ТОМОС- прдаво говно или младалачки сан?

1. Ma Tomos je da nucis malcice da vozis i odmah da ides na nesto teze i malo vece, jer je da kazem normalnom coveku koji vozi prilagodjenom brzinom mnogo sigurnije da vozi tezi i veci motor nego bicikl sa motorom. Veci motori su veoma sofisticirani, idu pravo drzali vi volan ili ne, sire gume, veca tezina, sve je to stabilno, ja sam jednom na BT-50 sa masinom od 90 ccm hteo da poginem sa 60 na sat zbog peska po strani puta, a drug na istom mestu pri blagom kocenju pao i razbio se ka' zvecka. Dok sam na primer isao vec pomenutom Hondom NX Dominator ali od 250ccm-a brzinom od nekih 80 na sat i u krivini naleteo na kamen velicine pesnice preko kog sam presao bez ikakvih problema, s tim sto nosi bilie namestene gume za off-road vec celave gume prilagodjene za asfalt.
    EDIT:

Po meni najviše utiče način vožnje na to da li ćeš da se odereš ili pogineš

Ne mora bas uvek da znaci, pad sa sportskog motora uglavnom se zavrsi poderotinama ako se ne udari u nesto, a moze i bez njih ako se vozi sa punom zastitnom opremom, zato sto oni uglavnom proklizaju pri padu, dok enduro motori i kroserice mogu biti jako opasni po tom pitanju jer se lome i poskakuju, ne klize. Zbog toga je jedan moj poznanik kuk polomio, isao je oko 60 i izletela mu je neka soska dzukela, on nagazio zadnju motor proklizao krenuo da se prevrce i bavio ga na ogradu, dok je recimo jedan drug pao u krivini sa sportskim motorom pri brzini od 120 km/h motor samo proklizao a on ostao ziv zbog zastitne opreme, udario covek glavom u bankinu, kaciga ga spasila.

2. Oprema je dosta važna za sportske modele, bilo je na discovery-ju o nekoj firmi koja pravi kombinezone za sportske motore i bas su o tome pričali. Kako se koža posebno obrađuje i boji posebno bojom da bolje klizi kada padneš. Tako se energija udara osipa a pošto je materijal poseban ne odereš se jer ne dođe do kože. Ko gleda Moto GP zna da oni likovi padaju sa po 150 u krivinama i ne bude im ništa baš zbog dobre opreme.

3. Да и ја препричам нека искуства:

-Ћале је некад давно, осамдесетих, поседовао АПН четворку, са све оним оклопом око ногу. И, једног дана, натовари он гајбу Кока-коле (тад је била стаклена амбалажа) и, враћајући се из продавнице, крене да обилази рупу на путу и упадне у канал. Срећом, канал је био плитак, тако да је само одерао ногу, мотору ништа, али се Кока-кола разбила у парампарчад. После тога га је возио још неколико месеци и продао.

-Једном сам од стрица узео да возам Томос Колибри по селу (Колибри из осамдесетих, као набуџена Зољка). И, сад, оћу да се правим фаца и да га попнем на задњака. Наравно, опичим ручкицу гаса ал КУРАЦ! отпаде сајла и мотор се угаси, тако да сам га гурао до куће.

Иначе, није веровати њиховом брзиномеру. Једном приликом сам истог тог Колибрија напичио максимално. Брзиномер му је гравиран до 60. Међутим, казаљка је отишла још даље од 60, тако да сам се мало упрпао и успорио га.

Неписано правило код било ког Томоса- увек се прво кочи задњом кочницом, и то лагано.

4. Е, јел неко икад знао за овај модел?

http://shrani.si/files/tomosctx80q4wm.jpg

5. automatic, apn, atx, ctx, bt...sve to i dan danas drži jaku cenu. Npr ne mož naći tomosa za ispod 250-300 evra, a koštaju neki i dosta više, a stari po 20+ godina.
    to su izvrsne mašine, tj agregati, jeftini za održavanje, al ružni jebiga :D
    i mnogi se čude kad im se kaže da tomoščina matora može da ide i do 90km/h...al nije njegova konstrukcija za te brzine, do 60 sa njim može normalno, posle toga je lutrija...

6. do 60 sa njim može normalno, posle toga je lutrija...

Кога год сам питао, сви кажу да Аутоматик после 70 почне да трза.

7. Кога год сам питао, сви кажу да Аутоматик после 70 почне да трза.

pa taj rad otrpilike....zavisi kako je sređen i očuvan, al 50-60 je za njega optimalno

8. Мој комшија има Апена којем је разбушио стублин и шта све не. И стави он дигитални брзиномер на њега и извезе га једном на раван, празан пут да га проба до максимума. Натера га до 120, али очина, заглави се сајла, и као за курац, 2 километра даље патрола. И он шта ће, сагне се и у страху ишчупа сајлу, прекине довод и после 300-400 метара успори и укочи.

9. Ja pošteno da kažem nisam ni znao da postoji išta drugo osim APN 4 i 6, svi ovi modeli su dvotaktni motori ili ima i neki normalan?

10. Jankoviću, ima moj pajdo isti ovakav kros, platio ga 300€, prije pun kurac godina, sad ga prodaje, davno ga prerastao.

11. Јел много већи од АТХ-а?

12. ja mislim da je ctx manji od atx.

13. CTX je meščini veći od ATX, al nisam neki stručnjak pa ne zarezujem.

14. Ja u garaži imam 14-icu iz '83-e. Motor ima zvuk iz snova. Jedino što treba da ga servisiram, inače Tomos je nekad važio za ORAČA drumova :)

15. Ja sam sebi kupio Keeway skuterčić i mogu vam reći da su vrh mašine. U 3000 kilometara nije mu ništa bilo.

A vozao sam i Tomosa, vrh mašine, imao sam i neki Peugeot praistorijski, na pedale, isto vrh mašina al nije se mogla registrovati.

Zasad mi je Kivej zakon, ne čuje se, ne smrdi, lijepo izgleda, ne curi, milina. Mada, kada te grune sjeta može i tomos...

16. Ja cuo da Tomos i dalje drzi do pouzdanosti, i da su im i nove masine jako dugotrajne, mada ima jos vremena da se to dokaze.

17. Ja tvrdim da je Tomos APN6 jedan od najboljih malih motora ikad proizveden,takodje i APN4.Pa ja sam toliko divljao sa tim motorima i nikad nijednom nije nista falilo sto ne moze da se popravi za 500-800 dinara.Razmisljam se,ako skupim neku kinticu do leta,da li da uzmem skuter ili nekog solidnog Apenca jer jbt mrzi me da vozim Juga po najgoroj vrucini.A postoji i mogucnost da cu uskoro da uzmem Alfu 156 ili GTV tako da... :)

Rekli o sajtu

Vukajlija, lijek koji je potisnuo iz upotrebe Edronax, Zoloft, Prozac, Aktivin H i ostale antidepresive. Nuspojave su: grčevi u trbušnim mišićima, suzenje očiju, ludački osmjeh i lako se navući na njega.

Psiholog · 20. Februar 2011.