Osim velikih istorijskih i nacionalnih zabluda, podložni smo i onim „sitnijim”, ali koje nam određuju svakodnevicu. „Ne valja da se sedi na kućnom pragu, posebno kad grmi”, „Hleb od 500 grama je opšteprihvaćen pod nazivom kilo hleba”, „Ne valja da se zviždi u kući, to privlači miševe”, „Ne valja da se otvara kišobran u kući”, „Žvakanje žvaka može da deformiše vilicu”, „Ma koliko vruće i zagušljivo bilo, ne otvarati prozor, ubiće promaja”, navode na popularnom internet portalu „Vukajlija” niz sujeverja i zabluda našeg naroda.
Politika · 31. Januar 2011.
Znači odbijaš da ga osudiš za to što je radio, dobro, iskreno nisam iznenađen. Barem nisi doveo u pitanje to da je pičkica, to je korak u pravom smeru nju ejdž powerslavca.
Šta je radio? Mučio, pobio - koga, kad, koliko, zbog čega? Daj neke linkove, predavanja, eseje, knjige, studije.
Dovoljno je znati da je pokrenuo pogrom, suza jednog jedinog bogumilskog djeteta bi trebalo da bude dovoljna da osudiš taj genocidni poduhvat, pravoslavni monstrume!
Kad, zbog čega, čime je to rezultiralo, je l morao da brani državu i poredak od njih, ili su ga samo nervirali i svetio se gde je stigao, jer je imao mali tuki?
Ajd ovako - da li bi se složio sa tim da se iz Evrope iseli sve ono Pakistanaca, Šiptara, Čečena, Turaka itd. što se u prethodnih 70 godina naselilo?
Kad bismo sad nekim čudom ojačali, ili dobili neke mega saveznike - da li bi bilo opravdano iseliti Albance sa KiM natrag u Albaniju?
Zanimljiv je ovaj verski rat na Vukajliji između vernika koji veruju da Bog postoji i vernika koji veruju da Bog ne postoji.
Uz to, ni jedni ni drugi nemaju nikakve opipljive dokaze za svoje tvrdnje pa je nadmudrivanje tim zanimljivije.
Još kad bi se izbeglo stalno mešanje vere i crkve, odnosno pokušaj da se stavi znak jednakosti između njih, ovo bi bila jedna od interesantnijih polemika na forumu.
@melky Obavezno, sve što si naveo, potpisujem. Čak bih bio još zadovoljniji i da im se uradi nešto ekstremnije od iseljavanja, ali ajde, pristaću i na iseljenje. Problem je što ja nisam samodeklarisani pravoslavni čovekoljubac bližnjega svoga. Ti jesi jbg.
Daj bre nek neko onda obavesti patrijarha i ostalo visoko sveštenstvo, imamo struju pravoslavlja na vukajliji koja želi samostalnost od SPC. Punu podršku od mene imate, samo mora prestanete da idete u crkve i u manastire onda jbg, to pripada njima. Sagradićete vi svoje, ne sumnjam ja u to.
TOOO
Kolko god se upinjali da stavite znak jednakosti između tvrdnje da bog postoji i tvrdnje da on ne postoji, u stvarnom svetu to ne ide baš tako lako. Onaj koji tvrdi postojanje nečega bi trebalo da pruži dokaze za tu svoju tvrdnju. Jebiga, nisam ja pisao pravila, žalite se u katastar.
Pa jbg Šmo nije ni ovaj bio patrijarh već državnik, možda je štitio ustrojstvo, granice, imao pouzdana saznanja da ovi žele da izvrše nekakav prevrat, štatijaznam. Šta će Bogumili tu uostalom? Odakle su došli, zašto su ih odande oterali itd? Što se mene tiče raselio bih 90% Evrope nazad u svoje postojebine. Marš bre u pičku materinu, uredite svoje zemlje i sisteme i živite ko ljudi. Šta - korupcija, kriminal? Skupite se vas tri miliona i rešite to za dva dana, linčujte, podavite u govnima, šta već hoćete. Što kaže Musaši - dovedeš crnce iz džungle u grad, i oni naprave džunglu u gradu (Bronks, Harlem)...
