Da li opadaju kriterijumi u prosveti?

1. Ček, počeh da čitam temu i naleteh na ovo odma:

Master of Sarma 2

Mnoooogo je opao.Ja sam ga radio pre 5,i bilo je teze,definitivno.I kriterijumi su za skole opali.A vodi ka tome da postanemo gomila debila,da znas samo jednu stvar da radis i da slusas sta ti se kaze,bez suvisnih pitanja.

juče

Kontam da je 90% postova na temi ovakvo...

Čekaj, bre? Vas brine to što će ti ljudi znati da rade samo stvar za koju su se školovali? Samo? U svakom slučaju, mislim da je bolje tako, nego da ni to ne znaju. Ja bih više voleo da u Zastavi rade fah-idioti, a ne opšte obrazovani intelektualci, koji ne znaju da sklope kako treba jedan auto, sve ni da ih usere, svaki se pokvari za cirka 2 dine, pa posle riknjava nešto svakih nedelju dana. E, ja oću fah-idiote, jer će bar to znati da rade.

Na zapadu možda žive idioti, ali makar produktivni idioti. Ovde kod nas izgleda žive samo idioti.

2. Ja nisam polago prijemni za srednju. Samo otišao, prijavio se, i na osnovu uspjeha u osnovnoj, upisao srednju. Mislim da je to bolje, a i jeftinije, od ovakve spračine od prijemnog.

3. Sa godinama opada kriterijum u svim skolama, znam tuce likova koje boli kurac, a upisani su u nazovi elitne skole.

4. Диплома генерално код нас не значи много, али ипак за државну фирму ти треба иста, ако нећеш да будеш кафе куварица или теткица. Код приватника много мање значи, али опет ће лакше допити посао неко са дипломом него без ње.

Ok, možda nisam dobro pročitao, ali mislim da je ovo što sam citirao suština...

Ja ladno znam lika koji je završio valjda samo srednju, predsednik je omladine neke stranke, a radi u jednom veoma jakom državnom preduzeću i plus je po stranački član upravnog odbora jednog javnog preduzeća na lokalu. Napomena: Živim u opštini od 90000 stanovnika, pa majkumu, mogli su bar jednog pametnijeg i sa diplomom da nađu, a ne ovog stranačkog vojnika...

A što se tiče privatnika, oni traže da radiš ko konj, za male pare i ne postavljaš nikakva pitanja, diploma ni tu nije važna...možda je neko radno iskustvo važno, ali diploma nikako...

Ja bi sad ove 92.og godišta savetovao da svi odu u vojsku ili u Zvezde granda, ili kojim slučajem u popove ili da se bace na kriminal, šta koj moj ima da se akaju po Beogradu ili drugim fakultetskim centrima 8 godina, za džabe...kad bi ja skupio pare koje su moji ( a i ja ) pukli na moj faks, mogo bi ladno da odem na rulet, stavim na crno i dobijem ili duplo veće pare, ili nikakve pare, što znači da sam u mnogo boljem položaju nego neko ko završi fakultet, a dobije nikakve pare.

Prosveta nam je golo govno od vajkada, najveći srpski intelektualci su se uvek u inostranstvu školovali.

5. Na zapadu možda žive idioti, ali makar produktivni idioti. Ovde kod nas izgleda žive samo idioti.

Kako si ovo lepo rekao. :*

Elem, čitkam ove vaše postove i sve bi da napišem nešto, tema kao ima malo veze sa mnom, ali boli me glava. Uglavnom, Surovi je baš lepo skockao onaj svoj post, a slažem se i sa Vlajkom oko većine stvari, osim tepanja.

Sem toga, pisala sam već o tome: http://vukajlija.com/kako-su-nas-ucili-sta-su-nas-naucili/119645

Uostalom, ono što me najviše nervira u nas je da svaka budala želi nekakvu diplomu, a niko ne bi da radi. Oni koji misle da su opali kriterijumi, da škola ne valja, da nemaju dovoljno veza itd, itd, čemu kukanje? Stocarstvo u jugoistocnoj Srbiji vapi za radnom snagom, a ne živi se od diploma no od leba, i mesa. I jaja! Pravda za jajo!

6. Enerdži, to je to...što je najgore u ovoj zemlji, svaki privatni poslodavac (a i državni) ako te ne zna (mislim ako n isi na vezu tu došo), a ti imaš DIPLOMU jebenu će da ti kaže sledeće:

1. Pa ti imaš diplomu, ti nećeš da radiš za male pare...
    2. Pa ti imaš diplomu, ti nećeš da mi ulažeš jak fizički napor u posao, ti si razmažen, tebe su roditelji navikli na siguran i nerizičan posao.
    3. Pa ti imaš diplomu, ko je lud da ti plaća doprinose.

