Štek je dobro sakriveno mesto. Varijacija ima bezbroj: recimo štek-ocene su „isključivo dobre ocene koje se čuvaju za ‘ne daj Bože' situacije, odnosno period kada pljušte kečevi“, piše jedna vukajlijašica. Tako će iskusni školarac prećutati roditeljima da je dobio peticu, a to će im saopštiti tek kada dobije i nekog keca – da bi ublažio negativni efekat.
Deutsche Welle · 29. April 2011.
"Боже, Боже, немој да Те нема!" - Вук Драшковић
"Kada bi ljudi razumeli koliko je malo potrebno da se bude srećan, izbegli bi najgorče dane u životu. Nesreća je sto niko ne meri sreću prema sebi i svojim potrebama, nego prema drugom, i to prema najsrećnijem. Manija svih ljudi je da usvajaju tuđa merila i za svoj sopstveni život. Prava sreća čovekova biće ako postigne svoje oslobađanje od drugih ljudi; a osloboditi se, to je najpre odvojiti svoju sudbinu od presije tuđih primera, dajući svom životu pečat svoje sopstvene prirode i svojih ukusa. Tada bismo razumeli da sreća za Petra ne mora biti sto i sreća za Pavla."
"Čovek se zaljubi gledajući ženu, a žena se najčešće zaljubi slušajući čoveka."
"Ćutanje je najbolji lek protiv nesreće; ono je i najdostojanstveniji otpor i odmazda sudbini."
Jovan Dučić - Blago cara Radovana
"I najobičnija svar je puna lepote ako se samo sakrije."
"-Jučerašnji dan zoveš prošlošću?
-Kakve veze sa tim ima tok vremena? Samo ograničenim ljudima treba čitava godina da se oslobode potreba. Čovek koji sobom gospodari može da učini kraj bolu istom brzinom kojom izmišlja novo uživanje. Nemam volje da se predam na milost svojim osećanjima. Ja hoću da se njima koristim, da im se radujem i da njima upravljam."
"Ne govori mi o neprijatnim stvarima. Kada se o nekoj stvari ne govori onda ona nije ni bila."
"Moderan moral sastoji se u tome da primimo merilo svoga stoleća. Moje je mišljenje da je za svakog kulturnog čoveka skroz nekulturno da primi merilo svoga veka."
Oskar Vajld - Slika Dorijana Greja
E stvarno ovaj Vajld je imao do jaja izvale :)
Parafraziram: Čovek može da bude srećan sa svakom ženom, sve dok je ne zavoli.
i još koječega, samo se ne mogu setiti...
"Corn-cob-man, there s a lot of sick people in this town!" - Red Guy, Cow and Chicken.
Ma samo kad si to zapamtio! :p :) I to samo zato što:
"Život je čovekov onakav kakvim ga oblikuju njegove misli."
Marko Aurelije
"Život je čovekov onakav kakvim ga oblikuju njegove misli."
Aje. Pročitala si me :) Odavno sam čitao knjigu. A kao moj odgovor na to:
"Ja bi do sad imao i klince, da je ova zemlja normalna i da žene nisu toliko sjebane" - Ajs Nigrutin. (parafrazirano) ;)
''Nema smisla da se cesljas kada ti je kosa seda i opada'' Dzo Stramer
Pa znaš kako, Grofe,
"Ćud je ženska smiješna rabota,
ne zna žena ko je kakve vjere,
stotinu će promjenti vjera
da učini što joj srce žudi."
a i
"Čašu meda jošt niko ne popi
što je čašom žuči ne zagrči.
Čaša žuči ište čašu meda,
a smiješane najlakše se piju."
Petar Petrović Njegoš - Gorski vijenac
Sve ti čovek objasnio! :)
jacka:
"Taj rad" - nepoznati autor.
A nevezano: "Što je Bog očistio, ti ne pogani" Novi Zavet, Djela apostolska, 10:15.....Aje!
Ljudi često greše oko toga šta je podrška misleći da je to aplauz kad se slavi pobeda. Zapravo, šta će mi bodrenja kada već staknem ordenja, čemu rame za plakanje onda kada je vreme osmeha? Sve možeš sam tad, ali kad sam sam, kad krene loše, kad je mrak i jak jaz između mene i volje, onda, i samo onda vredi iskren stisak ruke i samo tad si blizak, druže!
