Bez ikakve pompe, Vukajlija se pojavila tokom ove godine i zabilježila skoro deset hiljada rječi u rječniku žargona koje su definisali sami posjetioci. Uzimajući za ime učestalu grešku u govoru kad ljudi zapravo žele da kažu Vujaklija, stvorena je zajednica stvaraoca slenga srpskog jezika i mjesto na kojem posjetioci treniraju svoju kreativnost. Ovaj kreativni ventil vas samo tako usisa i očas posla možete da izgubite sate vremena čitajući duhovite opaske kojim su definisani brojni izrazi iz popularne kulture i govora. Pozicionirajući se između ozbiljnih sajtova kao što su "Metak" i "Vokabular" na jednoj, i zabavnih "Srbovanje", "Kobaja Grande" na drugoj strani, Vukajlija je dokazala da famozni "user-created content" (sadržaj kreiran od strane korisnika) može sasvim lijepo da zaživi i na ovim prostorima. Ovogodišnja nagrada za najbolji sajt prema izboru Biznisbloga odlazi ovom istinskom Web 2.0 projektu kojem u definicijama nije izmakla ni domaća blogosfera!
Biznisblog · 26. Decembar 2007.
Posle '41, ali su npr. avgusta '45. manastiri izuzeti od poreza, i mada je počeo negativni trend, crkva je bila ok do '54. I unijatske crkve su trpele štetu na račun RPC.
Ok, shvatio je da ne može da motiviše Ruse bez religije. Niko nije hteo baš da gine za gole ideale antifašizma ili patriotizma, i onda umre, a sa druge strane šta, mrak. Ne, drug Staljin rekao da će sa druge strane čekati komesar Hrist i komitet od 12 apostola, i baćuška Bog s kolosalnim brcima.
E Care, nisam mogo da nađem dal su P. Marković i Č. Antić pisali u onoj njihovoj alternativnoj verziji istorije šta bi bilo da nisu roknuli Aleksandra i Dragu. Pa eto možeš ti neku svoju verziju? I uopšte vaše mišljenje o Apisu (leksikon)
Otprilike, rešio je da puca iz svih topova da bi se održao pred Švabama, zato je i cela Kominterna sarađivala sa građanskim pokretima protiv Osovine (kineski komunisti s Kuomintangom, jugoslovenski komunisti s vojskom u Aprilskom ratu i donekle s JVuO, francuski i italijanski komunisti sa svojim fašistima, ELAS sa EAM itd).
Može samo mišljenje da napiše istorijski podaci o Apisu su šturi i politzovani.
Niktov, alternativne istorije su za istoričara jeres, tako da o tome ne mogu govoriti. Ali zanimljivo je znati da je Srbija počela da planira realne budžete od 1902, da neke analize pokazuju da je Draga verovatno mogla da rodi, a da je Ohrana znala za organizaciju, no da je dala informaciju vladi kad je sve bilo gotovo. Ruska vlada je takođe pozitivno odgovorila na pitanje Petra Karađorđevića da li se može smatrati pretendentom pre atentata. Uz to, dokumenta u ruskom državnom arhivu u vezi s prevratom su izvučena i njihove signature su izbrisane.
Pa reko kad mogu ova dvojica možeš i ti... Fala lepo, a da, to za Dragu i ja pročitah mislim kod one Suzane Rajić što je pisala sad skoro o Aleksandru da fora da je bilo i do Mašina i do ALeksandra tj. da su oni bili jalovi a ne Draga, jbt koji je baksuz Draga onda bila...
E da, ne bih da komentarišem o Apisu, ne znam mnogo o njemu
ajd politizovani al što bi bili šturi podaci, pa majkumu nije živeo u 13. veku...
Meni je ta ideja sa pisanjem alternativne istorije interesantna, naravno kada je radi školovani istoričari a ne njuška poput Deretića. Što da ne, ok je pročitati njihovo viđenje kako bi se možda stvari odvijale da se sve drugačije odigravalo kod prelomnih događaja kako u istoriji Srbije, tako i u svetskoj istoriji.
Znaš kako, za mene su oni više publicisti nego istoričari, a šteta je, jer su obojica napisali nekoliko izuzetno značajnih dela na početku.
Alternativna istorija podrazumeva da ti znaš sve moguće okolnosti nekog događaja, a to je nemoguće. To je delo fikcije, a ne nauke. Zadatak istoričara je da proučava istorijske izvore, a toga tu nema.
Šta znaš o Legiji? Pravosnažno je osuđen za organizovanje ubistva premijera republike Srbije u SR Jugoslaviji.
Ovo i mene zanima
Stoji ovo Care, ali ako se ne varam istoričari i inače ponekad nemaju dovoljno izvora ili jako malo u vezi sa određenim događajima, pa kad o njima izvlače zaključke i to može delovati kao alternativna verzija (ne namerno svakako) jer su možda morali da se oslone i na pretpostavke kako bi došli do određenog zaključka.
Pa ok, sama se nameće ta paralela Apis - Legija ali ipak ovo sa Apisom bilo pre 100 godina, pa šta su radili i šta rade ti istoričari?
Mada ima ona fora, recimo, da su tek sad otišli u Istanbul da proučavaju tamošnje izvore o vremenu vladavine Turaka al ne bih da kenjam mnogo Car to verovatno bolje zna
Gonzo, to samo znači da je istoričar loš, pošteni istraživač uvek naglasi kada nema dovoljno izvora za njegovu pretpostavku.
Niktove, tako je, mada je bilo istraživanja i ranije, ali generalni nivo poznavanja ranog modernog perioda, pogotovo u Osmanskom sultanatu, je tragičan. Više puta su me pitali ovde za literaturu o tom periodu, ali je nema, tek čekamo sad da jedan profesor objavi prvu iole kvalitetnu monografiju, a i on izgleda ima velike muke sa izdavačima.
Царе, Острогорског на страну (управо се обрађује) шта би ми занимљиво препоручио поводом византије што се литературе тиче
Samo mi prvo reci imaš li neko uže interesovanje i šta pričaš od jezika.
Nisi me razumeo, podrazumeva se ovo što si ti napisao. Znači naglasi da nema dovoljno izvora za njegovu pretpostavku, ali to opet nekome može delovati kao neka alternativna verzija, baš zato što čovek ima određenu pretpostavku, ali sa naglaskom na nedostatku izvora. Nisam ni mislio na diletantne i kvazi istoričare, već na ozbiljne naučnike.