U svakom slučaju ostaješ bez posla. To je diskrimiancija prema visokoobrazovanim ljudima.

Uostalom, ono što me najviše nervira u nas je da svaka budala želi nekakvu diplomu, a niko ne bi da radi. Oni koji misle da su opali kriterijumi, da škola ne valja, da nemaju dovoljno veza itd, itd, čemu kukanje? Stocarstvo u jugoistocnoj Srbiji vapi za radnom snagom, a ne živi se od diploma no od leba, i mesa. I jaja! Pravda za jajo!

Ovo si ga dibidus ubola...meni se govna jedu od: Pa NIJE TELA da se vrati dole, ostala u Beograd osam godina da se pamprči, jer ona ima DIPLOMU, i ona oće samo u Beogradu da radi, pa njen ćale morao da joj nađe neki posao u skladu sa diplomom u Beogradu...
    a nema veze što ovamo kućetine, spratovi, i njive sede poluprazne, bitno da je guzica ostala u mestu studiranja (ne mora da je BG) i da ne planira da se vrati ovamo...
    Polako, polako, moj deda je njive batalio, ja ću da im se vratim...

edit: i gamby je objasnio.

edit 2: što se tiče tepanja, TREBA decu tući...to ne može niko da me ubedi da je suprotno.

7. edit 2: što se tiče tepanja, TREBA decu tući...to ne može niko da me ubedi da je suprotno.

Samo kad počnu da liče na roditelje. ;)

8. Samo kad počnu da liče na roditelje. ;)

znači od druge godine, valjda su do tad sve bebe iste :) pa jebemmu, na kog će da liče, na komšiju :)

9. pa jebemmu, na kog će da liče, na komšiju :)

Zavisi kakav je komšija. ;)

10. Decu treba tući samo kada žive u okolini gde drugi roditelji tuku svoju decu. Eto začaranog kruga, ha.

11. Zavisi kakav je komšija. ;)

Blago tvom komšiluku :) Ali da ne oftopičimo više...

Decu treba tući samo kada žive u okolini gde drugi roditelji tuku svoju decu. Eto začaranog kruga, ha.

Kad bi svi tukli decu, sve bi okoline bile okoline gde roditelji tuku decu. :)

12. Pa, ček, Surovi, mislim da baš nigde nismo naglašavali da smo iznad nekoga. Baš naprotiv, ja izuzetno poštujem, svakog, ali svakog ko radi neki posao i koristi društvu, a mislim da na osnovu onoga što sam pročitala većina ljudi koji su bili uključeni u debatu isto tako misle. Svaki častan posao je dostojan maksimalnog poštovanja. Ljudi koje poznajem i sa kojima često komuniciram su prilično šaroliki- od dece do đubretara i intelektualaca i penzionera koji igraju šah ispred zgrade. :)

Čak nigde nismo rekli da na današnju decu gledamo ''sa visine'' zato što (to je činjenica) znaju i uče manje. Naprotiv, mislim da sam spomenula kako su ta deca prilično inteligentna, samo su lenja. I ostajem mišljenja da ih treba podsticati, davanjem testova gde gradivo mora da se povezuje (ne iz jedne lekcije, već iz cele knjige) i gde mora da se razmišlja (što bi danas spadalo u teške testove), ali nisam rekla da sistem treba biti isti. Treba naglašavati šta je bitno (recimo da u knjigama stoje tekstovi (koji su savršeno razumljivi) označeni crvenom bojom i da to predstavlja gradivo koje će se pitati cele godine). Ja sam za to da se vaspitavaju deca koja razmišljaju pre svega, nebitno čime će se dalje baviti. Kasnije, u srednjim stručnim školama i fakultetima se naravno treba fokusirati na struku, ali dobro znanje iz opšte kulture nije loša stvar zar ne? Čak i ako ti to sve ispari (što je vrlo teško ako se sistem fokusira na ovom principu, bar nešto malo će ostati) neka razvijena kreativnost i samostalno razmišljanje ostaju. To može čoveku i zajednici samo da koristi. I i dalje ostajem pri tome da se deca moraju učiti poštovanju prema roditeljima i nastavnicima, naravno i ovi ne smeju da zloupotrebljavaju ukazano poštovanje.

E, sa ovim se potpuno slažem! Danas mnogi završavaju fakultete i dobijaju diplomu recimo etnologa, ekologa, psihijatra za životinje i sličnog za šta u našoj državi jednostavno NEMA posla. I onda ostaju i ništa ne rade jer imaju diplomu. Oni unapred znaju da sa tim neće naći skoro posao u struci i ne treba da se libe drugih poslova, ko zna, možda im se ukaže neka jedinstvena prilika da razviju svoj posao ili da nešto korisno nauče. Ali tu je opet problem u vaspitanju, majke tradicionalno plaše decu: ''Moraš da učiš, inače ćeš biti đubretar ili ćeš kopati na njivi'' i slično... Odmah deci uvlače averziju prema nekim poslovima od kojih može lepo da se živi, ako si vredan. Isto tako masovno se preskaču zanatski poslovi, a traže se tone zidara, stolara i sličnog. Opet, koren je u vaspitanju koje mor ada se digne na viši nivo i koje mor ada potencira rad i poštovanje svakoga ko radi.

