Vjera

1. haha idemo ruke gore

2. @црв: у свему сам солидан.

3. Istina da se Boga i vere dotiče možda 2.3%, a ostalih 90 i kusur tita, istorije, gubitka identiteta itd - no itekako vredi poslušati. https://www.youtube.com/watch?v=_DjBLxnVUQE Znam da je sve duže od 3 minuta na jućubu, sem muzike, ravno adskim mukama, ali predavanje je zaista dobro. Ne može čovek biti nešto drugo, ma kako se trudio. Ne ide. To si što si. Možeš poricati sopstvenu tradiciju i nasledje do mile volje, svejedno, njima ostaješ odredjen dok si živ. Čovek koji svoj život bazira, naprimer, na zdušnoj i konstantnoj borbi protiv kapitalizma (čega već), odredjen je samim tim protiv čega se bori - to mu daje smisao, svrhu, snagu itd. Gambor, Frajkor, Šmo, ja...Možemo biti dijametralno suprotni na svakom životnom polju i opredeljenju, no za Švabu smo sva četvorica jedni isti pripadnici divljačkog plemena i jeftina radna snaga, za Iranca smo kaurski hrišćani, za papu smo pravoslavni divljaci koje treba istrebiti itd.

4. ...Teško je odrediti šta je i koliko zapravo tvoja vera, a šta vera tvojih predaka, tradicija, nasledje...Koliko si zaista razumeo i doživeo, a koliko usvojio i odbacio bez pogovora. Roditelji mogu odgajati dete u duhu recimo Pravoslavlja i tradicije, ali to je dvosekli mač jer - ako su roditelji u redu, i umeju da prenesu i objasne, dete će, vrlo verovatno, i samo poći tim putem, ili se barem zainteresovati i, ako ništa drugo, imati izvesno poštovanje prema tome. Ako su roditelji medjutim nekakvi bezumnici, ili u detetu nisu uspeli da probude makar elementarnu ljubav, ovo će se kasnije u životu suprotstavljati svemu čime su se ovi definisali i odredili, pa tako i veri. Nikakvo čudo. Deca najzadrtijih komunista neretko su odlazila u manastire, deca sveštenika i "velikih vernika" neretko postajala najtvrdji ateisti i čak činili represije i genocid. Ali suprotstavljanje nečemu, što bi rekli mudri i iskusni vukajlijaši, nije zamena za ličnost..

5. Jako je teško živeti sa ateizmom, preteško zapravo. Daleko mi je razumljiviji recimo stav da Bog mrzi ljude i da ih neprestano iskušava i muči, pa ga možemo kriviti za sve i svašta što smo imali svih ovih hiljada godina, a imamo vala i danas. Ovako - Bog ne postoji, evoluirali smo od već nečega, sami upravljamo sudbinom sveta i čovečanstva...Ostavlja jako malo prostora za nadu i optimizam jer - rata, nepravde, gladi, mržnje, predrasuda...Evo imamo danas jednako kao i pre 10.000 godina i, ako čovek ne želi da laže sebe, nema ni jedan razlog da smatra kako će stvari stajati drugačije u narednih 10.000 godina. Stav da se čovečanstvo oslobadja nekakvih stega i da će mu nauka i prosvetljenost doneti nekakvu svetlu budućnost, postoji jedino iz razloga što biramo da verujemo u takvo nešto, nije izgradjeno na bilo kakvom čvrstom temelju - naprotiv, što bi rekao Džoker u dvojci, svi ti fini, pristojni ljudi, na prvi znak uzbune, poješće jedni druge. Vera u nekakvo bolje sutra (ne lično, već opšte) opstaje jedino iz razloga što je lakše i prijatnije živeti sa nekakvim "valda, biće" optimizmom nego sa deprom i mizantropijom. Zato je depra u ovom slučaju, ako ništa drugo, a ono makar poštenija.

6. Poštenija je od toga, a debelo je poštenija od verovanja da kad lipšeš ideš na neko magično mesto gde je sve lepo, al to samo ako si bio dobar vernik, i ako te usralo da ti se na random generatoru padne da se rodiš tamo gde je "prava" vera zastupljena, ove ostale milijarde i milijarde ljudi ne čeka to lepo mesto nego ono ružno jbg. Koliko je to u suštini egocentrično i samoživničko verovanje, MOJA vera je najbolja, vi ostali možete samo da ga DUVATE. Toliko logičkih faličnosti i protivrečnosti da jednostavno ako imaš trocifren kvocijent inteligencije dođe ti da staviš prst na čelo i kažeš čekaj bre pa kako to mamu mu jebem.

