Štek je dobro sakriveno mesto. Varijacija ima bezbroj: recimo štek-ocene su „isključivo dobre ocene koje se čuvaju za ‘ne daj Bože' situacije, odnosno period kada pljušte kečevi“, piše jedna vukajlijašica. Tako će iskusni školarac prećutati roditeljima da je dobio peticu, a to će im saopštiti tek kada dobije i nekog keca – da bi ublažio negativni efekat.
Deutsche Welle · 29. April 2011.
Bio je kralj od 119. p. n. e. do 63. p. n. e. (tad su je Rimljani osvojili).
Bio je persijskog porekla.
Sad sam izguglao i mogu ti reći da ti je izvor mnogo loš, tj. ne možeš roman da iskoristiš kao validnu istorijsku literaturu. Ali zanimljivo je pitanje...
EDIT: Nije ratovao 40, već 25 godina sa dugim pauzama, a nije on Rimljanima predstavljao toliki problem koliko borba za vlast između Sule i Gaja Marija. I samo ih je dva puta pobedio, pri čemu nisu bili toliko teški porazi...
Немам појма, Пергам?
EDIT: Nije ratovao 40, već 25 godina sa dugim pauzama, a nije on Rimljanima predstavljao toliki problem koliko borba za vlast između Sule i Gaja Marija. I samo ih je dva puta pobedio, pri čemu nisu bili toliko teški porazi...
Jebiga, meni je zanimljiv on, a i nije samo iz romana, čitao sam na još mesta o njemu.
Njegovi ratovi (tj. pod njegovim imenom) traju solidno dugo pa je legitimno bitan protivnik Rima.
Ae onda da napišem,
Mitridat VI Pontski, Pontsko carstvo.
Aj postavi novo, ovo se ne važi :)
Nisam pratio temu, evo umetnuto jedno pitanje, malopre čuo na TV - u nešto...
Ko je jedino dete iz braka (sina, imao je još dece) toliko voleo da je čak pozlatio i igračke kojima mu se ovaj igrao?
u pitanju je Haris Džinović - taj događaj je u stručnoj literaturi poznat kao 'Pozlaćivanje za muštuluk'
Kako si znao?
Napoleon?
Da.
Harald Gormson je bio kralj Danske od oko 958. godine, do svoje smrti, 986. godine i kralj Norveške nekoliko godina, oko 970. Bio je prvi danski kralj koji je primio hrišćanstvo. Međutim, danas je poznatiji po tome što se jedan tehnološki izum u oblasti bežične komunikacije vezuje za njega. Koji pojam tražimo?
Ovo znam zbog Civilizacije al' neću da odgovorim jer nemam vremena da postavljam :D
ajte ljudi odgovarajte :D
Blutut. Nek postavi ko hoce.
Izmedju koje dve evropske zemlje vlada najstarije evropsko neprekinuto savezništvo, uspostavljeno još Ugovorom iz Vindzora (Treaty of Windsor), iz 1386. godine? Ovo savezništvo je bilo na ispitu pred i tokom II Svetskog rata, medjutim izdržalo je činjenicu da je jedna od ove dve zemlje imala diktatorsku vlast u tom periodu, u mnogo čemu blisku drugom taboru ovog sukoba.
Norveška i Britanija?
Jeste Britanija, tj. Engleska, ali nije Norveška
Britanija i Španija možda? Španci su imali onog diktatora, Franka.
EDIT: Sad se sjetih da su negdje 1600-tih se ovi dvoji klali, tako da ne bih rekao da je Španija onda. Ne znam koliko se računa i onaj retard Salazar iz Portugala u diktatore, ali možda je Portugal i Engleska
Данска?
Zete, teraj dalje, Portugal je.