:

Hehehe, mož' i tebi jedan. :

13. Ali tu je opet problem u vaspitanju, majke tradicionalno plaše decu: ''Moraš da učiš, inače ćeš biti đubretar ili ćeš kopati na njivi'' i slično... Odmah deci uvlače averziju prema nekim poslovima od kojih može lepo da se živi, ako si vredan.

Ovaj "pasus" vredi ko svi ostali postovi na ovoj temi zajedno.

14. Ovaj "pasus" vredi ko svi ostali postovi na ovoj temi zajedno

Па ти буди вредан па храни породицу од плате ђубретара ако ти толико вреди..

15. @ Della Salute : Ćale mog ortaka izdržava ženu i dvoje dece od te plate, pa ti vidi.

16. Odmah deci uvlače averziju prema nekim poslovima od kojih može lepo da se živi, ako si vredan.

Ćale mog ortaka izdržava ženu i dvoje dece od te plate, pa ti vidi.

А да ли живе лепо ?

17. Ja ladno znam lika koji je završio valjda samo srednju, predsednik je omladine neke stranke

Svi znamo nekog takvog, neverovatno je kako stranke manipulisu ovom zemljom,sve je to jedna velika sarada ali da ne idemo previse u off.

Ne znam dal je neko pomenuo ali sta je sa profesorima,nastavnicima,uciteljima?
    Oni cine veliki faktor u obrazovanju,a vecina njih nije uopste motivisana da obavlja posao kako treba za platu koju primaju, tokom svog obrazovanja svi smo se susreli sa nekim profesorom/nastavnikom/uciteljom koji nas je osakatio iz nekog predmeta(pa smo posle ispastali u srednjoj/faxu) jer ga je boleo kurac da se tako prosto izrazim da tebe nesto nauci vec je dolazio na posao samo da bi dolazio,drugo napaceni kompleksasi koji dolaze da bi lecili svoje komplekse i na kraju oni koji i imaju neku volju da nauce nekog nesto ali su jednostavno ne strucni i nisu rodjeni za profesora. Hm?

18. Ne znam dal je neko pomenuo ali sta je sa profesorima,nastavnicima,uciteljima?
    Oni cine veliki faktor u obrazovanju,a vecina njih nije uopste motivisana da obavlja posao kako treba za platu koju primaju, tokom svog obrazovanja svi smo se susreli sa nekim profesorom/nastavnikom/uciteljom koji nas je osakatio iz nekog predmeta(pa smo posle ispastali u srednjoj/faxu) jer ga je boleo kurac da se tako prosto izrazim da tebe nesto nauci vec je dolazio na posao samo da bi dolazio,drugo napaceni kompleksasi koji dolaze da bi lecili svoje komplekse i na kraju oni koji i imaju neku volju da nauce nekog nesto ali su jednostavno ne strucni i nisu rodjeni za profesora. Hm?

Ma profesori su govna. Ja kad ti kažem. ;)))

19. Ma profesori su govna. Ja kad ti kažem. ;)))

Ja sam uvek protiv generalizacije i ja je nisam napravio,postoje i veliki strucnjaci ali nazalost ovaj drugi tip je vecina...

Rekli o sajtu

Bez ikakve pompe, Vukajlija se pojavila tokom ove godine i zabilježila skoro deset hiljada rječi u rječniku žargona koje su definisali sami posjetioci. Uzimajući za ime učestalu grešku u govoru kad ljudi zapravo žele da kažu Vujaklija, stvorena je zajednica stvaraoca slenga srpskog jezika i mjesto na kojem posjetioci treniraju svoju kreativnost. Ovaj kreativni ventil vas samo tako usisa i očas posla možete da izgubite sate vremena čitajući duhovite opaske kojim su definisani brojni izrazi iz popularne kulture i govora. Pozicionirajući se između ozbiljnih sajtova kao što su "Metak" i "Vokabular" na jednoj, i zabavnih "Srbovanje", "Kobaja Grande" na drugoj strani, Vukajlija je dokazala da famozni "user-created content" (sadržaj kreiran od strane korisnika) može sasvim lijepo da zaživi i na ovim prostorima. Ovogodišnja nagrada za najbolji sajt prema izboru Biznisbloga odlazi ovom istinskom Web 2.0 projektu kojem u definicijama nije izmakla ni domaća blogosfera!

Biznisblog · 26. Decembar 2007.