Језичке недоумице

  1. Glagol je 'iskorišćAvati ' a ne 'iskorišćIvati'. Ne razumem šta ga tupite...

  2. Ако не разумеш, онда нема потребе да се јављаш. Имаш ли ти неки аргумент за ту тврдњу и колико си компетентан кад тако самоуверено бацаш закључке?

  3. Искоришћавати.

  4. Ја и даље мислим да нема смисла рационалност градирати.

    Što ne možeš? Kad bi se pridev racionalno odnosio na neku fizičku konstantu i bio apsolutna veličina, onda ne bi moglo. Šta znači racionalan: "Koji je u skladu sa razumom, zasnovan na razumu, razmišljanjima; promišljen, razuman, razborit." Možeš zamisliti nečiju odluku o nekoj stvari, nekakvo srednje rešenje između razloga predrasuda, emocija i racija. Takva odluka je manje racionalna od odluke nekoga drugog, koji u toj stvari nema emocija i predrasuda, i koji se vodi isključivo razumom (isplativost, korist, šteta). Elem, odluka ovog drugog je RACIONALNIJA.

  5. nem0

    Искоришћавати.

    И ја сам мислио да је само то правилно, али сад нисам више сигуран, рекао бих да су оба облика прихватљива.

  6. Moji primeri su plasticniji, i opet je nisu ubedili.

  7. Да питам свемогући Речник Матичин?

  8. I ja bih uvek rekao iskorišćavati, ali rečnik kaže da mogu obe varijante.

  9. Ја видео у Електричном што ми даде дарежљиви Валдемар. Ал' ајде, питај.

  10. wava

    I ja bih uvek rekao iskorišćavati, ali rečnik kaže da mogu obe varijante.

    Аха!

  11. @ Стивен
    Zato što sam pismen i obrazovan ( voljan sam poslati dokaz o tome ukoliko je neophodno ) mada priznajem da nisam studirao Srpski Jezik i Književnost niti sam izučavao Filozofiju u komšiluku ali sam siguran da sam za dato pitanje više nego dovoljno informisan, ako ne i kompetentan.
    Što se tiče moje druge rečenice iz komentara, ona se tu našla spontano jer lično Vukajliju smatram za odlično mesto za zabavu i zezanje a ne za mlaćenje prazne slame. Poster je duhovit, tekst prigodan a na Vukajliji ima mnogo ozbiljnijih problema ako vam je do rešavanja istih stalo.

  12. Искоришћавати (искоришћавам) и искоришћивати (искоришћујем). Мере оба.

  13. Teh Prof, види назив теме.

  14. Može da se kaže "iskorišćavati", nije nepravilno (što se ne bi reklo za "iskorišćivati"). No, svakako je pravilnije i stilski bolje reći "koristiti", nego budžiti svršen oblik glagola.

  15. Video naziv i učestvujem. Imam valjda pravo na svoje mišljenje...
    Evo jedne odabrane http://vukajlija.com/los-tajming/116087

    Mislim da se ne kaže 'dođeš ispred bare' jer 'bara' ne predstavlja lokaciju ili mesto ( tipa : Aj', nalazimo se sutra kod bare' i sl. ) već 'staneš ispred bare'. Šta drugi misle? Btw, dobra defka...

  16. nem0

    Искоришћавати (искоришћавам) и искоришћивати (искоришћујем). Мере оба.

    Сад сам сигуран, пошто ми је двоје људи потврдило.

    @The Prof
    Постеру сам дао плус, али не знам зашто га помињеш кад се не дискутује о њему. ГМ ти је лепо рекао, имао сам недоумицу и затражио сам помоћ на одговарајућој теми. А твој непоткрепљени одговор ми никако није могао помоћи, пошто смо се и нас двојица на постеру зајебали управо због таквог приступа. И као што видиш, на крају се испоставило да ниси довољно информисан.
    То са баром... Рецимо да је твоје решење боље, али не знам да ли би ово из дефиниције могло да се прогласи неправилним.

  17. Mislim da se ne kaže 'dođeš ispred bare' jer 'bara' ne predstavlja lokaciju ili mesto ( tipa : Aj', nalazimo se sutra kod bare' i sl. ) već 'staneš ispred bare'. Šta drugi misle? Btw, dobra defka...

    Kad neka stvar ima prednju i zadnju stranu, onda je ispred i iza. "Naći ćemo se u pet ispred zgrade", ali "Ajde iza zgrade, da popušimo ovaj džoint". Ispred i iza bare ne postoji. Postoji pored, kraj, u blizini bare, ali ne ispred. Tako da bi

    Sposobnost da dođeš ispred bare

    bolje zvučala:
    Sposobnost da se nađeš kraj bare...

  18. mada priznajem da nisam studirao Srpski Jezik i Književnost niti sam izučavao Filozofiju

    Malo više malih slova, malo manje velikih.

  19. glasčić ili glaščić? Ili nešto treće?

  20. Глашчић.

    Подсети ме ти да треба да почнем да учим за испит...