Teret@n@

1. Koliko će neko porasti u visinu je zapisano u njegovom genetskom kodu, kao i boja kose, očiju, tijelesnog tipa, mislim još nakon začeća.

Izađi izvan te ograničenosti. Telo trpi opterećenje - poenta. I naravno, kod osoba koje se tek razvijaju i rastu, sigurno da nisam mislila na penzionere. A to što ti je Arnold objasnio da je on porastao posle odlaska u teretanu... Jedinstven primer i jadan argument.

2. Jedini fazon je ako sjebeš kičmu kad si jako mlad u teretani na military pressu ili mrtvom dizanju

Ili čučnju :(

3. Izađi izvan te ograničenosti. Telo trpi opterećenje - poenta. I naravno, kod osoba koje se tek razvijaju i rastu, sigurno da nisam mislila na penzionere. A to što ti je Arnold objasnio da je on porastao posle odlaska u teretanu... Jedinstven primer i jadan argument.

Telo trpi opterećenje, istina, ali kakvo opterećenje? Dokumentuj mi kako tegovi utiču na visinu, osim ovog što sam naveo za military, mrtvo i čučanj. Ali ti se možeš sjebati na X načina, u teretani lako dolazi do povrede. Jedan momak iz moje teretane, mnogo razvijen je rekao da je bio kao dječak od 13 godina kada je sa 17 došao u teretanu. I onda je porastao? Ali nije od tegova, već je genetika tako odlučila. Isto kao što neko dobije lakše mišćnu masu sa 25 nego sa 20. Genetika igra ključnu ulogu. Takođe imam momka koji bilda otkad radi moja teretana, negdje pet godina. Momak je visok 180-183cm, a '89 godište je.

Ako je muškarcu otac visok 180cm, sin može biti maksimalno 190cm visok. Naravno, ima slučajeva gde su deca manja, ili mnogo viša, ali govorim o proseku.

4. Ako bude pravilno radio nema šanse da sjebe kičmu. Te vježbe su izmišljene da ti izgrađuju tijelo i da mu pomažu a ne da povrijeđuju.
    A stav da teretana zaustavlja rast je zaživio zbog onih glupana kojima je cilj da što više dignu da budu face. Zato dobijamo klince od 14 godina koji radi mrtvo sa 120 kg katastrofalnom tehnikom jer mu nije imao ko pokazati ili nije htio da posluša savjet.
    ALO, pa ja radim sa 120 iako sam jedno 4 puta veći od njega. Ne zato što ne mogu da dignem 250 već zato što za tim još nema potrebe.
    Njima jel dođe neko novi to se više ploča stavlja na šipku.
    A o tehnici dizanja da i ne pričam.... Juče kad ne odplakah kako je jedan klinjo digao 100 kila. Mene je zabolila kičma. Al dobio je aplauz od drugova jer, jelte, on diže 100! Ehej, pameti.
    Edukacija je osnova.

5. Edukacija,jeste!Ali slabo to ide kod nas...
    Pri podizaju velikih opterecenja pre zavrsenog rasta i razvica primorava se telo da se formiraju krajevi misica pre vremena(sto moze donekle ograniciti rast,Zasto nemas gimnasticara preko 180?A ja jos nisam ni jednog video preko 170!) Visinu ne moras "kopirati" od roditelja,moze se aktivirati neki gen koji si nasledio od nekog pretka.Imam druga roditelji su mu 175 odprilike,a on ima 2 metra... Znaci, pre 17-18 godina ne bi trebalo vezbati sa velikim tezinama,pod tim mislim bas velikim!(mada neki ne savetuju to pre 21 godine,ali to je preterano)! :)

6. Nema to nikakve veze sa rastom a za gimnasticare i kosarkase da ti objasnim....
    Vrsi se selekcija igraca nece neko od 2 metra da ti hoda po sipci i pravi dupli salto u vazduhu... tako u kosarci otpada vecina nizih jer nisu potrebni..