Pripada moj kurac, pripada nama - jednako kao i bolnice, biblioteke, skupština, sup itd. Patrijarh, vladika, sveštenik...Su ništa drugo do službenici, kad umru - dodju drugi. Narod ostaje.
Pa čekaj jebo te patak, onamo prolivaš neku srceparajuću priču 'ma svi smo mi braćaaa to što su pravoslavci nekada bili netolerantni ne znači da i ja moram to da budem sada ah ja volim pripadnike svih vjera', a sad ovde ma ko jebe bogumile dobili su ono što su zaslužili. Opredeli se za jednu spiku i teraj to.
Aha, pa postao tranformer pod stare dane kad se zamonašio, i onda kad su ga kanonizovali gledali samo te pozne dane, a ono pre jbg druga situacija bila?
Nznm šta se dogadjalo sa njim i Bogumilima, ne mogu da ulazim u to. Vera je vera, država je država. Za mene postoje ljudi i neljudi, ne zanimaju me nacionalnost i ostalo. Ali sve ovo gorepomenuto ne ugrožava recimo Hrišćanstvo već - državu, kulturu itd. Ne jer se množe kao zečevi koliko stoga što ne žele da se asimiluju, već da preinače sve što im ne odgovara. Čim postanu većina, ponašaće se kao većina. To je nedopustivo, jer ugrožava čitavu jednu civilizaciju koja, i pored svih zlodela i nesreće kojima je kumovala prethodnih vekova, iznedrila je i nešto dobro i vredno i reba je sačuvati.
Mada šta i ja kenjam, drago mi što će Englesku, Francusku i Belgiju pojseti Azijati i Afrikanci, samo da nas ne diraju :D
Vernici (teisti) ne tvrde već veruju da Bog postoji.
Isto kao i što većina vernika (ateista) veruje da Bog ne postoji, odnosno, da je sve što postoji nastalo na neki drugi način a ne božjom promisli.
I tu dolazimo do onog glavnog problema - vernici teisti ne mogu da dokažu na koji je to način Bog stvorio svet i na koji to način upravlja (ili ne upravlja) sudbinom ljudskog roda i svemira; a vernici ateisti opet ne mogu da dokažu kako su svemir i ljudski rod nastali sami od sebe (samo bez Velikog praska, molim, jer ostaje ono pitanje "a šta je bilo pre praska" na koje niko nije ni pokušao da da smislen odgovor).
Dakle, i jednima i drugima preostaje samo da veruju...
Melk vs Šmo:
https://youtu.be/oQCIC4NTFvc
Ni promenu mišljenja, jer ovo ide u nedogled
Pred ogledalom sedimo, tad je teško da sudiš
Jer smo na kraju krajeva obojica samo ljudi
Lijepo receno autore bulgakov veliki sam fan vaseg dela majstor i margarita (bez rimovanja pls)
btw smo
Doslovno sam na prethodnih nekoliko strana popljuvao Amfilohija zbog sirenja mrznje, Nikolaja Velimirovica zbog sirenja antisemitizma spisak moze biti extendovan u nedogled.
NISMO SVI ISTI!!1
p.s boolje se pokaj za grijehe da ne bi morali da opsedamo Bor kao Jerusalim onomad 1099
shaaalim se peace and love, m8, peace and love
Opet kao da namerno izbegavaš da pročitaš ono što je napisano. Teist tvrdi POSTOJANJE boga, ateista ne tvrdi POSTOJANJE ničega, sve je eto tako jebiga nastalo rendom događajima, eksplozijama, fuzijom i fisijom hemijskih elemenata, kometama koje su nosile kapljice vode, ne znam kako. POSTOJANJE treba da se dokaže, ne vera u nešto, POSTOJANJE nečega. Ateisti je lakše, ne mora da dokaže postojanje ničega, teist bi trebalo, ako već želi da širi svoje verovanje dalje od sebe. Ako ne želi i ako mu je savršeno dovoljno da on veruje u to onda super, swe pohwale, cenim to.
Ako ćeš već da isključuješ veliki prasak na osnovu te logike, onda istom tom logikom može da se isključi i bog kao tvorac, jer jebiga, šta je bilo pre boga, a na to TEK niko nije ni pokušao da da smislen odgovor.
Uleti ti kita (cvijeća, u ruke)