Osim velikih istorijskih i nacionalnih zabluda, podložni smo i onim „sitnijim”, ali koje nam određuju svakodnevicu. „Ne valja da se sedi na kućnom pragu, posebno kad grmi”, „Hleb od 500 grama je opšteprihvaćen pod nazivom kilo hleba”, „Ne valja da se zviždi u kući, to privlači miševe”, „Ne valja da se otvara kišobran u kući”, „Žvakanje žvaka može da deformiše vilicu”, „Ma koliko vruće i zagušljivo bilo, ne otvarati prozor, ubiće promaja”, navode na popularnom internet portalu „Vukajlija” niz sujeverja i zabluda našeg naroda.
Politika · 31. Januar 2011.
http://www.delfi.rs/ka1un662/delfi_knjige_petlja.html
Прилично лејм, ако мене питате
- Saramago - Godina smrti Rikarda Reiša (našao posle 100 godina)
- Hugo Klaus - Tuga Belgije
- Malaparte - Sodoma i Gomora
Melkijades kakva je Sodoma i Gomora od Malpartea? Čitao sam njegov Kaputt, odlična knjiga.
Је ли неко читао ''Анатомија људске деструктивности'' - Ерик Фром ... интересује ме какава је књига.
''The gates of time'' - Филип Хозе Фармер, прегенијална књижица.
Gonzo to je zbirka pripovedaka, malaparteovska :) Ako ti se svideo Kaputt pročitaj i nju, ukoliko si u mogućnosti pročitaj i Kožu i Tehniku državnog udara.
Riha čitao sam ja (Erih, nije Erik), knjiga koju svakako vredi pročitati, ako ti se dopadne - a siguran sam da hoće, uzmi i Bekstvo od slobode i Imati ili biti, te dve su po meni nešto bolje. Posle možeš da se baciš i na Karla Jaspersa :)
niče, ljudsko, suviše ljudsko
žil delez, niče i filozofija
mihailo đurić, putevi ka ničeu
obojica odlični tumači, za 'filozofski neobrazovane', đurić dosta bolji, sve sažeto i jezgrovito izloženo, pa eto ako nekog zanima nicki, preporučujem đurića.
Niče je filozofija za sedmi razred i čaj od maka :)
''Insajder'' od Ane Makarti, ko voli hakovanja i otkrivanje misteriozne ličnosti, eto mu zanimacije.
pre bih rekao da je to do čitaoca;)
U pravu si, jeste do čitaoca. Ukoliko nisii upoznat sa Šopenhauerom, pomalo si tanak sa Dostojevskim a o Brodskom dnevniku ne znaš apsolutno ništa, a usput si uzburkan mladi buntovni duh željan promena, logično je da prigrliš i idealizuješ starog Fridriha. Volim nemačke mislioce, filozofe i sociologe, priznaćeš da su Kant, Hegel, Fihte pa možda i sam From daleko iznad Ničea.
Nekako se nadopunjuju, ne mogu reći koja mi je draža
http://www.profil-international.hr/datoteke/products/source/1005030.jpg
http://static.kupindoslike.com/Svinjarstvo-Nolit_slika_O_1802229.jpg
neverovatno je da i dalje traje takva predrasuda, uprkos činjenici da je malo ko imao toliko širok uticaj (ne samo na filozofiju) u sledeća dva veka. ne bih da raspravljam, ne vidim neku svrhu, ne deluje mi kao da si ga čitao, sve i da jesi, svakako nisi dovoljno ozbiljno. s obzirom da sasvim solidno poznajem kanta, fihtea i hegela (mada spekulativnu još mrcvarim, ne da mi se da je spremim), mogu reći da je moja perspektiva da nisu ni 'iznad', a kamoli 'daleko iznad' ničea. a šopenhauer je stari eklektik i plagijator, malo koja ideja mu je zapravo originalna, a i ona koja jeste, došla je od indijskih religijskih spisa, sa nekakvim pastišom loše shvaćenog poznog šelinga i kanta. u poređenju s ničeom (i ovim drugima što su pomenuo), poprilična sprdnja od filozofije.
teško je razumeti ničea, kažem, ako je neko loše upoznat sa istorijom filozofije, a mnogi su loše upoznati, čak i oni koji se time 'bave'. stav ti je svakako neozbiljan, zato ne bih dalje da razglabam. ako te baš interesuje, mogu ti poslati svoj rad o njemu, pišem trenutno još jedan, a ne sumnjam da će ih biti još
Jel zna neko kako se možda kako se zove knjiga u kojoj se nalazi cela obuka američkih marinaca? Inače u knjizi stoje stvari koje mogu puno pomognuti u planinarenju i svemu tome što je vezano i za prirodu?
