seljaci
ikonoklastija je bila izgovor za izmirivanje gladnog i besnog naroda
Ikonoklastija je od početka do kraja najjaču potporu imala u vojsci pa u obrazovanim krugovima.A upravo je običan narod bio uvek ikonofolski raspoložen jer mu se nisu služala složena ikonofilska objašnjenja i želeo je materijalnu potporu vere.Uostalom sam si rekao da su ikone služile da približe bibliju nepismenom narodu a onda u istom postu navedeš ovo kao argument.Kad se složiš sam sa sobom i prestaneš da postuješ patetične slike kao argumente dodji da diskutujemo.
@gospodžo-zgaziš-me
Samo smatram da bi ikonoklazam počeo sa ikonama a da bi se kasnije razvio u silu sposobnu da eliminiše sve ostale paganske elemente koji su uticali na hrišćanstvo.

Gvozdene ne vređaj čoeka... može to i lepo, ajmo u duhu današnje demokratije :)

I šta smo dobili?
Opet bi postojao jaz između Istoka i Zapada... ne razumem šta bi se time dobilo, na međunarodnom planu.

Rani islam i rano hrišćanstvo su mnogo sličniji nego što misliš.Ne mislim da bi se oni spojili ali mislim da bi mogli da budu snažni saveznici protiv katoličanstva.Papa se tad nikad ne bi oslobodio zavisnosti od Vizantije,samim tim bi imali jedan centar moći a ne dva.Ne bi bilo rivaliteta izmedju Rima i Carigrada,imali bi nepodeljenu Evropu...Ako bi kasnije moralo doći do odsudnog sukoba sa islamom,Evropa bi se ujedinjena tukla sa njim a ne ovako kao danas.
To je neka moja misao i vizija ne kažem da nije utopistička al jebiga. :)

Moraš znati da je Rim 8. veka bio selo najobičnije zavisno od vizantijskog garnizona u Raveni koji ga je čuvao od Langobarda.Kada su Arabljani poraženi 732. od Franaka oni su postali velika sila papa se priklonio njima i oslobodio se zavisnosti Vizantije samim tim rimska crkva kreće da jača i dolazimo do 1054. i konačne podele.Vizantija i Arapi bi bili zajedno u mogućnosti da zadrže papu i Franke pod kontrolom i da ostane samo jak Carigrad u Evropi.Posle bi zajebali Arape ko kurve i eto ti. :))

Oook, rani islam i rano hrišćanstvo su slični - dobro.
Islam i pravoslavlje postaju saveznici - dobro.
Uh, ovo je više političke premetačine nego što moj mozak sekretarice može da shvati...

Kako bi s islamom tukla ujedinjena Evropa, kad si rekao da bi pravoslavne i islamske zemlje bile saveznici? Ovo me najviše zbunjuje. Ili, bile bi prvo saveznici, a posle...?

Ok, Carigrad i tu su i pop i patrijarh, ali opet imamo podelu vera. I Bog zna na šta bi to sve ispalo i kako bi se završilo. Ko zna...

@ tihi ubica
Ja trebam da odgovorim na ovu latentnu uvredu na moj balkanski način pa da ti izadješ kao pravednik iz cele diskusije a ja kao seljak???
E pa zajebala si se draga moja. :))

@ gospodžo
:))) Gledaj jedini bitan činilac 8. veka su Vizantija i Arapi.
Rim je uplašeno malo seoce sa varvarima na vratima.Jedino što sprečava Langobarde da zauzmu Rim je zaštita koju vasilevs pruža papi u ime još jedinstvenog hrišćanstva.Ali papi je to gorka zaštita jer on želi da istakne suprematiju sovje crkve u odnosnu na carigradsku ali to baš i ne može jer zavisi od vojske te države.I zato on traži nekoga sa strane i nalazi Franke koji iskorišćavaju to što se Arapi i Vizantinci kolju.Saradnjom Arapa i Vizantinaca uzdizanje pape i Franaka je moglo da se spreči a lepak za tu saradnju je bio ikonoklazamA nešto zalepljeno se može posle i odlepiti kad se ciljevi ispune.
Uf ne mogu više,dosta. :)) Kao što rekoh ovo je možda utopija,možda ne,ali je neko moje mišljenje.

