Omiljena istorijska ličnost

  1. I Dr Arčibald Rajs beše fin čovek.

  2. Galileo, Magelan, Kopernik i ostala ekipa iz renesanse, zato što su objasnili stvari koje i dan-danas važe u nauci. I da, sa njima je počeo novi vek u istoriji. Francuski prosvetitelji, zato što su oni sastavili prvu enciklopediju, borili se za informisanost naroda, podelili vlast na izvršnu, zakonodavnu i sudsku (Monteskije), itd. Takođe, mnogi kompozitori iz doba baroka, klasicizma, romantizma, impresionizma, avangarde zato što su imali velikog uticaja na današnje umetnike (što klasične, što rok scene). Isto i slikari iz tih perioda. Kod Srba omiljena ličnost mi je Vuk Karadžić.

  3. Влад Цепеш III, јер је набијао Турке на колац као да су ражњићи. А бо'ме ни његови му нису остали дужни.

  4. Џерек, ја ти не могу помоћи, јер сам очигледно субјективан по том питању. А не верујем да и неко други може бити објективнији, јер је оно мало записа и доказа о његовом деловању, углавном део "црвене исторрије".

    Vaistinu tako je. Opet kazem, gajim velike simpatije za njega, svestan sam mnogih dobrih stvari koje je ucinio za Srbe, kao sto su onih 1 900 000 prihvacenih izbeglica iz NDH, a i po samim svedocenjima nemackih generala vidimo da je tesko pristao na mesto predsednika Vlade. Naime prihvatio ga je tek posto mu je zapreceno da ce Srbiju raskomadati. Osokolio narod, vratio grb, novu himnu, ali veoma tragican. Naime, nisu ga mrzeli samo crveni, vec i Vlada u Londonu, jer je osnivanje duple Vlade u Beogradu bio protiv ustavan cin, a i sami cetnici ga nisu nesto mirisali. Ali, ne mogu da ga prihvatim "ni 'vamo ni tamo", jer je defdinitivno mogao da uradi vise...

  5. E onda sam se sjebo kad sam trazio. Ima je u onom filmu "Gde cveta limun zut".

    Jeste onda Flora Sandes, ona se tamo pojavljuje.

    I Dr Arčibald Rajs beše fin čovek.

    Zaista bese.
    Iejasu Tokugava, Japanski sogun, cvrstom rukom osnazio Japan i u 17. veku uspostavio dinastiju soguna koja se protezala sve do 2. Svetskog rata.

  6. Kromvel-okrutan, ali veoma uspesan vojskovodja, osnivac prve i jedine Britanske Republike.

  7. Jovanka Orleanka, Nelson Mandela.

  8. Milunka Savić (Serbian: Милунка Савић, 1888–1973) was a Serbian woman war heroine from the First World War, recognised as the most-decorated female combatant in the entire history of warfare. She was wounded no fewer than nine times during her term-of-service.

  9. МИЛУНКА САВИЋ ФТЊ!

    E, da, Milunku sam zaboravio, zena koja se maskirala u muskarca i presla Albaniju, borila se u Srpskoj vojsci, odlikovani borac, posle rata, za vreme Aleksandra radila kao najamnica, a za vreme Tita kao cistacicau skoli. Strasno...

  10. Martin Luter King, Če Gevara, Nelson Mendela,

  11. Pretežno vojna branša:
    Stevan Sinđelić
    Vojvoda Petar Bojović
    Vojvoda Živojin Mišić

    I naravno, BEZ KRALJA NE VALJA!

    Petar I!

  12. Из ближе историје:

    Митар Максимовић Мандо
    Милан Тепић

  13. Petar Prvi je bio kraljina, covek nije voleo nikakav luksuz, ziveo celog zivota kao vojnik. Secam se da nam je u osnovnoj pricao nastavnik da je spavao u sobi sa samo vojnim krevetom, onim vojnim koferom(kao sanduk, ako je neko imao prilike da vidi) i tako tim zajebancijama. To je pravi vodja naroda, a jok tamo neka picka koja sve pare od poreza potrosi na zeludac i kurac.

  14. Митар Максимовић Мандо

    +par miliona

  15. Petar Prvi je bio kraljina

    Slazem se, u vreme Prvog Svetskog rata kada je imao negde oko 70 godina, odlazio sa Vojvodom Stepom i Princem Djordjem na front i licno pucao na Austrougare, a da ne pominjemo da je u tim godinama i u takvom stanju (bolovao je od reume) presao Albaniju, vecinu puta peske.
    http://www.malasrpskaprodavnica.com/user/include/etno/images/items/slika_kralj_petar_kabinet.jpg

  16. Вук Гргуревић - јер је био сениор мојем најстаријем знаном претку.

  17. Knez Pavle Karadjordjevic-bez obzira na kontraverze koje ga okruzuju, mislim da je bio iskreni rodoljub, bezrazlozno ocrnjen u kasnijoj istoriji.

  18. presao Albaniju, vecinu puta peske.

    Није. Ношен је на носилима, јер му је кретање прилично отежано било. Е што волим кад преувеличавају људи.

Rekli o sajtu

Kada pitate dva čoveka o nečemu, dobićete više od dva mišljenja. Na toj osnovi je stvoren Vukajlija. Rečnik slenga i idioma.

Kompjuterska Biblioteka · 7. Maj 2009.