Jako je teško živeti sa ateizmom, preteško zapravo. Daleko mi je razumljiviji recimo stav da Bog mrzi ljude i da ih neprestano iskušava i muči

Nije uopšte teško, to si ti sebe ubedio da je teško ga ne čini takvim, nije ništa teže nego živeti sa verom. Teško je živeti (velikoj većini ljudi) generalno, a sad dal ćeš ti da veruješ ili ne to je već tvoja odluka koja nema nikakav uticaj na težinu ili lakoću življenja. Taj stav za boga nikako ne može da ti bude razumljiviji, može samo da ti bude lakši za poverovati, ali reći da je razumljiviji je objektivno netačno jbg.

7. i ako te usralo da ti se na random generatoru padne da se rodiš tamo gde je "prava" vera zastupljena, ove ostale milijarde i milijarde ljudi ne čeka to lepo mesto nego ono ružno jbg

Mislim da je to pogresna pretpostavka, cesto je ovakvo misljenje prisutno medju "vernicima" i ne mogu da skontam zasto.

Nista bezveznije ne bi postojalo na ovom svetu, dakle da lutrija pri rodjenju odredjuje da li si medju tim izabranima predodredjenim da budu spaseni. Duboko verujem da ovo nije slucaj jer na osnovu onog sto sam citao veli "Bogu je prihvatljiv svako ko veruje iz bilo kog plemena, nacije i jezika jer Bog prosudjuje i ispituje srca ljudi".

Takodje stav

MOJA vera je najbolja, vi ostali možete samo da ga DUVATE

kao nekakvom verniku u posaju mi je potpuno nerazumljiv, samo to je problem do ljudi jer su debili a ne do Boga. Budimo realni powerslavlje je vrlo netolerantna religija, u CG ima dosta slucajeva kad se "nasa" uda za muslimana i odma biva osudjena od rodbine od okoline kao nekakav izdajnik.
    Jos uvek se na Balkanu nije skontalo da se ne moze sa nipodostavanjem gledati na druge i da to nije hriscanski, ljudi i dalje vrte u glavi Njegoseve stihove "opazas li kako smrde ove potucice", "islam kuga ljudska" itd mogu nabrajan do sutra.

8. Pa pazi, lepo je što ti tako misliš, ali ako ćemo onako kako je namenjeno da tumačimo dogmu i pravila vere koja su napisali verski oci, ne samo pravoslavne vere, ti ne bi baš bio bogougodan vernik, to ja pokušavam svakome od vas da predočim mada pretpostavljam da ste svesni toga. Nisi pravoslavni vernik u pravom, originalnom značenju tog pojma, ako ne hejtuješ jeretike snažno i uvek. Nije samo powerslavlje netolerantna religija, svaka abrahamska religija je takva.

9. Onda mi je drago da po tim standardima nisam bogougodan. To sto su pisali crkveni oci, te dogme, to me ne zanima.

Dovoljno je procitati stavove koje je npr imao Vladika Velimirovic i videti da to nije proslo pored hriscanskog ucenja, to je neka privatna religija nacionalnog karaktera.

10. Šmo ne možeš govoriti o "pravoj veri" kao nekakvom pojmu, jer nemaš uvid ni u spostvenu, a kamoli u tudje. O poznavanju da i ne govorimo :)

11. Jevreji, hrišćani i muslimani imaju jednog istog Boga koji od ljudi traži iste stvari, i tu nema nikakvih zabuna. Zabune stvara činjenica da je svaka ideja gorljiva materija, da ljudi ne poznaju ni sopstvenu religiju - a kamoli onih prečana što žive s druge strane reke, da su poluinformisani, poluobrazovani i po prirodi povodljivi i podložni predrasudama. Kad na to dodaš strah, zavist, nesigurnost i nemaštinu, ljude gurneš u mržnju i sukob očas posla.

12. Lako je Šmo biti ateista kad imaš 20, 30 godina, živiš u relativno mirnom i stabilnom sistemu i zaobišli su te ozbiljni životnio lomovi i nevolje. Čak je i veliki, istaknuti ateista Andre Malro tražio da mu se na sahranu sinova (nastradali u saobraćajnoj nesreći) dovede sveštenik, uz reči - ne mogu da ih položim u zemlju kao da su dva džaka krompira.

13. Mogu melky govoriti tačno o bilo čemu na šta mi se nakrivi pache, ne treba mi dozvola ničija. A što se tiče uvida i poznavanja, sigurno su na boljem nivou nego tvoji, jedno petstoti put provlačiš to kad se potegne ne samo ova nego bilo koja druga tema, a iz iskustva mogu da tvrdim da ti što gledaju da svoj stav u raspravi uzdignu tako što će sagovornikov da spuste, najčešće mlate praznu slamu. Manje ti brini o kvalifikacijama drugih ljudi i prekini da budeš gatekeeper jer niti imaš dovoljno neophodnog predznanja niti ispunjavaš preduslov uzvišene i nepoljuljane objektivnosti, za razliku od mene.
    Mnogo ste mi bre vi moderni powerslavci sa vukajlije tolerantni, čovekoljubivi, ma na leba čovek da vas maže. Problem je što ste u debeloj manjini među svojom braćom u hristu.

