Uberkul, mnogo zajeban šatro, fensi onako, prefinjen i te fore. Kod tehnologije može da bude da je mnogo detaljno i kvalitetno odrađeno, a i da se odnosi da je nešto pipavo i krhko.
Номинатив једнине: Бресква
Генитив: Брескве
Датив: Брескви
Акузатив: Брескву
Вокатив: Брескво
Инструментал: С бресквом
Локатив: О брескви
---------------------------------------
Номинатив множине: Брескве
Генитив: Брескви
Акузатив: Брескве
Вокатив: Брескве
Инструментал: С бресквама
Локатив: О бресквама
--------------------------------------
Много пута у животу сам чуо да неко каже "Имаш БРЕСАКА на столу."' - што ми не иде у главу како добијају такву реч ако је номинатив са словом В, како имају право да га избаце, 'ај да је непостојано А па да кажемо, али В?
Да ли је то уобичајена грешка која је већ прешла у навику или то уопште није грешка?
Неки су се онда са разлогом питали зашто их кулирам.
Значи прво. Хвала.
У речи "Хипици" где је акценат и какав је?
Акценат је на првом слогу, мислим да је краткоузлазни, ал' ја ти слабо стојим са акцентологијом, боље неки србиста да да одговор. :)
Фала Џими, живот си ми спасао :))
Са акцентом на другом слогу звучи јужњачки, а на трећем није ваљда ниједна реч у српском, што ће рећи да је на првом :)
А ја сам увек говорио са дугим на другом слогу :)))
Ја сам с крајњег југа Србије, па опет никад нисам чуо да неко акцентује други слог. То можда ови из Јагодине/Параћина/Ћуприје. Они кажу и 'патИке'. :)
На последњем слогу имају акценат углавном речи страног порекла, нпр. ''аташЕ'', ''конферансијЕ'' итд.
Džimi je u pravu. Akkcenat je kratkouzlazni (užasno bi zvučalo da je kratkosilazni).
Znam to jer sam hipik odvajkada, i još uvek sam.
Dž, otkud ti ono da "levat" znači "čovjek"? Kakvo je to porijeklo, šta? Deder objasni malko.
http://i54.tinypic.com/211ruoj.jpg
Мудро збори овај леват изнад. Кул реч, иначе.
Мислиш на "леват" да је погрдна реч? Па и "левак" је. Није увек исто што и "леворук".
http://www.blitzusa.com/products/oil/Funnels/images/05064%20Large%20Funnel.jpg
Si na to mislio? Mene odma' asociralo na levoruk. I dalje ne razumem zašto je pogrdna reč.
Леват је исто што и 'човек'. Ал' много матора реч.
Мулац углавном има пејоративну конотацију, ал' и не мора.
A to li je.
Ako može neko još drugi deo pitanja, bilo bi odlično.
Želuca
Ali, ne znam kod vas, ali mi u BL koristimo "levat" uvijek uvijek kao pogrdnu riječ. U fazonu: onaj lijevi lik, debil, nemač pojma = levat.
Zato me i iznenadilo ovo da to izvorno znači čovjek.
Мислиш, као леват?
Paa, više ova druga defka. Tenkre.
Šta znači: sofisticiran?
Uberkul, mnogo zajeban šatro, fensi onako, prefinjen i te fore. Kod tehnologije može da bude da je mnogo detaljno i kvalitetno odrađeno, a i da se odnosi da je nešto pipavo i krhko.
Номинатив једнине: Бресква
Генитив: Брескве
Датив: Брескви
Акузатив: Брескву
Вокатив: Брескво
Инструментал: С бресквом
Локатив: О брескви
---------------------------------------
Номинатив множине: Брескве
Генитив: Брескви
Акузатив: Брескве
Вокатив: Брескве
Инструментал: С бресквама
Локатив: О бресквама
--------------------------------------
Много пута у животу сам чуо да неко каже "Имаш БРЕСАКА на столу."' - што ми не иде у главу како добијају такву реч ако је номинатив са словом В, како имају право да га избаце, 'ај да је непостојано А па да кажемо, али В?
Да ли је то уобичајена грешка која је већ прешла у навику или то уопште није грешка?