Kad je pre nekoliko dana osvanuo naslov u dnevnim novinama „Željko Mitrović: Trovali su me“, na samoproklamovanom rečniku slenga vukajlija.com odgovorili su mu bez mnogo pijeteta: „Pa dobro, i ti si nas, i još to radiš“.
Ekonom:east Magazin · 03. Februar 2011.
Opusti se, mala šala na sopstveni račun. ;)
Ja ti lepo reko, bič u šake i udri samo :)
Сурови, као одговор на онај дугачки пост који си написао, има елемената са којима са слажем, али ипак мислим да на крају осмог разреда, треба поставити пред децу захтеве који су већи од оних на тестовима.
Исто тако, пошто сам у просвети из близа пратим процес "транзиције" и гледам на који начин се све то ради, ко одлучује и како... итд.
Није примарни циљ да се неко окриви, већ да се размотри где води то што се ради, и које су последице. Ако се дође до тога да ће донети нешто добро, ја сам први тај који ће да прихавати ово, али као што сам рекао, све што видим да се дешава у просвети, не видим да се ради на исправан начин и да може нама смртницима донети нешто добро.
HAHAHAHAHAHA
koji kurac?
http://oi51.tinypic.com/r7oe37.jpg
То ти кажем :)
Tada su učenici osvajali po deset poena zato što bi napamet naučili postupak i rešenja za zadatke koji su im dati u zbirci. I sama to kažeš. Kad bi ta "pametna" deca dobila ovaj prost test a da ga vide prvi put, ne bi znala da urade polovinu zadataka.
Ne opadaju kriterijumi u prosveti.
Žarko Obradović
Много слова, мало везе.
Е да, за све оне који су тврдили да не треба зидар да зна полиноме... основна школа постоји да би пружила опште образовање, не да струковно усавршава децу. Да направи од њих људе, не алате.
Mozda sam napredovao u matematici, mada sumnjam, ja sam arhiduduk sto se nje tice, al' ovo bih omandolinisao za 15 minuta i uzeo svih 20 poena, aj' da uracunam i nervozu, nek' bude pola sata, smesno. Zadatak koji trazi da se nadje najveci broj... Sad mi je jasnno kako je jedna plavusa sakupila 32,5.
Pa i tih koji su učili napamet nije bilo toliko puno, i bilo je čak i tad dosta teže. Ne znam, možda grešim, ali ako je kriterijum takav da ti iz osnovne škole poneseš znanje na nivou tumačenja koji je broj veći a koji manji, ubacivanja tačke sa datim koordinatam au grafik i podvlačenja šta je u tekstu najbitnije, a da posle treba u gimnaziji ili stručnoj školi da učiš deljenje polinoma i kvadratne jednačine i da analiziraš ozbiljna književna dela, nešto tu ozbiljno nije u redu.
Da, ali oni koji nisu kapacitet za više od zidara neće uspeti da savladaju polinome učio ih ti ili ne. Ovaj test jeste prost ali cilj osnovne škole je da nauči decu osnovnim stvarima. Bolje je da odistinski savladaju ovako nešto nego da napamet uče rešenja komplikovanih zadataka za prijemni. Teško da će bubanje napraviti ljude od njih.
Edit: Smorena, gomila svršenih srednoškolaca ne zna da uradi kvadrat binoma iako se to uči u šestom razredu osnovne. I tu nešto ozbiljno nije u redu.
Jeste... Stvarno tužno... Zato treba forsirati te osnovne stvari, davati zbirke sa težim zadacima, ali na prijemnom slične... Ovo je ipak previše lako.
cekajte da zavrsim pa dizite revoluciju za teze skolovanje lollolo
Ovo sam video pre par dana i mislio sam da me neko zajebava.
Bez ikakve pripreme znao bih da uradim 18 zadataka. Za dva preostala me mrzi trenutno da razmišljam. Kada sam polagao ovo sranje pre dve godine, bilo je mnogo teže.
Pa ja bih bez ikakve pripreme uradio 13 zadataka iako sam stvarno los iz matematike, ali ovo jebote...
Чекај, причамо о полиномима!? Ако неко стварно није у стању то да схвати, постоје посебне школе и за њих.
Ја сам ишао у основну давно (кад је било "тешко"), и нисам никад неко озбиљније време посвећивао учењу (кући), а пролазио сам без проблема све разреде. Довољно је било да мало обратиш пажњу на часовима, и то је то. Они којима је било "тешко" да савладају све то, су сви до једног били распојасани дембелани чије је родитеље боло курас да их усмеравају у животу. Ал су сви скупа на крају године знали да плачу како је градиво тешко, и наставници не воле њихову децу.
Зашто би зидар морао да буде необразовано говедо (са правом гласа)?
Још је боље да одистински науче нешто "компликовано". Нисам ја ни рекао да треба да штребају напамет.
Значи да их треба боље учити, а не снижавати критеријуме.
Pričamo o nekom gradivu koje 90% učenika ne zapamti.
Kod mene u osnovnoj, gomila đaka se mučila sa istorijom. Ja nisam, jer mi je bila zanimljiva, ali sam ono što sam znao pokupio iz udžbenika, a ne sa časa. Jednom je jedna devojka, koja inače sada završava građevinski, dakle nije retardirana, naučila celu jednu lekciju napamet, od reči do reči, i izdeklamovala je kada je odgovarala. Iako se videlo da se baš, baš iscimala, dobila je, čini mi se, trojku, jer nije učila sa razumevanjem. Ali ne može ona da bude kriva što nije znala da razdvoji bitno od nebitnog, to je trebalo da joj razjasni profesorka.
Jebi ga, profesori su najbitniji. U petom i šestom razredu nam je matematiku držala profesorka koja je imala mnogo kul sistem ocenjivanja, na kontrolnom bi davala po tri zadatka, pod a, b, i c, s tim što učenik za svaki zadatak bira koju će tačku da radi, pod a je bila najlakša a pod c najteža. Ko bi radio samo pod a, mogao je da dobije najviše trojku, a za peticu su ti trebala dva pod c i jedan pod b. Bila je i dobar predavač, niko nije imao ozbiljnijih problema sa predmetom. Onda je žena otišla u penziju, prvo ju je zamenio propali mašinski inženjer koji je mokrim sunđerom brisao greške u dnevniku, otišao nakon što je oterao u pičku materinu profesorku koja je došla da pročita obaveštenje, tako da tu niko ništa nije naučio. Onda je došla bakuta koja nije umela da održi ni najmanju disciplinu na času, tako da su tokom časa svi trčali unaokolo i drali se ko debili, otišla kada je jedna likuša pokušala da joj svuče suknju, pa je i tu bila mrka kapa. Zamenio ju je jedan car koji je pokušavao da predaje ali bi ga obično nakon petnaest minuta neko namolio da batali matematiku i da peva, pa bi ostatak časa provodio prikazujući svoje glasovne mogućnosti. Na kraju je došla jedna mlađana profesorka, ne znam kako je predavala, muška polovina odeljenja je blenula u njeno dupe umesto u tablu. Viša sila, ali opet ništa od znanja. :)
Kad već imaš takav profesorski kadar, bolje da im za cilj zadaš nešto što je u skladu sa njihovim mogućnostima. Ako uspeju da nauče decu da reše sve ove zadatke s testa, i to je nešto. Test će rešiti onaj ko nije retardiran, a ko nije retardiran, naučiće i polinome kad mu budu zatrebali.
Имао сам и ја једног таквог краља.
I biću vredan.