U nedostatku mesta u Vujaklijinom ili kojem drugom rečniku na internetu postoji mnoštvo sajtova, među njima Vukajlija, gde možete da vidite na kakav sve način ljudi vole da razgovaraju na opšte zgražavanje lingvista. Tako da se tamo može videti da ljudi fejsbukuju, fejsbuče, da im je fejs ubagovao. Ili čak poređenje čuvenog prideva „kul”: kul, kulji, najkulji.
Emisija RTS-a "Oko Magazin · 24. Novembar 2009.
U čemu je problem? Bio sam uporan, rezultati su brzo došli u broju ponavljanja. Radio sam svako veče, nisam imao pojma o treningu, radio sam i druge vježbe, razne varijacije sklekova, improvazije o kojima sam pisao, propadanja. Nisam rekao da sam u jednoj seriji odradio 700. I kakve veze ima DIF-om, molim te?
Pročitaj nešto o tipovima mišićnih vlakana, pogotovo o brzim vlaknima. P.S. Ta vježba sa peškirom se radi za podlaktice, ne leđa.
A ti mene? I za kraj:kalistenija ce na duzi vremenski period imati vise dobrih strana nego trening sa dodatnim opterecenjem.Vecina onoga sto postgnes ti ostaje do kraja zivota!(moj prof. fizike ima 65 god a moze da uradi nekoliko cucnjeva na jednoj nozi i to u formi kakvu vecina vezbaca moze samo da sanja!)
Pogledaj Dave Dreapera i neke seniorske bodibildere kako izgledaju, pa se javi. Strašno mi na kurac idete vi koji toliko odbijate vanjsko opterećenje kao da je đavo. Da ne valja sigurno se ne bi koristilo, ljudi ne bi napredovali decenijama na taj način. Pitaj Peđu Petrovića, jednog od najboljih srpskih bildera šta misli o zgibovima. I kako je on napravio svoje uspjehe sa hernijom bez tih vježbi. Ja ti garantujem da je njegova teorija ispravna, i kažem ti da su veslanja daleko superiornija u odnosu na zgibove.
A da stanete vi na crtu jedan drugom?
Ja se izvinjavam ako pravim digresiju, samo jedno pitanje.
Ne mogu bre ni jedan zgib da uradim. Kako da ojačam podlaktice i nadlaktice?
Па кад само јебеш. Да мање јебеш, а више дркаш, могао би 3-4 да урадиш. :милује бицепс:
Seks zauvek!
Nego, otkrio sam novu pozu kontaš. Ja se okačim o karnišlu, ona se natrći i - udri! Samo problem je, ne mogu dugo da izdržim tako viseći. Kontam, ako ojačam ruke tim zgibovima, duže ću visiti, ergo - bolje ću jebati.
Dakle, zgibovi?
Slavk0, ja do pre par godina nisam mogao 2-3 da uradim, ali sam svaki dan radio koliko mogu, nekoliko serija, i svakim danom sam bio sve bolji. Onda je dosao trenutak da sam izbrojao 15 uradjenih i to lagano. Retko idem do maksimuma, ali mislim da bih sad mogao jedno 20-25. Samo kod zgibova mora da se radi redovno, ja cele zime nisam nista radio (sto se zgibova tice), posle kad je prolepsalo jedva sam 5 uradio. Posle desetak dana svakodnevnog rada, vratio sam se u formu.
То што Вукашин каже. Ради колико можеш, а ако не можеш сам да се подижеш, нађи неког да ти помаже док не ојачаш довољно да можеш сам да одрадиш. Почетак је најтежи увек.
Ma ne mogu uopšte da se podignem. Negde sam pročitao da treba da lipim gore i se pokušam održati u polu-položaju nekih desetak sekundi, da tako ojačam nadlaktice. Pokušaću sa tim, samo, boli u pičku materinu :)
Taj rad, ja sam tako probio. Samo sam ja radio širina ramena > šake gledaju prema tebi. Onda kad možeš lako da se držiš 15-20s, spusti se do pola pa se podigni. Pa opet tako, pa se onda malo spustiš, pa se držiš. Relativno brzo ćeš, u zavisnosti koliko si uporan doći do cilja. Ja kada sam probio barijeru za ove zgibove uski hvat je došao sam po sebi, lagano. Pravi zgibovi, klasični malo teže, ali tu su. Princip je svuda isti, samo što ćeš mišiće nadlaktice najviše ojačati ovim zgibovima koje sam ja radio, dok ćeš podlakticu ujačati uskim zgibovima i onim što je Shady govorio - peškirom.
