Umro Stiv Džobs, osnivač kompanije "Epl"

1. Што се мене тиче, теме су непотребне. Ако се овако настави, требаће нам подфорум читуље, да сместимо све ове рип теме.

Reme objasnio, zbog ovoga je moj post i napisan...

2. Што се тиче графике, и графичког дизајна, за професионалну употребу су много бољи од дургих.

Pričao sam sa ljudima koji poseduju mekove i koriste ih za posao... Znači sređivanje fotografija, montaža... Svi oni kažu da je to stabilan sistem... Slažem se...

Ali meni ne ide u glavu da za njihov računar dam 2 ili 3 puta više nego za računar koju ću sa istim komponentama sastaviti. Uz dobro kućište, sa dobrim napajanjem i hlađenjem i biće isto toliko stabilno...

Takođe ovde je i drugačija situacija što i njihova podrška zataji... Čoveku su držali komp, koji mu zarađuje pare, 2 meseca, zbog nekog kvara na matičnoj... Ako se uzme u obzir ta cena i brend, to se ne bi smelo događati...

3. jednostavno apple jebe dizajnom i marketingom. i tu se zavrsava, uopste nisu kvalitetniji, razvijeniji od konkurencije. ali gledam macbook neki 'iljadu i kusur kosta, okrenem se sony vaio, dupla jaca konfiguracija, iste pare. ej... ali jebi ga, raja poludIla, jebu se za epl. inace, ovaj novi fon im je isti kao cetvorka, brzi procesor, bolja kamera i glasovne komande su jedini noviteti. bas me zanima kako ce da ide prodaja.

4. амо му треба пружити руку, јер је успео да се обогати уваљујућу народу говно,

Onda i Gejtsu treba pružiti, plasira nam i windows, i jebeni paint "program za obradu fotografija i crtanje, za teletabise".
    --------------------------------------------------------------

Али са једне стране, Епл је створио рачунар у овом облику у ком га ми данас користимo

Mislim da pravni tim IBM-a već slaže tužbu za krivokletstvo.
    -------------------------------------------------------------
    A sad, ako smem ukratko da reknem. Stiv nije ništa uradio, ništa stvorio, nije bio vizionar, nije bio "cool dude", bio je jednostavno biznismen, u negativnoj (striktno američkoj) konotaciji te reči.
    i phone= govno sa tač skrinom
    i pad= već postojeći notebook bez "drugog" dela koji se preklapa, dakle to je monodeck notebook sa tač skrinom
    i pod= mp4 plejer sa tač skrinom (ne računajući prve verzije sa onim krugom i par tastera)
    OK Stiv, tač skrin, skapirali smo, još nešto? Ne, to bi bilo to. Ajde, koja je njegova vizionarska naprava, ideja? Mekintoš? na koji ne moš ni medija plejer dinstaliraš? Neka hvala. To ti je fazon: uzmeš juga, ugradiš mu volan sa tač skrinom (na koji su se jelte svi primili pa kupuju i opanke sa tač skrinom) i onda prezentuješ kao neko inovativno dostignuće (čitaj: govno sa tač skrinom) i FORSIRAŠ prodaju dok ne profitiraš. Epl se pozicionirao na tržištu kao "arch enemy" majkrosofta, i tako privukao mušterije kao kompanija koja "ima mozgove i mogućnosti, tehničku potkovanost i bla bla" da može da parira čak i velikom Gejtsu. Oni su u fazonu: nudimo vam govno, ali makar nismo veliki, zli majkrosoft koji samo hoće vaše pare, a mi vas volimo, i izbacili smo ovo govno samo zbog vaših potreba.
    Stiv vizionar?To je isto marketing, ko "otadžbino volim te".

5. Tac skrin je gej. Jebeno govno koje moras da pipas sa hirurskom preciznoscu.
    Tuzno mi je sto cu jednog dana biti prisiljen to da koristim, jer se bojim da nece biti normalnih tastatura.

6. Купијо сам пре 2 дана половни иПод и ево ти га - лик умре. Само да се то не деси и са овим уређајем, шаљем му рекламацију на са'рану.

7. И има још једна цака коју знам по причи брата од тетке, који са течом има штампарију у Чачку, поента свега је да уз Мекинтош рачунар ти добијеш бесплатно све потребне софтвере за исти, те стога се разлика у цени драстично смањује, а ипак за професионалне кориснике, легалан софтвер ипак нешто значи. Много је боље организован сам оперативни систем Леопард, много је стабилнији, много мање меморије заузима па самим тим је и неупоредиво бржи од Мајкрософтових.
    Конфигурацију као на Мекинтошу од 1400 евра, можеш да купиш рецимо за 800 овако, и то без монитора, тако да опет разлика пада на неких 300 евра са монитором. А опет, Мекинтошов монитор је доста квалитетнији, укључени су ти сви потребни софтвери у цену, немаш издркавања да мораш сваки софтвер посебно да купујеш и тако то. Тако да је разлика врло мала, најозбиљније, а за профи употребу је Мек бољи.

