Prijava

treba to procitati, dobro je da se zna sta smo po prirodi, sta je produkt modernog doba a sta je u nama od kad postojimo :)

Celte, odlična je knjiga. Totalno drugačiji ugao gledanja na stvari. Baca neke provokativne ideje - ljudska prava su apstraktan pojam, Azijati su praktično drugačija vrsta... ali ih izuzetno dobro obrazlaže.

znam, procitao sam mozda 1/4 sad kad sam bio u meksiku, pa me mrzelo posle da delim knjigu, i sad evo stoji tu na polici niko je ne cita.
sutra hvatam da zavrsim, dobro si me potsetio :)

Bio sam u Meksiku da vidim šta ima

I ja sam počeo da je čitam na brodu dok smo letos jedrili oko vrha Severnog ostrva, nastavio na Rarotongi, tek sada sam shvatio koliko je potreban kompletan kolaps sistema da bi čovek imao vremena da pročita dobru knjigu.

Читам Вичер сагу тренутно и могу вам рећи да је одлична, све препоруке

Иначе пробао сам опет да прочитам Ничеа и некако ме блам што сам се толико ложио на њега као клињо, прочитао Заратустру и био у фазону јебооовајкурац одо играм Марио Карт

Срђан Ваљаревић - Комо.
10/10

Veliku enciklopediju znanja

Justejn Gorder - Sofijin svet
Justejn Gorder - Devojka s pomorandžama

Ako želite da nadoknadite poeziju za koju mislite da ste (u većoj ili manjoj meri) bili uskraćeni u životu, pročitajte ove dve knjige.
Prva knjiga je romansirana istorija filozofije i predstavlja odličan registar značajnih filozofa i njihovih dela.
Druga knjiga pruža odgovore na naizgled nedokučiva pitanja tako što naknadnu pamet povezuje sa aktuelnošću lepih stvari iz prošlosti.
U svakom slučaju, ovaj norveški pisac na šarmantan način "razgovara" sa čitaocem jer stvara jasan osećaj da se sa velikim poštovanjem i uvažavanjem obraća baš njemu.

Pročitao sam obe knjige od Gordera. Više mi se sviđa Devojka s pomorandžama. U Sofijinom svijetu se malo vještački prolazi kroz istoriju filozofije, ali tad mi je bila odlična i zanimljiva je kao neki uvod koga zanima filozofija. I on baš piše na neki pitak način.

Inače, prije 15 dana sam počeo čitati "Moju borbu" Karla Uvea Knausgora. Trenutno sam na drugom tomu. Knjiga ponekad smori sa detaljnim opisom banalnosti, ali ipak daje jednu dosta široku sliku života sa dosta digresija i njegovih razmišljanja. Nije pisana hronološki, preskače se s jednog vremena na drugo, i zbog toga me baš zanima kako će se sve to do kraja posložiti.

Knjiga se ubila za voajere koji hoće da provire u tuđi život, nešto kao reality. Čovjek bukvalno priča o svom životu, bez dlake na jeziku... (tj. nikad ne možemo znati koliko je toga istina, i šta je prikrio možda... ali oko nekih stvari je bio vrlo otvoren, npr. kao što su u šta se njegov otac pretvorio prije njegove smrti... zbog spojlera ne otkrivam detalje)...

Knjiga se dakle tiče njegovog stvarnog života i pominje likove iz njegovog života sa pravim imenima... koje možete izguglati npr. i neki od njih su i sami objavili knjige, kao što je npr. Gejr koji se pominje u knjizi objavio knjigu "Estetika polomljenog nosa", koju je napisao nakon što je sociološki istraživao boks klubove metodom direktnog učešća (trenirao boks 3 godine)...

Pekić - Godine koje su pojeli skakavci. Ako se uzme u obzir da čovek opisuje sopstveno hapšenje i zatvaranje na Goli otok, nekako je beskrvna, bez trunke strasti i pobune protiv nasilja i nepravde. Ali s obzirom na činjenicu da je velik mislilac i izvrstan filozof, svejedno vredi pročitati.

Imam neki vaučer za lagunu valjda 3000 din pa ako mogu neke preporuke za knjige. Ili samo napišite knjige koje po vama vredi pročitati pa ću proveriti da li ima. Hvala

I autobiografija Kije Kockar

Imam mnogo bolji biznis plan
Kupis tri najcitanije knjige prodas za 3000 na kp, ostavis 2000 u novcaniku a za hiljadu uplatis biblioteku i imas godinu dana da citas sta hoces

Zamalek upravo završio.
Malo sam neobjektivan jer mi je pisac poznanik, ali knjiga stvarno jebe. DTS je pre nego što je počeo da piše svoje knjige bio prevovodilac, prvi ozbiljniji za Srpski i Portugalski, pa je kao takav mogao da bira od velikana koga će da prevodi, oseća se Andrićev uticaj jako.
Svidjaju mi se ti romani koji su u stanju da te teleportuju u neki drugi svet na par dana, a Zamalek definitivno spada u tu kategoriju.
Plus što sam upoznao jednu milfaču par ekselans koja mi je pozajmila knjigu da pročitam, pa da delimo utiske i reagovanja.

Estoril bi trebalo da je dosta dobar, nikako da stignem da ga uzmem i pročitam.

Estoril mi je sledeća na listi.
Sad sam se bacio malo na non-fikšn, “Ljudsko telo” od Brajsona “Body: a guide for occupants”, dobio za rodjendan skoro.