Kada sklek postane olimpijska disciplina onda će biti dokaz snage. Clean and jerk i sneč su pravi dokazi snage. U tim disciplinama su mrtvo dizanje, čučanj i vojno.
Super je to što neko uradi 5 miliona serija sklekova, podvig je to, ne podcjenjujem, ali meni je veći podvig kada neko digne tonu željeza u 3 serije. Ili kada djevojka od 69 kila digne 150 kila u sneču. To nije snaga? Super, živim u zabludi sve ove godine.
Nisam nikada radio, ali probaću clean and jerk.
Inače, Shady, gledao sam jednom klip. Lik, powerlifter, ruski, znaš kakav je njihov trening, ne vise na vratilu i razboju, ogroman je, veoma težak, a odradio je 55 zgibova. Taj klip ima na YT, samo ga nisam tražio, jer sam ga gledao na jednom forumu. I pored toga, powerlifteri imaju korisna i jaka tijela > daj lifteru dva kofera od 50kg u ruke, on može da trči sa njima vrlo brzo. AKo to nije snaga i izdržljivost, ne znam šta je. A treniraju 99% sa tegovima.
Ja ti i dalje ne verujem.(bez uvrede) Imam pravo na svoje misljenje i dok ne budem to video svojim ocima nece se promeniti.
Vec jesam i to dosta. PS: ta vezba je za ledja,jer forsiras jednu ruku(onu na vratilu). Za podlaktice bi bilo da uzmes dva peskira i sa obe ruke drzis peskire! Podlaktice uvek rade kad koristis saku!
E I meni isto vi koji ga kujete u zvezde! NEPOTREBNO je za moje ciljeve i ciljeve 95% ljudi koji treniraju nesto!!! Koliko stvari znas da ne valja pa se opet koristi?! Ljudi su i vekovima pre nego sto su tegovi izmisljeni lepo napredovali!
Posalji klip ako naletis opet.Svaka mu cast! Znam ja par likova koji mogu da urade nekoliko zgibova sa vise od pola svoje tezinom okacene za pojas.Priznajem jesu lagani(laksi od mene oko 15 kg),ali to je bre za mene podvig i to kakav!
Jaka da.To ne sporim,ali ako ne cupa 300kg na mrtvom on nije jak? I nisam bas siguran koliko su takva tela korisna. Cemu to?
Ne sporim ja da su oni izuzetno jaki vec to sto vi kazete da se snaga bez tegova ne moze postici.
Чекај ,а шта тачно ти тренираш?Који спорт , који начин тренинга?Твоја висина тежина године?Ако може и нека мера , неки обим ? :)
Који су твоји циљеви?
Ко зна у зависности од првих одговора можда је и сасвим разумно што не ради са теговима....
Nije Rus nego Letonac, Konstantin Konstantinovs. 55 komada nekih dizanja gore, ne bih ja to bas nazvao klasicnim zgibovima... sto ne znaci da nije jak kao bik.
http://www.youtube.com/watch?v=boLl8rGhJvE
Mada je meni car Misha Kokljaev, pogledajte sta radi lik.
http://www.youtube.com/watch?v=vEwRduS5xBY
Klesta,guma. Da napredujes u zgibovima imas nekoliko nacina. 1. Stavis stolicu ispod sebe i jednom nogom se oslanjas na nju i prebacis onoliko tezine na nju koliko ti fali da uradis zgib.
2.Pocnes neke malo lakse vezbe.Ruke i ledja ce ti ojacati dovoljno da mozes da uradis par zgibova. Posle toga forsiras zgibove. Legnes ispod kuhinjskog stola,uhvatis se dlanovima za ivicu i vuces se na gore dok grudima ne pipnes dasku. Ovo vezbas progresivnom metodom(svaku trening dodajes ponavljanje ili dva ili koliko god mozes,ali da ti forma ostane dobra).
3.Radis samo negativna ponavljanja ali sto sporije mozes!Ako mozes malo da se zadrzis u zgibu super.
