Zagonetke

1. Aj objasnite sad, glup sam i nisam skapirao.

2. Aj objasnite sad, glup sam i nisam skapirao.

Ako je broj između 50 i 59, deljiv je brojevima 3, 4 i 6 (zbog teksta je važno naglasiti da je deljiv brojem 3). Takav broj ne postoji.
    Ako je između brojeva 60 i 69, nije deljiv brojem 3, a jeste brojem 6, što je kontradikcija, a ako je između 70 i 79, nije deljiv brojem 3, a jeste brojem 4. Postoji tačno jedan takav broj.

3. Aa skapirao sam lol. Nije mi postavka bila jasna, tj tekst zadatka.

4. U kvadratnu semu 10x10 postavljeno je 100 ljudi razlicite visine. Iz svake kolone izaberemo najviseg a od njih izabranih najnizeg. Neka je to Pera. Slicno iz svake vrste izaberemo najnizeg a od njih izabranih najviseg. Neka je to Zika. Ko je visi, Pera ili Zika?

5. Mogu biti obojica. Šta ako su u jednoj koloni isključivo dvometraši a najniži ima 201 a u ostalim kolonama sveukupno najviši bude 199? Po tome bi viši bio Žika. U ostalim okolnostima bio bi Pera.

6. Šta nas sprečava da u jednom slučaju u jednu vrstu smestimo desetoricu najviših, a u drugom slučaju u neku kolonu desetoricu najnižih?

7. Opet neke matematičke :D

8. Sijalice, nisi u pravu...
    Skroz Otkacen, sprecava nas tu sto vrsta i kolona imaju jedno zajednicko polje

9. @Skrletnik
    Jeste, nadam se da imas obrazlozenje

10. pera je iz one ture kad su se birali visoki. jeste da je najnizi od njih ali je ipak visi od ostalih koji nisu bili u izboru.

11. Pa to, samim time što je bio među visokim logično je da je viši od pobjednika iz konkurencije niskih.

12. Taj zadatak mi je bio na okruznom takmicenju pre nekoliko godina. Imao sam na tom zadatku samo 4 od 20 :P ukupno 84/100

13. лолололо, види задатка, мислим да сам га и ја имао на окружном тад. Испушио сам га само тако :Д

14. Mislim da postoji varijanta u kojoj je pera i najviši među najnižima i najniži među najvišima, ali pošto postavka zadatka ne daje tu mogućnost, ostaje samo da se dokaže da žika ne može biti viši od pere a to je lako, jer da je viši a najniži u svojoj vrsti, to bi značilo da u toj vrsti postoji još devet viših od njega što sa njim čini ukupno 10 viših od pere koji bi svaki u svojoj koloni bio viši od pere pa pera ne bi ispunio prvi uslov zadatka.

15. Pazi ovako:

Pera je najviši u svojoj koloni, pretpostavimo dva slučaja:
    Žika je u istoj koloni kao i Pera, pa je zato niži.
    Žika nije u istoj koloni kao Pera, pa pošto je najniži u svojoj vrsti, niži od onog ko je u njegovoj vrsti i Perinoj koloni, pa je samim tim niži i od Pere.

Postoji i poseban slučaj kada su i Žika i Pera ista ličnost.

Tako da se može reći da je Visina(Pera) >= Visina(Žika).

16. @Pišem Uz Vetar
    Samo da dodam da je receno da su svi razlicite visine tako da vazi da je Pera strogo visi od Zike. Zahvaljujem :)

A evo jos jedna od mene:
    Pera i Zika igraju sahovski mec od 12 partija menjajuci naizmenicno boju figura. Posle 11 partija rezultat je bio 7:4 za Peru. Ispostavilo se da je cak 5 puta pobedio igrac sa crnim figurama i da se nijedna partija nije zavrsila remijem. Ko je beli u 12-oj partiji?

17. Samo da dodam da je receno da su svi razlicite visine tako da vazi da je Pera strogo visi od Zike.

Da, ali rekao sam da može ispasti da je najniži od najviših u kolonama u isto vreme najviši od najnižih u vrstama.

Rekli o sajtu

Štek je dobro sakriveno mesto. Varijacija ima bezbroj: recimo štek-ocene su „isključivo dobre ocene koje se čuvaju za ‘ne daj Bože' situacije, odnosno period kada pljušte kečevi“, piše jedna vukajlijašica. Tako će iskusni školarac prećutati roditeljima da je dobio peticu, a to će im saopštiti tek kada dobije i nekog keca – da bi ublažio negativni efekat.

Deutsche Welle · 29. April 2011.