Језичке недоумице

  1. Pa sa srbijanske strane Drine. Dužine, akcenti, ekavski, ijekavski, za prijemni. Upravo prisustvujem procesu uterivanja akcenata i postakcenatskih dužina u glavu jednom osmaku. Smejurija.

  2. Ne daj bože nikome :)
    Kod nas više i nema prijemnog za srednje škole, jbg. Al imamo 9 razreda u osnovnoj, što jes' jes'.

  3. Znači da sam bio u pravu, samo malo nesiguran.

  4. Šta znači kad nekome kažemo "Zbogom."? Pitam zato što ja mislim da to znači "Aj vidimo se nikad više.", u pozitivnom ili negativnom smislu, nebitno. Piše na tablu blizu izlaza iz Podgorice, veli "Goodbye, Podgorica". E sad, što bi ti ljudima koji su boravili u grad govorio zbogom? zar ne bi trebalo da piše "Doviđenja, vidimo se se opet" ili tako nešto?

  5. A ne znaci to, mada jeste teatralan pozdrav. "Zbogom" je zapravo pozdrav "idi s bogom", a "zbogom zauvek" je to sto si ti mislio.
    Taj natpis je cista glupost, moze da stoji "goodbye", ali skk Podgorica?!

  6. Pogrešno sam se izrazio, to je tabla na izlazu iz Podgorice na engleski, piše "Goodbye" a ispod "Podgorica", slika grada i to, znači mislili su da ispanu učtivi, a zapravo se opraštaju s ljudima ka da se nikad više neće viđet.

  7. Šesto ili šeststo?

  8. A aj probaj da izgovoriš to tačno. A? Oćeš kurac. :)

  9. A jebiga, zvuči kao "šesto". :)

  10. Шесто је нешто по реду што следи после петог, а шестсто (изговара се само са једним СТ!!!!!!) је број 600 или препоручљиво шест стотина.

  11. Иначе, довиђења и дођавола у новом Правопису (како преносе људи из Вокабулара) се пишу једино спојено, односно баш како се и изговарају.

  12. Ja novi pravopis bojkotujem, zato što je prepun besmislica, a to bih toplo preporučio i svakom razumnom, školovanom i pismenom čoveku.

  13. Шесто је нешто по реду што следи после петог, а шестсто (изговара се само са једним СТ!!!!!!) је број 600 или препоручљиво шест стотина.

    Па, тако и треба ваљда. :)

    Иначе, довиђења и дођавола у новом Правопису (како преносе људи из Вокабулара) се пишу једино спојено, односно баш како се и изговарају.

    Ја мислим да је то и логично.

  14. Ја мислим да је то и логично.

    Mislim da nije logično, moraću da odem dofakulteta da pitam svoju staru profesorku jezičke norme. Ja inače neznam. Ozbiljno, kad bi se pisalo spojeno sve što se spojeno i izgovara, pisao bi se i dobardan, i jasam, i uopšte sve proklitike. Nego je taj pravopis nedosledan samom sebi, a radili su ga kao pijani.

  15. При пребацивању именице бабојебац у множину, јел долази до једначења по звучности, тј. јел иде бабојеБци или бабојеПци ?

  16. babojepci, ali ta baba mora da je malo mlađa :)

  17. Mene nervira što su prihvatili 'zadnji' i 'poslednji' kao sinonime. Tačnije, Ivan Klajn. I još je uveo da se može reći 'najprvi' i 'najzadnji' kao pojačavanje. ŠKK

  18. Ivan Klajn je kreten, meni njegov rečnik služi da poduprem ugao troseda...

  19. Ja sam se najviše iznenadila kada sam videla u njegovom rečniku kako je ispravno napisati banja Koviljača, to nikako ne može biti, jer je to naziv mesta i mora Banja Koviljača. Stvarno mi čovek nije jasan...

Rekli o sajtu

U busu se devojka svadja preko fona da se ne kaze Vukajlija nego Vujaklija za recnik... ocaj na njenom licu kad je shvatila da ne moze objasniti

Mokoš · 11. Maj 2011.