IT Kutak - raznorazno pitanje

1. Da li neko mozda ima hard disk Western Digital WD5000AAKX? Ako ima i ako mu nije tesko, nek napise svoje utiske o njemu, hteo bih da ga pazarim...

Imam ja. Nešto sporiji od najbržih, nešto bučniji od najtiših i nešto topliji od najhladnijih, all-round pristojan.

Evo ti poređenje sa još nekim modelima koje sam imao tada kod sebe

http://www.dodaj.rs/f/30/Ql/coiiIsi/2/hdd-test.jpg

2. Јебу кеву ови самсунгови, али кад кажеш да је и Вестерн Диџитал ок, узећу њега јер је проверена марка, бар ја нисам имао лоших искустава са њим... Фала, маћори ;)

3. WD svakako, Samsung ima ogromne oscilacije u kvalitetu, ili im hardovi drce kao traktori, ili se ljudi kunu u njih kao najbolje na svetu. Jebes ti tu lutriju.
    Zna se sta su hardovi, WD i Seagate. Posle par losih iskustava sa WD, ja sam se preorijentisao na Seagate. Ali opet, u dilemi WD vs. Samsung ne bih imao dilemu.

4. To što misliš, Džeri, je verovatno ona zajebancija sa F3-ojkama od 1TB. Njih je bilo svakakvih jer su ih proizvodili na više lokacija zbog ogromne potražnje, oni stariji što su valjda pravljeni na Tajvanu rade ko singerica, a oni posle što su pravljeni mislim u Kini drndaju i krče kao jebemliga mašina za krunjenje kukuruza.

Pored ovoga što ih je kod nas iznelo na loš glas, većih oscilacija kod ostalih modela nisu imali, po broju reklamacija ne crkavaju ništa više od konkurencije, a kad rade - rade stvarno vrhunski. Kome treba pouzdanost, tu najbolje kod nas stoji Hitachi ali mu performanse nisu tako dobre kao Samsungu i WD-u. Svejedno, Slepi je pitao za baš taj model WD-a, nije ni pominjao da ima neke druge opcije.

5. Upravo taj, mene prosto iznervira kad vidim da ga neko hvali, kad znam da moze da ispadne opasno govno. Na stranu to sto generalno ne volim Samsung. Pomenuo ga je Slepi, sto bih ga ja prvi pominjao?

Btw, WD je prosle godine kupio Hitachi.

6. Btw, WD je prosle godine kupio Hitachi.

Mhm, brine me malo taj trend grupisanja u blokove, imaćemo na kraju samo WD i Seagate a onda će moći da formiraju cene kako im ćef.

7. Генерално, рацумем се у хардвер, на крају крајева, он ће ми леба донети кад завршим школу, али стварно не знам шта ми је чинити... Који хард за релативно мале паре? Користијо бих га и за систем и за податке, значи две партиције и ћерај.

ЕДИТ: НЕЋУ ССД И НЕ МОГУ ДА ЧЕКАМ ДА ПАДНУ ЦЕНЕ!

ЕДИТ 2: И ЗАЈЕБИ ПОЛОВЊАКЕ

8. Za male pare nema ništa, za relativno male pare samo polovnjak.

A ni za velike pare nemaš nekog osobitog izbora. Rafovi poluprazni, izbor ti se svodi na ove modele a cene bezobrazne i dokle će - ne znamo, odužila im se nešto ta kišna sezona na Tajvanu.

http://www.emmi.rs/hard-diskovi-%28hdd%29-i-fioke-hdd-sata3-7200-500gb-wd-caviar-blue-wd5000aakx.11.html?productId=14137

http://www.emmi.rs/hard-diskovi-%28hdd%29-i-fioke-hdd-sata3-7200-500gb-seagate-barracuda%C2%AE--st500dm00.11.html?productId=17363

http://www.emmi.rs/hard-diskovi-%28hdd%29-i-fioke-hdd-sata2-7200-500gb-hitachi-deskstar.11.html?productId=3128

Od ta tri ipak najbolje WD, samsung trenutno ima da se nađe samo ecogreen varijanta a to ti i nije baš za sistem.

9. Mhm, brine me malo taj trend grupisanja u blokove, imaćemo na kraju samo WD i Seagate a onda će moći da formiraju cene kako im ćef.

Nikako ne valja, ali nikako. Evo memare kako su pojeftinile, jeftinije od zelene salate na pijaci, sve zahvaljujuci velikom broju proizvodjaca.

Da se proizvodjaci hardova nisu toliko ukrupnili, poplave na Tajvanu bi pogodile samo i iskljucivo proizvodjace, a nikako i kupce, koji sad treba da plate isti hard od pre 6 meseci duplo skuplje, kako bi proizvodjac sto pre isplivao iz govana. A da ne pominjemo to sto su skratili garancije.

10. A da ne pominjemo to sto su skratili garancije.

E, da. Govorka se da je to skraćivanje garancija palo jer su, da bi se pokrili, morali da puste velike količine repariranih diskova u prodaju po tržištima trećeg sveta. Pogodi čije je to između ostalih.

11. Јебига, ја морам дузмем хард, па морам... Пашће Вестерн Дигитал, дефинитивно... Има 3 године гаранције, мени доста.

Фала на саветима :*

12. Да ли је здраво (или бар да није штетно) брисати следеће ствари:
    system - temporary files,
    system - memory dumps,
    system - windows log files ???
    Заједно алоцирају 3,7 GB.

13. Neam pojma sta je, ali ne diraj ako ne moras...

14. Где у Бг да купим футролу за нетбук од 10.2 инча? Тј. која је најбоља радња за те футроле и торбе? Гдегод да одем, немају, или имају нешто геј с апликацијама, или нешто прескупо, не даје ми се изнад 13-15 евра за најобичнију футролу. Или имају торбе. А не треба ми торба, него само футрола.

Овако нешто би било идеално, само мање (ово је 15.4''):
    http://www.gigatronshop.com/torbe/canyon_futrola_za_notebook_15.4_cnr-nb11cbl-7880

15. Brisi sve. Mada se "pesaka" ne brise nista, instaliraj CCleaner npr. i pusti njega da odradi.

16. То ми ЦЦлеанер наш'о, рекох много меморије у пм. Обрис'о. Фала.

17. Gde jeftino nabaviti prah za tonere? Nebitan kvalitet, ne treba mi za štampanje, već zbog magnetnih svojstava, kacam nrd.

edit: valjda sam ubo dobru temu da pitam. :)

18. Otidzi na buvljak, pa kupi toner. Realno, sanse da je toner ispravan su ti 1:150 000, ali tebi ionako treba samo prah. Dakle nadzi za 100-200 dindzi neki sjeban toner i Bog da te vidi...

19. Gde jeftino nabaviti prah za tonere? Nebitan kvalitet, ne treba mi za štampanje, već zbog magnetnih svojstava, kacam nrd.

edit: valjda sam ubo dobru temu da pitam. :)

Шта ће ти, ћеш да правиш ферофлуид?

20. Imam neki seminarski duradim iz racunarskih arhitektrura, moze bilo sto sto se tice arhitektura, ima li neko dobru preporuku za temu gdje mogu naci dosta informacija o tome. Temu ja biram sam sebi