8. емаш издркавања да мораш сваки софтвер посебно да купујеш и тако то

Već 10 godina imam komp, nikad ništa nisam kupio, od "drajvera" za blutut pa sve do celog operativnog sistema. Ko to kupuje uopšte? Ko kupuje ACDSee, Nero, Office i tako to?

9. Људи којима треба за професионалну употребу, у озбиљним фирмама. Рекао сам да је Мекинтош првенствено за професионалну употребу прављен.

10. i phone= govno sa tač skrinom
    i pad= već postojeći notebook bez "drugog" dela koji se preklapa, dakle to je monodeck notebook sa tač skrinom
    i pod= mp4 plejer sa tač skrinom (ne računajući prve verzije sa onim krugom i par tastera)

ja malo da nastavim:
    notebook = manji, prenosivi PC
    netbook = nesto manji notebook
    tablet = netbook bez donjeg dela
    mp4 = mali notebook koji moze samo da pusta mm sadrzaje
    .
    .
    .
    Moze tako da se ide u nedogled. Vecina modernih uredjaja ima mnogo stosta zajednicko. Apple nije arch enemy Microsoft-a (vise su to Linux distribucije). Oni imaju druge ciljne grupe (naravno ima tu i preklapanja), Apple vazi za najbolji izbor za profesionalnu upotrebu i visu klasu kupaca, dok je MS nasao svoje kupce uglavnom u nekoj nizoj klasi. Mac nije samo hardware, vec i software koji je specijalno za njega pisan. Ako na F1 stavis traktorske gume neces bas izvuci njen pun potencijal. Mogu ja da izadjem na ulicu i pokusam da prodam neku glupost predstavljajuci je kao nesto sto nije, ali ne verujem da ce mi poci od ruke. Marketing igra znacajnu ulogu u prodaji svakog proizvoda, ali mala vajda od njega ako proizvod to ne podrzi svojim performansama. Tacskrin, zvuci kao glupost, ali nije Apple jedini kome je skocila prodaja kada ga je ukljucio u svoje uredjaje. Meni licno ne treba, ne treba ni vecini korisnika koji misle da im treba, ali shvatiti sta ljudi zele je tezak posao, ne koriste ni pusacima cigare, ali ih ipak kupuju. Apple (delom i Jobs) su revolucionarni u tom smislu sto su shvatili sta korisnik trazi i to mu pruzili. Mogao bi ti da funkcionises i bez fontova i bez tacskrina i sa racunarom koji sam sklapas, ali ne bi to bilo to. Svi ti koraci koji se ne cine preko potrebni i mozda suvisni, ali su ipak revolucionarni jer se sve odvija u malim koracima. Drugo, Apple je znacajan i kao konkurent na trzistu, kada oni izbace nove stvari isto se desi i sa konkurencijom dva meseca posle. Sa nekim malim promenama koje mozda ta konkurencija unese. Nekada je ljudima primamljiviji Apple, nekada MSI ili neko dr. Sve to doprinosi evoluciji proizvoda. A to je bas evolucija, opstaju oni koji imaju vise uspeha na trzistu.

11. Već 10 godina imam komp, nikad ništa nisam kupio, od "drajvera" za blutut pa sve do celog operativnog sistema. Ko to kupuje uopšte? Ko kupuje ACDSee, Nero, Office i tako to?

Моја бивша професорица рачунара у средњој.

Згрозила се јадна кад је чула да ми сви имамо по пет цедеова са ИКС ПЕом спремних за инсталацију.
    Само смо попадали од смијеха.
    Купила жена оригинални виндовс, пукла потпуно.

12. Marketing igra znacajnu ulogu u prodaji svakog proizvoda, ali mala vajda od njega ako proizvod to ne podrzi svojim performansama

Pa i ne slažem se u potpunosti, a i sam si sebe demantovao izjavom: i ljudi puše iako im škodi= posledica marketinga ne propraćena upotrebnom vrednošću. Mogu da ti navedem 2938572349 proizvoda koje prodaje čist marketing a ne kvalitet, upotrebna vrednost, inovativnost, dugotrajnost itd (koka kola, mekdonalds, hot dog, kinder jaje..). I imajte na umu da (ajde da kažemo sve sem mekintoša) su multimedijani gedžeti napravljeni za zabavu, opuštanje, dakle nema veze sa profi potrebama, a i da je Epl iz Amerike. Da li vi mislite da natprosečno glupi Ameri razmišljaju o i pod-u koji kupuju (kao i o svemu ostalom u životu)? To su proizvodi našminkani, sjaje se, cakle, tač skrin, cena nebeska, I ŠIŠAJ OVCE! Ko da neki snob srednjoškolac, izađe iz svog džipa, i počeše se po glavi i zapita :"Jebemumater, valja li ovaj ajfon. Ima li dual band mrežu? Ima li speed dial? Koliko će mi trajati? Ima li ovlaštenih servisera blizu moje vile? Ma jes, bole ih kurac, vide da se sija, da je našminkano, da ima zagriženu jabuku, i to je to što im treba, a epl im to daje.
    --------------------

Купила жена оригинални виндовс, пукла потпуно.