Imas jos opcija,ali za bice ti i ovo dosta...Jo nesto sto ljudi ne shvataju je da ako se odlucis za opciju br.2 imaces manje rupa i napretku i bolju osnovu za dalji razvoj snage.
E da. Svako ponavljanje treba da ti bude sporo(ne preterano) i cisto(dobra forma bez cimanja i klimanja),dodas i negativna i za posle nekog vremena ces moci zgibove. Koliko ce ti trebati zavisi od tebe. Treniras ovako 2 puta nedeljno.Dobro se zagrejes pa onda 2-3 serije zagrevanja i onda 2 serije.U pocetku 10 ponavljanja(ili koliko vec mozes) a kasnije povecavas.
Nadam se da sam bio od pomoci. :)
Чекај ,а шта тачно ти тренираш?Који спорт , који начин тренинга?Твоја висина тежина године?Ако може и нека мера , неки обим ? :)
Који су твоји циљеви?
Ко зна у зависности од првих одговора можда је и сасвим разумно што не ради са теговима....
Idemo redom.Prvo ti skidam kapu za ovo. ;)
Volim svaki sport.(borilacke vestine,gimnastiku,kosarku i rukomet preferiram,ali nikad nisam odbio da igram ni jedan drugi) Poslednjih nekoliko meseci,od marta(ceo februar i dobar deo marta sam morao da pauziram zbog neke operacije) se bavim gimnastikom.Treniram kuci. Imam vratilo i razboj. Ali meni nije tako lako da se opredelim za sport(pokusavam da budem all around,ali nisam rodjeni atleta jbg,ja moram malo da se pomucim),jer mi je najbolji drug tekvondista sa kojim redovno sparingujem,brat bokser(i sa njim se makljam povremeno),ostali drugari kosarkasi i rukometasi pa igram basket minimum 2 puta nedeljno(ali to je basket od 5 sati!) i rukomet kad stignem.Pored toga treniram po sat vremena dnevno. Sad radim izometrijske vezbe(zadrske) i mali broj sporih ponavljanja,jer mi je cilj dobiti na snazi da mogu da uradim osnovne polozaje gimnastike(fron lever,plank,l-sit walk itd.). Ranije sam postovao progresivnu metodu(dodavanje ponavljanja svaki trening),ali posle godinu dana to je postao cist trening izdrzljivosti pa sam trazio nesto malo ekstremnije i nasao gimnastiku kao vrhinski trening snage i atletskih sposobnosti! (E zato je meni preterana masa neprijatelj! Vec sam jednom pisao ovde,ja sam atleta ne bilder i stoga me tezina samo ogranicava u dostizanju mojih ciljeva.)
Visok 178(vljada nisam se skoro merio).18 god.(samo nemoj da te moje godine navedu na pogresan zakljucak.Ljudi uglavnom kazu da pricam pametno,a onda obrnu pricu kad cuju da nemam diplomu sto me jako nervira,jer se ja smejem kad moj prof. fizickog i njegove kolege pricaju gluposti i sole mi pamet :P )
Tezina varira od 75 do 77.Ako idem na basket,rukomet i trcanje sa drustvom cesce neko vreme onda malo spadnem,ali ovako sam na 76/77 uglavnom.(ishrana mi je veliki problem,jer nemam ni novca ni vremena da se posvetim njenom sredjivanju.Postujem neke osnovne principe,ali ne krljam 2g proteina/kg telesne tezine niti striktno merim koliko vode unesem ili UH i masti.To jednostavno procenim po tome kako se osecam)
Obime ne znam stvarno,samo sam jednom merio nadlakticu(prosle godine) 36cm.Ne interesuje me velicina misica.Dobro mozda malo,ali ja sam zadovoljan... ;) BF varira iz gore pomenutih razloga od 8 do 12%,nekad se malo zamastim kad krenu slave i rodjendani,jbg.
Ciljeva ima dosta,ali gimnastika je primarni,tj. SNAGA celog tela! Radim i da popravim odraz i brzinu.Najbitnije mi je da u potpunosti savladam pokrete kao sto su sklekovi na jednoj ruci,zgibovi na jednoj ruci,naskok na udaljenu stolicu iz cucnja na jednoj nozi,potisak iz stava na sakama i jos neke stvari.
Zasto sam protiv bodybuilding-a?
