![](/assets/vukajlija-8a1b5c1cfaa37915a8b4d51bf02b92cb0e9e1dd235e6e15aa94e201901a8c758.png)
Slavna Vukajlija. Ima glupih stvari, ima bezveznih, ali ima i jako puno brilijantnih. Neću previše dužiti, samo odite tam pa vidite sami. Samo jedno upozorenje - ima ponešto napisano i na ćirilici (iako smatram da svako, ko kolko-tolko drži do opće kulture zna ćirilicu).
Skodin blog · 04. Septembar 2010.
Jesu sletali sigurno.
Mislim, ljudi su pametni, kao vrsta mi smo izuzetno pametni od pamtiveka. Za 2000 godina, gledaj kakva je rasa ovladala celom planetom. Pa su još i pre toga bili dovoljno dobri matematičari da izgrade piramide, pa kartiraju sazveždja perfektno i šta sve ne, ne vidim razlog zašto je sletanje na mesec tolika tehnološka filozofija da se i dan danas ne veruje da se to zapravo desilo.
Nisam dosad znao za ovaj Val Alenov pojas. Kako su ga onda zajebali i dosli na Mesec?
Hoćeš da kažeš da su Ameri poverovali da jeste? Lololololo
Kol'ko ja pamtim fiziku iz osnovne, olovo odbija radijaciju. 2-3 sloja koncentrisanog olova, i ne vidim problem niti trajne posledice.
Baš sam skoro gledao neku dokumentarnu emisiju, mislim da je bio Univerzum na Avali u kojem se čude kako to da nakon tog sletanja ljudska noga više nije kročila na Mesec, a pominjali su i taj Van Alenov pojas, čak i to da današnji američki i ruski naučnici tvrde da to nije moguće još uvek. Najviše ih čudi kako je to tada bilo moguće pošto je današnja tehnologija zilion puta naprednija od tadašnje. E sad, ne mogu da kažem, nisam toliko upućen, ali nisam čuo za druge ljude na mesecu. A mislim da je i cela ta misija trajala 3 dana, to mi je nekako malo, pa me interesuje, ima li nekakvih podataka uo drugim ljudima na mesecu?
Citao sam sad, pa vidim kako su koristili kapsulu od aluminijuma. Kurac aluminijum da ne propusti zracenje. Imaju dva Val Alenova pojasa i jos jedan vestacki napravljen nuklearnom bombom, cija je kolicina radioaktivnih cestica 25 puta veca od prirodna dva. Kurac bi ih tu sacuvalo malo olova.
Upravo. Plaše se da ne izazovu paniku.
Твој професор историје прво да научи да се то десило у 20, а не у 21. веку. :P
Шалу на страну, у целој причи је видљиво да се теоријама завере баве којекакви историчари, пиљари и други људи који немају везе с астрономијом. Питајте некога ко се бави астрономијом или астрофизиком шта мисли о завери и само ће се насмејати.
Не одбија, само има превелику густину, па пропушта релативно мало радиоактивних честица.
Извини, ал' Ван Аленов појаснема неког утицаја на слетање било чега на Месец.
Ma to sam mislio jebeš mu sve :D
To je tačno, ali njegova poenta je bila da ništa sa ljudima ne bi moglo da proleti kroz pojas zbog radijacije. Ja lično mislim da radijacija nije toliki problem, jer zadržavanje u tim pojasevima ne može biti bog zna koliko dugo, a i nije samo aluminijum i olovo, verovatno su i skafanderi pravljeni da omoguće zaštitu.
Ако је веровати Википедији, а која се позива на изворе из НАСА-е, та радијација није малтене никакав проблем:
За ту радијацију сам чуо из извора који тврди да смо вештачки направљена врста робова. Генетским инжењерингом су нас створили ванземаљци да им копамо злато које штити од исте те радијације. Не знам како се зове за књига и теорија и теоретичар али углавном, не верујем му.
А са друге стране, значи злато одбија ту радијацију...
Е са треће стране, Америка која је (или није) обавила ту мисију на месецу је највећа капиталистичка машинерија у универзуму, а не верујем да ико има профит од слетања на месец и његовог истраживања. Имали су корист да победе Рује у хладном рату и то је то. Обавили своје и послали научнике да истражују колико смер покрета жилета код мушког партнера има везе са сексуалним задовољством његове партнерке.
Jesu sletali sigurno.
Mislim, ljudi su pametni, kao vrsta mi smo izuzetno pametni od pamtiveka. Za 2000 godina, gledaj kakva je rasa ovladala celom planetom. Pa su još i pre toga bili dovoljno dobri matematičari da izgrade piramide, pa kartiraju sazveždja perfektno i šta sve ne, ne vidim razlog zašto je sletanje na mesec tolika tehnološka filozofija da se i dan danas ne veruje da se to zapravo desilo.
Проблем је у томе, што, ако су пре 41 годину, у "конзерви" одлетели на Месец, до сад би пут на Месец био нешто нормално, и можда би на њему било и људских колонија.
Нема се пара за то, да опет слете.
Не. На месецу нема ресурса који би занимали Земљане, те је неисплативо путовати из чисте зајебанције, а уз то је и ненастањив, нема основних елемената који су потребни за живот, нема азота, нема водоника, угљеника, ничега, а прескупо је то носити са Земље. Слаба гравитација не би била здрава уколико би неко дуго тамо боравио, а због исте би било и немогуће формирати атмосферу на сателиту. Једном речју, одласци на месец немају много смисла.
Ahh, ja i moj idiotski mozak... :facepalm A kažem ti ovaj nije od onih idiota koji nemaju veze s mozgom, stvarno čovek mnogo zna. E, sad, to što je sklon tim teorijama zavere nije ni čudo kad istorija obiluje raznim teorijama zavere.
Ako mi neko razumno odgovori na sledece pitanje, odmah cu da poverujem da su ljudi sleteli na mesec. Dakle, ako su ljudi mogli da slete na Mesec pre 40 godina zasto posle toga nisu to nijednom uradili? Zasto danas to ne urade? Zar nije malo cudno da posle tog navodnog spustanja na Mesec nisu vise nijednom to ponovili? Nisam pobornik teorija zavere, ali ovo je u rangu onoga da za 9/11 odgovorna Al-Kaida.
Јесу.
http://en.wikipedia.org/wiki/Lunar_landing
Нема ни смисла, ни потребе, нити је исплативо. Прочитај мој претходни пост.
Naravno da Amerikancima nije bitno da li je skupo ili nije, pitaj Iracane. Poenta je sto je sletanje snimljeno u studiju, za sta postoje dokazi, da ih ne ponavljam, bila je vec tema o tome.
Koji dokazi? 'Ajde, navedi ih. Ako misliš na one poznate o zastavi, nekom svetlu, senkama i slično, pogledaj MythBusterse. Objašnjenje je tu.
На истраживања НАСА иде 0.5% (двестоти део) пара које се троше на наоружање и ратовања, тако да је то нешто јако минорно у односу на то колико коштају свемирске експедиције.
Ајде?
Као што рекох, распитај се код било ког астронома или астрофизичара или код људи којима је то струка, па да видиш шта ће ти рећи. То би били људи с правим доказима, а не неки лаици с нета који ништа у животу нису постигли, па пишају по правим достигнућима науке.