Da je to moja profesorka, ja bih joj nudio svoj softver upola cene, ko je jebe, kad je prsla.

13. Industrial, ja na Epl gledam prvenstveno kao na firmu koja se bavi kompjuterima. Epl je za sve vreme svoga postojanja dosta evoluirao.
    Ne pričam kako su Epl proizvodi do jaja, nego pričam da neki ozbiljni proizvodi, sa kojima su ušli u svet informacionih tehnologija stvarno vrhunski.
    A što se Ajpoda, Ajfona i ostalih tiče jesu čista ziljavština ali su i pored toga jako kvalitetni proizvodi. Sam taj tač skrin je najkvalitetniji upravo na njihovim proizvodima. Dobar interfejs i sve, ali opet su previše nagruvane cene i to baš zbog glupaka. I zbog toga ne bih kupio ni Ajpod ni Ajfon. Ali opet kažem, imao sam dosta kontakata i sa jednim i sa drugim i stvarno su jako kvalitetni proizvodi. Vodili su računa i o najsitnijim detaljima. Običnan mp4 plejera i Ajpoda su ti kao BMW i Opel. Ima Opel sve što ti treba, ali ime i ta završna izrada presuđuju u korist BMW-a.

14. http://www.izine.me/2011/10/sasvim-licno-steve-jobs-je-bio-moj-deda-mraz/

Evo i njegove izjave:

"No one wants to die. Even people who want to go to heaven don’t want to die to get there. And yet death is the destination we all share. No one has ever escaped it. And that is as it should be, because Death is very likely the single best invention of Life. It is Life’s change agent. It clears out the old to make way for the new. Right now the new is you, but someday not too long from now, you will gradually become the old and be cleared away. Sorry to be so dramatic, but it is quite true."

15. nego pričam da neki ozbiljni proizvodi, sa kojima su ušli u svet informacionih tehnologija stvarno vrhunski.

Pa to ako pričamo o predratnom eplu onda se i ja slažem, sa svim postovima koje si otkucao. Ako pričamo o poslednjih 10-ak godina, onda se slažem sa svim postovima koje sam ja otkucao. Ako me razumeš.

16. Ja ne pričam o Eplu sada Industrial. Od ovog sada Epla izdvajam Mekintoš računare kao nešto stvarno kvalitetno. Ali ako pričamo o razvoju IT-a onda je Epl jednostavno neizostavan. Epl ne bi postojao bez Majkrosofta, ali ni Majkrosoft ne bi postojao bez Epla. Par firmi je dovelo do razvoja kompjutera i Epl je jedna od njih. Zato i kažem da ne možeš bilo koga iz Epla (pre svega mislim na osnivače pa samim tim i Džobsa da napljuješ kao pozera i okarakterišeš ga kao nekoga ko nije imao nikakav uticaj na razvoj računara. Naravno on je bio samo jedan deo svega toga, ali ipak značajan deo. Toliko o tome.

I da, ne opravdavam ove teme, glupe su. Ali opet ne može neko da dođe i posere se na Epl, pritom nemajući pojma o svemu tome. Činjenica je da je Džobs bio genijalac. Ali opet me boli kurac da otvaram rip teme, pišem kako mi je žao, a u suštini da nije Vukajlije verovatno ne bih ni saznao za to, jer niti gledam tv, niti se gubim po netu nešto preterano u poslednje vreme. Umro, umiru i nepoznati ljudi, pa šta. Samo kažem, ne možeš tek tako da pljuneš na nečiji rad.

17. Боле ме курац. Никада у животу нисам чуо за овог човека.

Ако је био озбиљан научник који је заслужан за напредак науке онда ми је жао, а ако је био неки похлепни компјутерко који је гледо да згрне, а не да буде у служби човечанства као научник, ко га јебе.

18. Džobs je umro samo dan pošto je u Kupertinu, u Kaliforniji, njegov naslednik na čelu "Epla" Tim Kuk predstavio najnoviju verziju superpopularnog smartfona "ajfon"

Овде нешто смрди.

19. Ode Stiv sarmu prob'o nije .))))

Rekli o sajtu

U nedostatku mesta u Vujaklijinom ili kojem drugom rečniku na internetu postoji mnoštvo sajtova, među njima Vukajlija, gde možete da vidite na kakav sve način ljudi vole da razgovaraju na opšte zgražavanje lingvista. Tako da se tamo može videti da ljudi fejsbukuju, fejsbuče, da im je fejs ubagovao. Ili čak poređenje čuvenog prideva „kul”: kul, kulji, najkulji.

Emisija RTS-a "Oko Magazin · 24. Novembar 2009.