7. Selekcija,tacno.Ali na visinu utice mnogo faktora,a ne samo genetske predispozicije.Neko ko sa 7 godina moze da uradi uzmak na vratili i stav na sakama,sa 12 mannu ili planche sigurno nece porasti preko 180! Gimnastika podstice formiranje tela kakvo ce najbolje da podnosi ono sto se od njega trazi,isto vazi i za kosarku.I za svaki drugi sport!

8. Pri podizaju velikih opterecenja pre zavrsenog rasta i razvica primorava se telo da se formiraju krajevi misica pre vremena

Znači, pre 25-e nikako u teretanu? Pošto čovjek prestaje da raste posle 25-e godine života. Vežbanjem u teretani (podrazumjevam BB) dolazi do hipertrofije ili hiperplazije. Kakvi crni krajevi mišića? Mišić je takav kakav je, može se povećati poprečan presek ili broj vlakana ili se može definisati (smanjiti bf % u tijelu).

Imam druga roditelji su mu 175 odprilike,a on ima 2 metra... Znaci, pre 17-18 godina ne bi trebalo vezbati sa velikim tezinama,pod tim mislim bas velikim!

Pa to sam ti rekao, ima izuzetaka. A ova maksimalna težina je opet toliko subjektivna da je to čudo. Nekome je 85% snage 120 na mrtvom, a nekome 150. Naravno da neće neko (normalan) doći prvi dan u teretanu i natrpati 200, a može da podigne 50kg. Šta su za tebe velike težine? Maksimalne, submaksimalne? 70% snage?

9. šta mislite koji su najbolji suplementi za plivaca ?

10. Misic se u potpunosti formira pre zavrsenog razvoja tela,kostiju... Naravno da nece neko ostati kao dete ako trenira sa opterecenjem,ali tako je kako je...E, taj period gde treba izbegavati trening sa velikim tezinama je od 10-18 godine(nisam ja vrsio istrazivanja).

Velike tezine.Tezine koje mozes jedva da podignes,povuces,gurnes...Da stenjes ko zena na porodjaju pri izvodjenju pokreta,ali da si u stanju da uradis bar 4 ponavljanja. Za nekog ko ima 15 god velika tezina bi bila ona koju jedva 4 puta podigne/girne/povuce.Sad,to je subjektivo kako si i rekao.To treba izbegavti, ako rast i razvoj nije zavrsen,ali ko ce jos mene slusati(i jos mnogo obrazovanije od mene!) kad se misicavo telo namece svakodnevno i svako hoce da bude sto misicaviji!
    Da li se sad razumemo?

11. Aoo se hranis kako treba nista ti ne treba od suplemenata.
    whey,kre-alkalyn,vitaminsko mineralni komples,omega 3,6,9 ako se ne hranis kako treba.
    Sad, sve zavisi sta ti je cilj i koliko imas para...

12. šta mislite koji su najbolji suplementi za plivaca ?

Whey + BCAA, i ako imaš para uzmi glutamin. Mada posle treninga jedi belanca, a ne whey, jer će ti samo ''protrčati'' kroz organizam. Pre treninga 10 gr glutamina i BCAA, i isto toliko posle. Whey pij po ustajanju, i onda kruti obrok, tipa ovsene.

Za nekog ko ima 15 god velika tezina bi bila ona koju jedva 4 puta podigne/girne/povuce.

Ja imam 17, pa ima težina koje jedva podignem 4 puta. Imaš powerliftere koji imaju 25+ pa ima težina koje jedva podignu 4 puta. Težine i BB uopšte nisu toliko povezani. Mišić je potrebno pogoditi, izolovati ga, a ne kurčiti se sa težinama.

To treba izbegavti, ako rast i razvoj nije zavrsen

Zbog čega? BB je sport kao bilo koji drugi, samo zahtjeva nešto više napora, detaljisanja oko treninga i ishrane.

kad se misicavo telo namece svakodnevno i svako hoce da bude sto misicaviji!