14. Standardni vuka vernik: Mir i ljubav, bratjo.
    Nakon 2 minuta: Plidu, balijo, smrdiš.
    Nakon 4 minuta: Hristios voskrese.

15. ateista Andre Malro tražio da mu se na sahranu sinova (nastradali u saobraćajnoj nesreći) dovede sveštenik, uz reči - ne mogu da ih položim u zemlju kao da su dva džaka krompira.

Sigurno su mu zahvalni sad brate iz raja. Ili nemaju pravo da odu u raj jer im tata bio ateista? Ne znam kako idu pravila, podseti me pošto ti to sve imaš u malom prstu, a opet se ne vodiš po njima nego po nekom svom ličnom nahođenju. Ajde jednom lepo da raskrstimo pošto vidim da ste mi jaki pravoslavci ali ipak tumačite sve na svoj način, koji procenat vas veruje u zagrobni život?

16. Nema Šmo smisla, počinješ da lupaš gluposti. Ma kako te volim, cenim i uživam da ulazim u diskusije sa tobom, ovde naprosto nemaš šta da tražiše jer - jednostavno, ne poznaješ stvari o kojima govoriš ni elementarno. Nisi čitao (makar površno) ni Stari ni Novi Zavet, Nikolaja, Tadeja, Pajsija, Nektarija, Gavrila, Serafima...Bilo koga od staraca - naše, Svetogorce, Ruse...Ne znaš gotovo ništa o Gračanici, Mileševi, Patrijaršiji, Ostrogu...Niti zbog čega su uopšte bitni. Ne razgovaraš sa sveštenicima, monasima, ne slušaš predavanja, ne poznaješ običaje, tradiciju. Jednostavno, tako je jbg. Kako onda možeš zauzeti bilo kakav stav u odnosu na Islam, Budizam itd? Ne ide. Zamisli da ja krenem da ubedjujem Celta ili Gambija u nešto vezano za programiranje, samo iz razloga jer imam laptop.

17. Tera si on svoje nema leba, jebiga ne bi bio vernik da nema takav 'holier than thou' stav, poseban arogantni mentalni sklop je očigledno neophodan za to. Navedi jednu glupost koju sam reko ajde učeni, navedi je i raskrinkaj je. Nije dovoljno da samo ponavljate te floskule 'ma ti pričaš gluposti nema svrhe raspravljati se s tobom' malo treba se i potkrepi to. I prekini da pretpostavljaš neke stvari o kojima nemaš pojma, prijateljski savet.

18. Iako ja to isto radim o veri LOL ali druga je to priča, ovo su neke pretpostavke o mojoj ličnoj sposobnosti za raspravku, što je u samom startu argument na klimavim nogama. Šta tebe boli patka koliko je neko kvalifikovan i sposoban za raspravu o nekoj temi, treba da poštuješ slobodu govora tog imbecila i da ga pustiš da se izlupava pa onda da ga poklopiš činjenicama i logikom. A ne kao vi sve se krijete iza tog klišea 'e brate mnogo si glup ne da mi se da ti objašnjavam al samo da znaš da si glup ko kurac a ja nisam jer sam ja čitao verske knjige i gledao predavanja al neću ti kažem ništa i neću ti odgovaram na pitanja, samo da znaš da si glup i bog postoji btw'. Dajmo malo širine, argumentovanih podataka, diskutujmo.

19. +1 za Šmoa. Postoje pravila debate.

20. Nisi Šmo u pravu. Jednako kao što ti i ja sad možemo da se bavimo politikom, reprezentacijom itd. A kurca ne bismo znali da uradimo da nas staviš za premijera, kancelara ili šta već. Kao što možeš da dozvoliš sebi da sastavljaš reprezentaciju i pitaš se - što je ovaj majmun stavio u špic ovog idiota a ne onog, ili ovaj nije trebao da bude na beku nego onaj drugi...A pojma nemaš da je ovaj malo povredjen, onom umrla baba iz Čokešine pa je u depri i ne može da se sastavi, ova dvojica ne pričaju jer su jedan drugom jebali ženu itd. Onaj peti, ćale mu dao keš da može u prvoj postavi da igra, i selektor šta će ćuti i radi kako mu je zapovedjeno. Ne. Ti i ja sve to ne znamo, ali znamo tim da sastavimo koji će da razbija. Ne može batko - prvo malo elementarnog znanja, čitanja, slušanja, razgovaranja...

Rekli o sajtu

Na sajtu vukajlija.com definisan je pluskvamfutur I i II , poseban morfološki oblik glagola, kojim se služe političari kada govore o ulasku Srbije u Evropsku uniju.

Kurir · 20. Februar 2011.