Izbegavanje vojne obaveze:kukavičluk koji praktikuju pičkice ili nešto drugo

1. Значи Џими, ти у суштини ниси против принципа да једно друштво обучава своје припаднике руковању оружијем за случај да затреба? Ниси начелно против војне обуке, под условом да је она управо то - војна обука?

2. Значи Џими, ти у суштини ниси против принципа да једно друштво обучава своје припаднике руковању оружијем за случај да затреба? Ниси начелно против војне обуке, под условом да је она управо то - војна обука?

Начелно, треба да постоји, зато што би се то знање могло добро употребити и у мирнодопским условима. У суштини, ја сам против рата и против оружја, али оружје и војна обука ипак треба да постоје због људи који нису против рата, а немогуће их је очистити са лица земље.

А лично бих се подвргнуо војној обуци зарад припреме за напад зомбија.
    Кад би био било какав други рат, само бих вешто гледао да га избегнем.

3. А лично бих се подвргнуо војној обуци зарад припреме за напад зомбија.

Сад, неко ко не зна за друштвену критику у позадини зомби-филмова би олако ово схватио :)

4. Ал' зато кад нападну прави зомбији, помислићеш ''Уместо што сам се бавио друштвеном критиком у позадини зомби-филмова, могао сам да идем на трчање!'' :)

5. Dzimi ja ne zelim u profesionalnu vojsku, nego u vojsku gdje ces nauciti makar neku disciplinu i gdje ces onako malo odrasti... Ne zelim da budem profesionalac. A vjeruj mi da mi se ne uzima drzavljanstvo samo zbog toga a nemam neki drugi razlog zasto bih uzeo drzavljanstvo, da ne pricam da nije jednostavna procedura.

6. kakva bre vojska,dal ste normalni..sta nam vredi vojska kad nas kontrolise mnooooogooo jaca sila.a sto se tice toga da se tamo postaje covek bla bla,too je sranje.covek se postaje kad pocnes da zaradjujes pare,o nekoj hijerarhiji se uci na poslu takodje.jedino sta tamo moze da se nauci to je koriscenje oruzija,sto sigurno nije nikakakva umetnost.vojska u srb je apsurd.

7. Dzimi ja ne zelim u profesionalnu vojsku, nego u vojsku gdje ces nauciti makar neku disciplinu i gdje ces onako malo odrasti... Ne zelim da budem profesionalac.

Па, и не говорим ти о професионалној војсци. Постоји добровољно служење војног рока у Србији, не знам да ли си информисан. Значи, војни рок као што је био до 2010, само добровољан.

A vjeruj mi da mi se ne uzima drzavljanstvo samo zbog toga a nemam neki drugi razlog zasto bih uzeo drzavljanstvo, da ne pricam da nije jednostavna procedura.

Где није једноставна. Ти си Србин из Босне, је л' тако беше? Има да добијеш држављанство без икаквог акања. Као што сам га ја добио, а рођен сам у Босни. Мада, добро, тад сам био малолетан, а и мајка ми је из Србије. Мада, капирам да то и не игра неку улогу. :))

8. E Dzimi ne nagovaraj me da uzmem drzavljanstvo samo zbog vojske. Sto ne kazes "Uzmi brate nase drzavljanstvo, znacilo bi nam da imamo jos takvog jednog pametnog, normalnog gradjanina nase drzave, lakse ces se zaposliti, lakse ovo, lakse ono......" i tako to? A?

9. Па, не знам... :) Је л' си успешан?
    Глуп ниси... Ниси ни ненормалан, колико видим.

10. Uspjeh je relativna stvar sto implicira da ce sigurno neki ljudi reci da sam uspjesan : )

11. Koliko sam uspeo da primetim,pojedini mudroseri i pored pojedinih pametnih ljudi koji pokusavaju da im pojasne neke stvari i dalje ne razumeju sustinu sluzenja vojnog roka.Sustina celog vojnog roka je da od mladica napravi muskarca,kako fizicki ,tako i mentalno,da te pripremi za dalju borbu u zivotu.Mnogi,pa i ja su u vojsku isli sa 18-19 godina i to im je bilo prvo duze odsustvo od kuce,ako ne racunamo letnje raspuste i svi smo dolazili tamo sa odredjenim navikama koje smo doneli iz kuce,a koje smo morali da promenimo,da se prilagodimo ....
    Oni koji nisu bili u stanju da se prilagode kolektivu,brzo su bili nauceni da to urade,bilo cebovanjem ili odbacivanjem,a bez podrske kolektiva i slicnih sapatnika,u vojsci nema zivota!
    To sto se u vojsci uci da pusac,bacas bombu i sl,ja mogu da naucim moju babu za cela tri dana i koja bi u teoriji i praksi mogla da stane na crtu svakom oficiru bivse i nase sadasnje zemlje.
    Ne zaboravite Izrael gde obaveznu vojsku sluze i zene i muskarci i nikome nista ne fali!