Zamislite mene sa + 15 kg! Mogu slobodno da se pozdravim sa mojim ciljevima. Veci misic i masivnije telo ne znaci obavezno i jace!Trebalo bi mi dosta vise snage. Banalan primer:obarao sam ruke sa momkom koji je 10kg tezi od mene,ima veci podlakticu i dobio sam ga ladno. Dobio sam ga i na zgibovima i cucnjevima.Decko izgleda super,barata gvozdjem i dobar je sportista,ali na njegovu tezinu mu fali snage! Isto je i sa bilderima. Njihov trening ima za cilj(iako ovo znate i sami,ali ajd da ponovim 101. put) hiperrtrofiju(prirast misicne mase!),a ne efikasno koriscenje iste(to bi bili strongmeni i PL,olimpijski dizaci tegova i gimnasticari i svaki drugi sportista!). Meni je debilno imati izgled bez funkcije.Zato i pitam da mi neko pojasni da probam da razumem CEMU TO?! Jos nesto,jako misicavo telo je veoma skupo za odrzavanje! Da ne pominjem da 99% vezbaca(momaka iz teretana) ZAPOSTAVLJA KARDIO,ISTEZANJE,KAO I VEZBE ZA KOORDINACIJU POKRETA I DINAMICKU SNAGU! All show and no go.
E zato je meni NEPOTREBNO da radim sa opterecenjem! Jer me to nigde nece dovesti.Ako hoces vise kondicije ne ides u teretanu da radis cucanj nego napolje da trcis(ili na traku iako sam protiv tih gluposti).Tako i ja. Hocu da uradim front lever. Ne radim biceps pregibe nego l-hang pull ups.(izvinte zbog engleskog,ali vecina moje literature je na eng.) I jednog dana cu preci na tezu varijantu blize cilju i onda i uradit front lever.
Samo da se razumemo,ja ne pljujem bildere.(njihov izbor njihova stvar,ali makar nemojte meni soliti pamet)Odmah da se ogradim,ima ljudi kojima zaista skidam kapu.Poznajem par ljudi koji su profi i to su izvanredni momci bolje organizovani od svajcarskog sata i posveceniji svom poslu daleko vise nego ja mom.Oni imaju moje postovanje uprkos tome sto je njihov posao sulud po mom misljenju.Velika masa,ne funkcionalana snaga neproporcionalna toj misicnoj masi!Ali dobro,svako ima pravo na izbor.
Kad vec pisem evo da dodam jos par razloga zasto sam protiv treninga sa tegovima:
1.kako se danas radi,vise serija x vise ponavljanja za definiciju(ode hrskavica),manje serija x manje oponavljanja za masu(uglavnom su to sumnjivi pokreti koji ce vise ostetiti vezbacevo zdravlje nego zapravo nesto doprineti).Da bi zaista naucio kako da se sacuvas potrebno je ili slusati nekog ko vec zna(takvih je malo) ili sam iscitati gomilu knjiga(kao npr. ja) i onda sam zakljuciti sta valja, a sta ne.
2.Zasto napadati tegove,ako ni nad svojim telom nemas punu kontrolu?!(ovo je moj najveci razlog zasto sam za kalisteniju!) E, bas zato gimnastika,a ne PL!
Razloga ima jos,ali mrzi me da pisem(ako napisem knjigu poslacu vam link ) :) Uglavnom su ovo oni kljucni!
Ne bi da se hvalim,ali zaista smatram da imam znanja i da mogu da budem od koristi mnogim pocetnicima, a i naprednijim vezbacima.Nemojte me shvatiti pogresno,ne trpam se ja nigde samo nudim pomoc,a ako mi ista bude trebala trazicu. ;)
E,napisah i ovo da se razumemo vise i da se ne preganjamo da li ja gresim!
Pozdrav :)
PS:imam jednog drugara koji ako vidi da neko cima(koristi momentum) kaze epilepticar i okrene glavu...:D
Ovo već radim, na onoj spravi sa šipkom fiksiranom na vertikalnim šinama. Legnem na pod i podižem se, noge na klupi.
Šta su negativna ponavljanja?
Videćemo :)
Sporo,napeto,kontrolisano spustanje u pocetni polozaj. :)
Aaaaaaaaaa. Ima smisla :)
Za napredak je potrebno vreme.Treniraj ozbiljno,ali imaj strpljenja.