@ tihi ubica
A ti si samo rekao...mnogo ti samo pričaš i šališ se.
Podsećaš me na nekog advokata negativca iz holivudskih filmova.Okani me se.

Znači kao što sam i mislila, prvo saveznici, a posle... :)
Ukapirala sam sad šta si otprilike hteo da kažeš, bili bi verovatno izbegnuti krstaški ratovi, a i Turke bismo (verovatno) zaustavili posle i Evropa bi bila nešto mirnija, a bilo bi problema sa zapadnim paganima verovatno... ne verovatno, sigurno.
Ma, ko zna zašto je to dobro. :)

Baš sam te namučila, izvini, ali definitivno su mi nedostajala neka znanja da bih te ukapirala. :)

Vas dvojica, nemo' se svađate! Aj po jednu rakiju.

Eto završismo ovu diskusiju. Meni bilo do jaja.Mučiću ja tebe za neku lingvistiku samo čekaj. :) Odo ja palim na rakiju(više njih) ko god čista srca hoće sa mnom dobrodošao.

Dodji onda do Pančeva večeras.Čistotu srca proverava lično Kajzen.Poz svima.

Meni sve to islam-pravoslavlje-rim liči na ovo sad s ovom vladom, sps-pups-nova srbija-sajentolozi-ldp... Sve su to neke bezvezne podele. Možda je Gvozden u pravu, i možda bi nekim čudnim spletom okolnosti još jedna podela unutar pravoslavne crkve pomogla nečemu, ali to bi bila čista slučajnost, budući da po opštim pravilima istorije dalja šizmatika vodi u dalje ratove. Sve crkvene podele su uvek bile samo korišćenje teoloških zavrzlama kojima nismo bili dorasli da bi baje podmazale sablje. Spoj dokonog popa koji i jariće krsti i sile koja boga ne moli. Uostalom, religiji je mesto u srednjem veku, muzejima i antropološkim istraživanjima.

Nadam se da govoriš samo o crkvi kao instituciji, a ne o ličnoj veri pojedinaca.

Odnosi se i na ličnu veru pojedinca ako pojedinac više veruje crkvi nego zdravom razumu (mada ni crkvu ni verovanje njoj ne treba nipošto zabraniti - čovečanstvo će sve to prevazići kada bude spremno). A što se tiče verovanja u neku višu silu koju čovek naslućuje i oseća iznutra, to je sasvim legitimno, i sam osećam tako nešto, mada mi se čini da u suštini nema mnogo vajde od jurcanja za njom. Čovek prvo treba dobro da upozna svoju svest, pa svest drugih, pa svest kao takvu da bi na kraju uopšte znao da li postoji neka viša svest. Viša sila definitivno postoji, i osećam je, pitanje je samo da li ona ima svest. Uglavnom, sad sam se zablablablio i dosta je bilo pametovanja sa moje strane :)

Slažemo se u mišljenjima, rekla bih. Ne volim šta je institucija u stanju da uradi nečem tako plemenitom kao što je vera.

nije bas vezano za religiju ali mozes li mi reci nesto vise o bushidu...hvala

Pa bušido je životni kodeks japanskih samuraja i ekvivalent je zapadnom viteštvu.Zasniva se na sedam vrlina: čast,pokornost,hrabrost,poštenje,mudrost i još neke ne znam sve...
Kada su samuraji izgubili na značaju i bušido je.Šteta što se bušido nije nimalo primio na kasniju japansku carsku vojsku sa kojom ustaše u poredjenju izgledaju kao humanitarni odred.