Ja hoću, i ne vidim ništa loše u tome. I ne kurčim se sa težinama, jer mi cilj BB, a ne PL. Težine dižem 8-9 puta, da bih izazvao hipertrofiju. Nekada se na mrtvom i čučnju spustim na 6 ponavljanja.

Da li se sad razumemo?

Ne bih rekao. :D

13. Mislim da ti nije potrebno da radis vise od 3 cucnja po seriji 6 serija milina....

14. Mislim da ti nije potrebno da radis vise od 3 cucnja po seriji 6 serija milina....

Radim 3 serije, prva vježba za noge. Da radim 3 čučnja po seriji, to bi bile mnooogo veće težine od onih koje koristim, a ne treba mi to trenutno, da sjebem leđa. Ovako je zasad dobro. :D

15. A ok ovo ti je bila samo topla preporuka, jer ja radim tako... Al ja jedino i tu vezbu radim za noge...

16. Ja se kurčim težinama. JEAAAAA!

17. Ja sam se pre mogao kurciti tezinama na cucnju i mrtvom dizanju, posto sam tu bio brutalno jak s obzirom na vizljastu figuru. Na cucnju 150x6-7 ponavljanja, kolena pod 90 stepeni i ispod nekad, a mrtvo 150x10 laganeze. A onda sam u martu 2009. sjebao zglob na fudbalu, stao u punom trku na loptu i mrak.

http://www.youtube.com/watch?v=spOqNLuDVKE

18. Aaaaa!Sad je meni sve jasno! :)
    Pazi ovako druze,koliko ja vidim ti si odlucio da ne razmislis o ovome sto sam ja napisao i ne zelis to da prihvatis. Tvoja stvar. Za mene je to upiranje glavom u zid(bodibilding kao sport).Ako uspes da zid padne, javi mi da ti cestitam...;)
    Samo budi ljubazan i odgovori mi iskreno na sledeca pitanja:
    Ako si ikad testirao sebe,zanimaju me i kecevi ako si probao.
    1.Koliko zgibova uradis max?
    2.sklekova(ako ih radis) ili bech press i sa kojom tezinom?
    3.koliko cucnjeva na jednoj nozi(ili cucanj sa tegovima)?
    4.jesi li nekad merio odraz i ako jesi koliki je?
    Za mene je bodibilding sulud sport jer imas veliku masu(za koju treba kroz pakao da prodjes da bi je izgradio,o novcu da ne govorimo),malu snagu za tu masu,i najbitnije za mene je da su ti toliki misici nefunkcionalni(u poredjenju sa drugim sportistima performanse koje ti, bodibilderi generalno, mozes da ponudis su smesne!),jedino sto tebe interesuje je vizuelna komponenta! Pozdrav! :)

19. Skočimiš
    ALO, pa ja radim sa 120 iako sam jedno 4 puta veći od njega. Ne zato što ne mogu da dignem 250 već zato što za tim još nema potrebe.

Hell yeah!
    Koliko sam ja čuo ti si u PL vodama, ili jesi ili si bio, moraš da se kurčiš!!

A ok ovo ti je bila samo topla preporuka, jer ja radim tako... Al ja jedino i tu vezbu radim za noge...

Pa da radim samo čučanj, sigurno bih ga tako radio. Mada ja imam puni trening nogu. :))

20. Posle toga nista vise nije isto, mada se nekad nalozim pa pridjem blizu nekadasnjim tezinama.

http://www.youtube.com/watch?v=kba0h6RrDGY

http://www.youtube.com/watch?v=cK7sfzzZNQQ

Rekli o sajtu

Kada pitate dva čoveka o nečemu, dobićete više od dva mišljenja. Na toj osnovi je stvoren Vukajlija. Rečnik slenga i idioma.

Kompjuterska Biblioteka · 7. Maj 2009.