http://www.sareni-ducan.hr/KAFKA_dvorac-small.jpg
http://www.mastarije.iza-ogledala.com/index.php?option=com_content&view=article&id=317:franc-kafka-zamak&catid=8:kritike&Itemid=3
E pa to, ozbiljno potkovan sagovornik! Ozbiljno se čitaju religijska štiva, medicinski priručnici i saveti kako da najlakše dopreš do G tačke, a knjige su same po sebi vredne i ozbiljne ili nisu. Lično više sam posvećen Seneki, Epikuru i kreketanju žaba iz pitagorejske baruštine, no zainteresovali su me i Germani, mada u nešto manjoj meri.
Naravno da je Niče značajno uticao na globalnu misao u poslednja dva veka, ne iz razloga jer je čovekov intelekt podigao na viši nivo, doživeo apsolutnu katarzu i ukazao na neka nova otkrovenja, već iz razloga što je njegovo mišljenje prijemčivo i polupismenim gomilama, plasirano u pravo vreme, taman da ojača nabujali nemački konzervativizam i nezadovoljstvo prosečnog arijevski - orijentisanog mladića. Danas je idealan izgovor za bunt, otudjenje i seču vena. Da je obećavao - jeste i te kako, ali najviše što je uspeo iza sebe da ostavi je nagadjanja oko njegovog ludila i razloga samoubistva.
Ukoliko možeš da dodješ do prepiske izmedju njega i Dostojevskog, verujem da bi ti to koristilo u daljem radu i istraživanju. Potraži u biblioteci Junga, dao je veoma snažnu procenu lika i dela Ničea. Tu ćeš naći i većinu njegovih svesnih i nesvesnih plagiranja.
Travnička hronika
sad sam i siguran da ga slabo poznaješ, i to ne samo ničea:) prvo, ne znam baš koliko se u profil polupismenih arijevskih mladića uklapaju diltaj, frojd, jung, huserl, hajdeger, gadamer, sioran, bataj, fuko, delez, derida, jaspers, sartr, kami (i lista ide u nedogled, što filozofa, što umetnika). drugo, niče o nemcima izražava pozitivno mišljenje samo u 1 (slovima: jednoj) rečenici u celom svom opusu (Volja za moć, pasus 419), ostatak je uglavnom nedvosmislena pljuvačina po nemcima i bizmarku i vozdižućem nacionalizmu u nemačkoj. dojčland uber ales je nešto najgluplje što je ikad čuo (mislim da to kaže u sumraku idola, mrzi me da tražim)
ha ironično, nemačkom nacionalnom uzdizanju je umnogome više odgovarala filozofija ljudi za koje si rekao da su 'daleko iznad' ničea - fihte i hegel. niče i konzervativizam, a naročito nacionalizam, teško da stoje u istom kontekstu. ukratko, niče je 'kriv' za fašizam koliko i bitlsi za mensonova ubistva
takođe, daleko je on od nekog običnog buntovnog romantičarskog reakcionara. i ne vidim kakve veze sa samim njegovim delom ima to što su ga čitali musolini, hitler i svi mladi buntovni rokeri. takvom logikom svakakvi zaključci se nameću i o bibliji, kuranu, kapitalu, na osnovu gomile idiota koji loše eksploatišu ideje tih knjiga.
prvi put čujem da je niče imao neku prepisku sa dostojevskim, al eto može bit da stvarno nisam znao. i niče se nije ubio, ubio ga je sifilis
Bio sam ubedjen da se ubio, moja greška. Naveo si mi pisce i umetnike, ja sam ukazao na gomile. Jeste, Niče je filozof populariteta, mračan, isključiv, izričit, veoma pogodan za čitanje naravno Zaratustre i naravno hvalisanje. Što se tiče Fihtea i Hegela, njih dvojica su bili vrlo proračunati filozofi, pripadali odredjenim visoko - poštovanim školama i krugovima, čija su mišljenja uostalom i propagirali kao svoja, kako ne bi upadali u nevolje (to baš i nije tajna), za razliku od recimo Baruha Spinoze, koji je radije proveo svoj vek skromno i razmišljao "svojom glavom".
Niče je rušilački filozof, kao takvog su ga naraštaji u Nemačkoj i prigrlili. Tako je i uticao na istog Sartra i Kamija (nisam baš siguran da je ostavio jači utisak na Frojda i Junga, pogotovo ne na Karla Jaspersa).
Pisao je za klasu poetičnije i od Kanta i od Hegela, ali podvlačim - ostavio je iza sebe daleko manje od jednog kategoričkog imperativa ili Fenomenologije duha.