Kviz - ''Istorija''

1. 330. године.

2. Početna godina je tačna. E sad do koje godine je Crigrad bio prestonica rimskog carstva?

3. До 395 је био престоница римског царства. Сад не знам тачно до када је био престоница византијског. До 15. века ваљда.

4. Tačno Fađo, sad ti postavljaš pitanje a ja vas pozdravljam.

5. Које године је почео Јонски устанак?

6. Тачно. Ај постављај.

7. postavljaj ti ne znam šta da pitam

8. Ево нешто лако. Ко је наследио Хитлера на месту канцелара нацистичке Немачке?

9. Tačno je, Denic je bio posle Hitlera boss.

10. Posle Hitlera kancelar je bio Gebels. Zasto bi ga inace zvali kancelar na jedan dan.

11. Gebels je odbio da bude kancelar, a pošto nije izdao nijednu naredbu, može se smatrati da nikada nije ni bio na vlasti.

12. Teoretski gledano jeste Gebels proglasen za kancelara ali u stvari Denicu je data sva vlast u svojstvu predsednika rajha jer je Rajhskancelar imao tezinu samo zahvaljujuci tome sto je Hitler izmedju ostalog bio i to pre nego sto je postao i predsednik smrcu Hindenburga, tako da jeste on njega nasledio, ali u onom smislu da nije bio naslednik Hitlera na mestu kancelara jer mu je on dao novo znacenje vec pre da je imao ovlascenja u skladu sa ovlascenjima kancelara pre Hitlera koja nisu bila toliko siroka. To da je Gebels bio kancelar i na jedan dan niko ne uzima za ozbiljno jer niti je imao neku vlast niti je mogao da pregovara sa saveznicima zbog toga sto je bio taj koji je bio (zar se nije zato i ubio) i prvi put cujem to kancelar na jedan dan.

13. Uglavnom, ja cepam novo pitanje: Kako se zvao poslednji italijanski kralj?

14. Ajde lupam, Emanuel?

15. Pretposlednji se yvao Vitorio Emanuel III, tako di si bio blizu.

16. Poslednji se zvao Umberto II

Rekli o sajtu

Osim velikih istorijskih i nacionalnih zabluda, podložni smo i onim „sitnijim”, ali koje nam određuju svakodnevicu. „Ne valja da se sedi na kućnom pragu, posebno kad grmi”, „Hleb od 500 grama je opšteprihvaćen pod nazivom kilo hleba”, „Ne valja da se zviždi u kući, to privlači miševe”, „Ne valja da se otvara kišobran u kući”, „Žvakanje žvaka može da deformiše vilicu”, „Ma koliko vruće i zagušljivo bilo, ne otvarati prozor, ubiće promaja”, navode na popularnom internet portalu „Vukajlija” niz sujeverja i zabluda našeg naroda.

Politika · 31. Januar 2011.