Prijava

Инсталирао сам недавно Ubuntu преко Wubi-ја и из неког разлога не шљака.
Наиме, пред сам крај инсталације, готово да је било 100%, јавио ми је неку грешку, нисам запамтио какву. Први пут сам успео да га покренем, и никад више.
Покренуо сам инсталацију поново, и опет иста прича.
При подизању, дође до ставке Battery Check / Bluetooth check или нешто слично, и ту се блокира.
Јел има неко идеју како ово да решим? Или неко алтернативно решење како да инсталирам Ubuntu поред Windowsa, а да то проверено ради?
Нисам имао до сада никаква искуства са Linux-ом, осим лајв дистибуције Knoppix, а коју сам користио искључиво због Shell-а.

Инсталирај Линукс Минт. То је у основи Убунту, али још бољи. Долази са неким стварима које сваки обичан корисник жели да има, и још неким побољшањима у односу на Убунту.

Инсталацију преко вубија избегавајте.

Најбоље решење, ако се не може без виндовса, је дуал-бут, значи и један и други ОС инсталирани.

Или, имаш опцију да скинеш са нета бесплатан програм VirtualBox (за прављење виртуелних машина), направиш виртуелну машину и ту пробаваш све дистрибуције линукса које желиш до миле воље. Ако ти се нека свиди, инсталираш је уместо виндовса или поред њега.

VirtualBox већ имам, користим га за XP.
Ајд, пробаћу дуал-бут са тим Минтом. Хвала.

Ако негде запне са Линџом јави :) Уређивао сам једно време Линукс секцију на ЕлитСикјуритију, топовао сам тамо баш тему око дуал-бутовања и мулти-бутовања и проблема око тога, ако шта запне питај тамо или овде ;)

https://www.elitesecurity.org/t384975-Problemi-oko-Boot-Loader-single-dual-multi-boot-GRUB-LILO

Brate šta bi sa ovim sarajlijom, jesi li mu riješio problem sa butom ili nisi?
:)

Ма сад одем на ЕС једном у 100 год... не'ам појма шта је са Сарајлијом. Од како нам се осула супер линукс мод екипа тамо, немам нешто воље за ЕС, искрено.

Мислим супер у смислу људи са којима сам радио, не у супер "линукс-гуру" смислу :)

Хвала још једном, Да Објасним, и имаш ПВТ. :)

Gledaj ga što se izvlači. Reci fino da nisi znao da riješiš problem. :)

Па не извлачим се, управо сам рекао да нисам неки "гуру", врло могуће да нисам знао, сада ме мрзи да гледам шта је било у питању :)

Одговор на ПВТ:

Линк се може слободно качити на форум, Линукс је бесплатан опертивни систем, и Минт је бесплатан дистро :) његово дељење је пожељно, не забрањено :)

Имаш званичну Минт страницу, и тамо скини, предлажем ГНОМЕ 32 битну верзију, ДВД.

www.linuxmint.com

Можеш користити HTTP линкове за преузимање, или торент линкове.

Све је потпуно легално.

Ево, скинеш ово и спржиш ДВД, али не као "Data disc", већ само "Burn Imge to disc":

http://ftp.linux.org.tr/linuxmint/iso/stable/12/linuxmint-12-gnome-dvd-32bit.iso

Е, до јаја, човече, тенксалот. џД

O ovom pitanju skoro da ne treba ni raspravljati. Odgovor je naravno Ubuntu. Ali samo za one ljude kojima nije stalo do igrica, mada ima gomila igrica i za ovu platformu.

Koristim desetak kompova neki su XP, neki Win7, neki Android i Ubuntu, ali nema OS-a kao što je ubuntu. Bezbednost, lakoća podešavanja, drajveri ... ma sve šljaka kao sat.

Android je sranje.

Ubuntu je prilicno kvalitetna Linuks distribucija sa dobrom podrskom, i prilagodjena je za "kucnu" upotrebu, dakle omogucava ulazak u svet Linuksa na jedan lagan nacin, bez da se neko odmah prepadne :)

Predlozio sam Mint, zato sto je jos bolji, to je ustvari Ubuntu, ali dodatno utegnut, sredjen i sa nekim preinstaliranim stvarima tipa audio-video kodeka, flash plejera, jave, itd... znaci za pocetnike DEFINITIVNO najbolja i najlaksa distribucija Linuksa. Nije dzabe na prvom mestu na distrowatchu, pretekao je i svog "oca" Ubuntu-a :)

Niz godina koristim Linuks kao primarni OS (Windows je tu samo za igre uglavnom), i prezadovoljan sam.