Zagonetke

1. @mixmax
    Camac je nazvao Subot, ali to je to :) Sutra imam kontrolni iz biosa a ovde radim zagonetke... E moj ja.

2. Covek je kupio camac i otisao u subotu camcem do prijatelja. Posle 4 dana on se vratio ponovu u subotu. Kako je to moguce?

Čovek je veooooooma sporo veslao.

3. shvatio sam ovo za flase
    postavimo brojeve od 1 do 1000, broj svake flase pretvorimo u binarni broj i onda iz tog binarnog izvucemo kome valja piti iz koje flase
    svaki broj je jedinstven i znace se koja je flasa otrovna po tome ko ce umreti
    kakvi n, kakvi x, ja sam drustvenjak, bezim od toga k'o djavo od krsta

4. Ne znam da li je ovo bilo, ali da probam:
    zamislite da je broj 11 napravljen od cetiri identicne sibice
    npr ovako /| /|
    pomeranjem dve sibice dobiti broj 15

5. XV
    branko, jel dan 24h ili obdanica

6. resen je zadatak, rahmetli
    subot je camac

7. zamislite da je broj 11 napravljen od cetiri identicne sibice
    npr ovako /| /|
    pomeranjem dve sibice dobiti broj 15

XV

8. Resenje je dosta matematicki. Numerisemo boce od 1 do 1000, a osudjenike od 0 do 9. U zadatku cemo sve vreme koristiti sledecu teoremu. To je da se svaki broj moze jedinstveno prikazati kao zbir nekoliko stepena dvojke. Bocu 1 = 2^0 dajemo nultom osudjeniku. Bocu 2 = 2^1 dajemo prvom osudjeniku. Bocu 3= 2^0 +2^1 dacemo nultom i prvom osudjeniku. (posmatramo stepene datih brojeva) Na primer, bocu 99 bi dali sestom petom, prvom i nultom osudjeniku jer je 99 = 2^6 + 2^5 + 2^1 + 2^0. Ta vina im das odmah, i recimo, posle 2 sata umre deveti sedmi treci i drugi. Onda ce otrov biti u onoj boci numerisanoj sa 650 jer je 650 = 2^9 + 2^7 + 2^3 + 2^2.
    Ako nekom nije nesto jasno, a verovatno nije, neka pita.

A može i jednostavnije. Snimati sve zatvorenike kako piju, ili beležiti tačno kad je koji popio iz koje flaše. Jedan će da odapne, a kad odapne, pogledati iz koje je dotični flaše pio pre dva sata. Prosto ko pasulj.

9. sevastokrator, da nije rješenje u rimskim brojevima možda, ono da se jedna šibica ukrsti sa drugom, a druga da napravi slovo V, tačnije od /l l prijeđe u \ i dobije se X, a od drugog para l prijeđe u isto to, samo se prebaci sa druge strane pa se dobije V što u totalu daje XV

10. jeste, jeste XV je resenje...

11. hahahahaha objasnjavam pola sata i onda dodje Valdemar i odvali glupost :D

12. Sto kaze rahmetli, cak ni ne mora binarni
    Poredjamo flase od 0 do 1000 i redom zadamo ko ce da pije, samo da se ne ponavljaju kombinacije
    prvu pije zatvorenik pod rednim brojem 0, drugu pod brojem 1.... stotu flasu piju 0, 5, 9 itd..., ali ovde postoji ipak neka logika i boljim matematicarima je lakse tako gledati

13. hahahahaha objasnjavam pola sata i onda dodje Valdemar i odvali glupost :D

Ništa ja tvoje objašnjenje ne razumem, u osnovnoj sam imao trojku iz matematike, posle u Filološkoj čini mi se da smo je imali samo u prvoj godini, pa sam ostao matematički neobrazovan, a i ti stavio zadatak sa republičkog takmičenja... Da sam postavio ja zagonetku pitanje recimo "ako je Blokova Predivna dama inspirisana Sofijom kao božjom mudrošću, a istovremeno ženskim principom Velike Majke, zašto je u delima Majakovskog prisutna antimetafizička tendencija", kako bi odgovorio :)
    Ali, reci mi, zašto je ovo moje glupost i nemoguće?

14. valdemare, evo sevast ti je lepo napisao nacin koji zahteva samo osnovno znanje matematike. Tj da znas brojeve.

15. Odgovor je logican. Zato sto se ne umire tacno posle 2 sata :P

16. valdemare, evo sevast ti je lepo napisao nacin koji zahteva samo osnovno znanje matematike. Tj da znas brojeve.

Ako mi veruješ, nije mi interesantno. Neka mi neko kaže zašto je moje rešenje nemoguće.
    EDIT

ne umire tačno za dva sata.

Lepo na početku zadatka kaže:

Kralj je imao 1000 boca vina. 3 sata pred pocetak bala mu je javljeno da je u jednoj boci otrov od koga se umire za 2 sata.

Možda onda nije imao tačno hiljadu boca vina, niti je početak bala za tri sata, a zatvorenika ima petnaest-dvadeset?

17. Valdemare, ne umiru zatvorenici u sekund 2h nakon sto su popili vino, to je potpuno nebitno za zadatak, tj nebitno je da li umiru 2h 15 min ili 2h 20 min nakon liznutog vina
    U doba kraljeva nisu imali takvu tehniku za tako precizno merenje
    jbg nije nemoguce ovo sto si rekao, ali to svakako nije poenta
    poenta je bez nekih atomskih satova naci otrovnu bocu

18. Kapiram sad, kad sam pročitao malo pažljivije, ali znaš kad bi meni to palo na pamet... Ja sam od onih što ih u prodavnici deru kad im vraćaju kusur :)

19. Možda onda nije imao tačno hiljadu boca vina, niti je početak bala za tri sata, a zatvorenika ima petnaest-dvadeset?

I ja pomislio isto ovo lolol.

20. Camac je nazvao Subot, ali to je to :) Sutra imam kontrolni iz biosa a ovde radim zagonetke... E moj ja.

Aha, ali ja sam stručan bar za ovo! Neprecizan zadatak, odgovor netačan, jer onda se nije vratio subotom, već Subotom. Ali pretpostavljam da je vic preveden sa engleskog, jer oni subotu pišu velikim slovom.

Rekli o sajtu

Kad je pre nekoliko dana osvanuo naslov u dnevnim novinama „Željko Mitrović: Trovali su me“, na samoproklamovanom rečniku slenga vukajlija.com odgovorili su mu bez mnogo pijeteta: „Pa dobro, i ti si nas, i još to radiš“.

Ekonom:east Magazin · 03. Februar 2011.