12. Sustina celog vojnog roka je da od mladica napravi muskarca,kako fizicki ,tako i mentalno,da te pripremi za dalju borbu u zivotu.Mnogi,pa i ja su u vojsku isli sa 18-19 godina i to im je bilo prvo duze odsustvo od kuce,ako ne racunamo letnje raspuste i svi smo dolazili tamo sa odredjenim navikama koje smo doneli iz kuce,a koje smo morali da promenimo,da se prilagodimo ....

A шта је са нама који од деветнаесте не живимо са родитељима, а нисмо ишли у војску? Шта, ми нисмо људи? :))

Oni koji nisu bili u stanju da se prilagode kolektivu,brzo su bili nauceni da to urade,bilo cebovanjem ili odbacivanjem,a bez podrske kolektiva i slicnih sapatnika,u vojsci nema zivota!

Е, видиш, то је туга. Туга је што натпросечни појединци своје навике треба да прилагођавају разној жгадији и да најебу ако се не прилагоде. Нека, хвала.

Ne zaboravite Izrael gde obaveznu vojsku sluze i zene i muskarci i nikome nista ne fali!

Никоме ништа не фали У ИЗРАЕЛУ? :))

13. Клинтон је жена! НИЈЕ БИО У ВОЈСКУ НЕМА СРЦЕ И НИЈЕ ГА ЖАО!

14. kukavičluk koji praktikuju pičkice

15. Туга је што натпросечни појединци своје навике треба да прилагођавају разној жгадији и да најебу ако се не прилагоде. Нека, хвала.

Па оно... не иде се тамо да би се вежбао индивидуални дух. Рамбо тактика није нарочито успешна ван филмова.

16. Па оно... не иде се тамо да би се вежбао индивидуални дух. Рамбо тактика није нарочито успешна ван филмова.

To стоји. :) Ал' хтедох да кажем да је за војску ипак потребан неки менталитет прилагођавања колективу који не одговара свакоме. И они којима не одговара не треба ни да иду у војску. Имаш људе који су у фазону да оду у војску, да им се дере нека сировина од официра и понижава их и да све то спремно дочекају са ''РА-ЗУМЕМ!''. Ја сам у Нишу 2005. кад сам отишао на регрутацију испиздео после 15 минута кад се тако нека сировина нон-стоп драла на све у ходнику. Мислим, ко је он и зашто сам ја дужан да га слушам? Ја сам њему дефинитивно потребнији него он мени. Могу да замислим како би било да сам отишао у војску, направио бих неко срање, дефинитивно бих неког одробијао, па да идем у војни затвор. Такав начин понижавања бих могао и да прогутам да се, као што рекох, ради о некој правој обуци где се челичиш и заиста учиш нешто, а не о неком блејању у рендом јадничкој српској касарни, где ти је претпостављени крмак од 150 кила који је последњи склек урадио пре 40 година. Е, има људи који то умеју да трпе и да се прилагоде и осталима који то трпе, па онда да заједно, колективно трпе туђа иживљавања. :)

17. Немош то тако. У случају рата да гину они који су у стању да истрпе дисциплину, а уметнички духови да ладе јаја :)
    Војска је таква да нема месту индивидуализму. Она страна која је дисциплинованија и више мисли на колектив побеђује, остали гину. Јебига, то је реалност.
    А и не видим шта је проблем истрпети неку дерњаву. Ако имаш иоле самопоуздања, нећеш осећати потребу да доказујеш неком балвану да није вреднији од тебе.
    Такав однос надређени имају у свим војскама, није то случај само у овој нашој, распалој. Замисли тек да си у Русији.

18. Немош то тако. У случају рата да гину они који су у стању да истрпе дисциплину, а уметнички духови да ладе јаја :)
    Војска је таква да нема месту индивидуализму. Она страна која је дисциплинованија и више мисли на колектив побеђује, остали гину. Јебига, то је реалност.

Разумем ја то. Али не можеш ти силом да тераш људе који нису склони индивидуализму да буду склони томе. То хтедох да кажем - такви не треба у војску да иду.

ЕДИТ: Који су склони, да не буду склони....
    Пролупао сам. :)

Такав однос надређени имају у свим војскама, није то случај у овој нашој, распалој. Замисли тек да си у Русији.

Рекох већ. Да је нормална војска и нормална земља и нормални услови, трпео бих. :) Али овако... Не.

19. znaci bez vojske se ne postaje covek...sta li ce onda da budu ovi momci posto se ukinulo obavezno sluzenje..

20. Али не можеш ти силом да тераш људе који су склони индивидуализму да не буду склони томе.

Све се може кад се хоће. И уме :)
    Мада, има и срећнијих решења. Ако би већ постојала војна обавеза, лупиш пореске олакшице онима који је одслуже, и обавезу онима који не одслуже да у случају рата свеједно учествују, и боли те ђока.

Rekli o sajtu

Kad je pre nekoliko dana osvanuo naslov u dnevnim novinama „Željko Mitrović: Trovali su me“, na samoproklamovanom rečniku slenga vukajlija.com odgovorili su mu bez mnogo pijeteta: „Pa dobro, i ti si nas, i još to radiš“.

Ekonom:east Magazin · 03. Februar 2011.