Prijava

Da bog postoji rekao bi mu "na cosku te ceka jedan bojan"

pametnom dosta

Labo iz kovina je bez premca najbolji primerak alterego šega naloga u istoriji ovog sajta. Stratimiri, ejdusi ne mogu ni cipele da mu čiste

Ne znam zasto ja se bas nasmejao na ovaj labov https://vukajlija.com/forum/teme/3335-vjera?strana=24#post_4108145 sad ne znam ni zasto
Ovaj drugi daleko popularniji mi je malo bez veze bas ono ocigledna fora bez neke lucidnosti bez kreativnosti prezvakano ne znam kako bih objasnio ali nisam zadovoljan

Šteta što ti nisi zadovoljan brate pregolema

Drzak si vidi se da si ateista

Meni je ovo dovoljan dokaz da je bolje biti vernik i da bog postoji hvala smokljo sto si me preobratio

Na kurcu se golemom pozabavi mome
Pederčino, Bergas Vintertome

Jel labo stvarno neciji dupli, ili presretac nagadja?

Stratimir nije dupli btw, on stvarno ima neke probleme

Nzm, ali labo zabavan, barem trigeruje

Dobro pitanje mujo
Sta je nejasno pitas tako je najbolje
Nadam se da ce se javiti presretac da razjasni

Nije labo ničiji dupli, lik glavom i bradom stoji iza svog nicka i riječi uz to svi znamo i kako izgleda i zato respect za labu iako nekad zna da pretjera ne zamjerim. On radi to isključivo iz ljubavi.

@kierkegaard: I sad ce neko reci religija i vera razlicite stvari. Pa bas i nisu, jer religije bez vere nema, a svi volimo kao da pripadamo negde i necemu, pa i kroz to verovanje nekom sistemu koji nam se cini prihvatljivim.

Овим си управо објаснио зашто религија и вера нису исто.

Свака религија је систем који су устројили људи, из своје потребе да спознају нешто што је објективно немогуће спознати 100%. Па кад већ не може, онда хајде барем колико може. На тај почетни мотив успостављања религије нема приговора (изузимамо култове који су, под маском теологије, основани са другим мотивима: идеолошким, потрошачким, из чисте доколице итд).

Касније људи у те религијске системе уводе разне елементе који ту религију удаљавају од њеног првобитног циља. Кад човек осећа потребу да сазна нешто што не може да сазна у целости, он онда прибегава упрошћавању, ради лакшег разумевања. Природно, јер му ништа друго и не преостаје. На то треба додати и разне друге амбиције (сујета, потреба да се испадне паметан у друштву - паметнији од других, потреба да се контролишу масе), због чега се врше разни спинови који сваку религију удаљују од њеног првобитног назначења. Још једна проблематична човекова потреба је потреба за припадањем негде, што доводи до идентификације религија са племенским поделама, а то је у основи свих тзв верских ратова (тзв, јер је у 99% случајева религија у тим ратовима само изговор за покриће - стварни мотиви тих ратова су нешто сасвим друго).

Свака религија је, дакле, систем који су организовали људи. И у свакој религији има примеса којих не би требало да буде. То обесмишљава било какву егзактну расправу чија је религија боља.

Вера је, пак, лична ствар сваког човека. "Ти имаш веру? Имај је сам у себи пред Богом" (Рим. 14,22). Да се не би обрадовали они брзоплети у закључивању, ове речи не значе да не треба припадати ниједној религији. У религиозне системе улазимо не зато да бисмо задовољили своју потребу да негде припадамо (то свакако не треба да буде основни мотив), него зато да бисмо тамо тражили она сазнања до којих нисмо сами у стању да дођемо. Не почиње свет од мог рођења, било је пре мене много људи који су ту нешто истраживали, и немогуће да баш нико није ништа потрефио. Кад одем у цркву, наићи ћу на свакакве, али ћу, из проповеди, или из разговора после литургије, чути и нешто корисно, нешто што ће ми можда отворити очи у ком правцу да размишљам даље. Кад већ верујем у тог Бога, онда верујем и да ће Он припомоћи ако ја негде запнем у истраживању своје вере, под условом да то радим искрено и без постављања неких предуслова. Религија је, дакле, средство за оне којима је циљ узрастање у вери. Сви други нека извине због времена изгубљеног на читање овога.

zivece ovaj sajt

Stratimir nije dupli btw, on stvarno ima neke probleme

Kako nije brate dupli kad je Cara maltene otvoreno rekla da je to njen nalog za schizoposting

Sumljam, stratimir ju je baš jezivo prozivao za neke stvari

Odlika podeljene ličnosti
Inače, za svaki slučaj

Kevin Vendel Kramb!

Yep, to je dobar film

Kako nije brate dupli kad je Cara maltene otvoreno rekla da je to njen nalog za schizoposting

Ma kakvi, to je mozda rekao kao jedan od lololo momenata, al stratimir, dok jos nije ni bio stratimir nego macak u cizmama/bob rok/stagod, mi je jednom nicim izazvano ostavio ime, broj telefona i grad u kom zivi, kao ako budem prolazio nekad da svratim da blejimo lol, ali ugl znam da nije dupli sig