Marčelo - Ponos
Jacka, svaka cast na izboru citata iz Slike Dorijana Greja! :))
"Životom ne vlada volja ni namera. Život je pitanje nerava, vlakana i sporogorućuh ćelija u kojima se mosao krije, a strast doživljava snove. Možda zamišljaš da si bezbedan i smatraš sebe jakim. Međutim, neočekivana nijansa boje u sobi ili na jutarnjem nebu, neki naročit miris koji si nekada voleo, stih iz zaboravljene pesme na koji si nekada naišao, akord iz muzičkog dela koji si prestao da sviraš - kažem ti Dorijane - od takvih stvari zavisi naš život."
EDIT: Hvala marcipan! Upravo dodala još jedan... Jedna od najboljih što pročitah! :)
Ta knjiga ne prestaje da mi bude jedna od omiljenih, usudjem se reci, mozda i omiljena jer je prva koja je ostavila snazan utisak na mene.
--------
"Uvek su nam nesto smesna osecanja i uzbudjenja ljudi, koje smo prestali da volimo."
"Prijatelje biram prema njihovom dobrom izgledu, poznanike prema dobrom karakteru, a neprijatelje prema njihovom dobrom razumu."
"Duh je po sebi vec nesto preterano sto kvari harmoniju svacijeg lica. U trenutku kada covek pocinje da misli, on postaje ili sam nos, ili samo celo ili drugo sto je isto tako strasno. Posmatraj samo ljude koji su se istakli u ma kojoj grani nauke. Kako su ruzni! Razume se, jedini izuzetak cine crkveni oci. Ali, u crkvi se nista i ne misli." :)
I ima nesto bas o utiscima, ali sada ne mogu da nadjem. Dodacu kasnije... :)
"Ljudi danas znaju cenu svačemu, ali ničemu ne znaju vrednost."
To, majstorice, onaj zaštitnik Dorijanov je imao do jaja izjave, kako bejahu one, su slučajno ubili čovek au lovu. Nešto o besmislu smrti. Taj fazon.
Nznm, majku mu, nemam sad knjigu, a i da imam kanda bih je mogla celu prepisati :) Zaštitnik? Ja bih rekla otrov! :) Možda nađe marcipan ;)
Ali imam drugi ;)
"To što smrt dolazi - ne znači da je život lišen vrednosti."
Irvin Jalom - Kad je Niče plakao
A ja je evo imam i ne mogu da nađem, to je valjda nešto kao (parafraziram): Ova nehatna smrt uopšte nije zanimljiva, da ste ga namerno ubili, e to bi već bila druga stvar"...nešto tako :)
"Sad sam shvatio: to je prijateljstvo, ljubav prema drugome. Sve drugo može da prevari, to ne može. Sve drugo može da izmakne i ostavi nas puste, to ne može, jer zavisi od nas. Ne mogu da kažem: budi mi prijatelj. Ali mogu da kažem: biću ti prijatelj. Ali, bilo ovako ili onako, u njegovo prijateljstvo nisam mogao da sumnjam. Zavoleo sam ga, znam po tome što mi je postao potreban, što nisam zamerio ničemu ma šta da je rekao ili učinio i što mi je sve njegovo postalo važno. Ljubav je valjda jedina stvar na svetu koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razloge. Pa ipak to činim, makar samo zato da još jednom pomenem čoveka koji je uneo toliko radosti u moj život. Pitao sam ga jednom kako to da je baš meni poklonio svoje prijateljstvo. Prijateljstvo se ne bira, ono biva... Ko zna zbog čega, kao ljubav. A ništa nisam poklonio tebi, već sebi..."
Meša Selimović
"I počeh razumevati da patnja, razočarenje i sumornost nisu zato tu da nas ozlovolje i učine bezvrednim i nedostojnim, nego da doprinesu našem sazrevanju i da nas preobraze."
Herman Hese
"Ponekad samo jedna osoba nedostaje, a svet izgleda pust."
Alfons d Lamarten
"Mi grešimo kada očekujemo da nam život pokloni ono što treba sami u sebi da pronađemo. Želimo da naš život ima neki smisao, ali život ima onoliko smisla koliko smo mi u stanju da mu damo. A smisao života je samo u ljubavi: koliko smo spremni da volimo i da sebe dajemo toliko će naš život imati smisla."
Herman Hese
Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
Što reče čovek, pa pogodi, al' ga usralo. xD
"Budala ima veliku prednost pred pametnim čovekom. Uvek je zadovoljan samim sobom."
Artur Šopenhauer
"Budi promena koju želiš da vidiš u svetu."
Gandi