Definiše se sve i svašta. Tako se mogu pročitati definicije baksuza, alapače, čitulje, smrti, rezervoara za smeh, kolateralne štete, Živojinović Velimira, zvanog Bate, dnevne svetlosti, gospođe džem!, Brus Lija… „Je l’ ti puši ćale?”, „Je l’ mogu u WC?”, „Chuck Norrisisati” i još mnogo toga može se naći na ovoj internet stranici. Zato ne iznenađuje što se mnogi kad jednom dođu, ponovo vraćaju na nju. Neki čak postaju i zavisnici, pa traže od moderatora da ih banuju, poput jednog studenta koji je zahtevao da mu zabrane pristup na nedelju, dve dana da bi mogao da uči.
Status Magazin · April 2009.
Radim, odvojim 7 dana i radim više kardija i 30% težina.
Mada, to nekako uradim i kada osjetim da sam baš, baš umoran od tegova, ali bez toliko kardija.
Iam jedno pitanje, kad se radi na lat masini, jel se ono govno vuce iza ledja ili ispred?
Дзанкее, можеш и једно и друго... Иза леђа више баца акценат на леђа.
Бруце, хвала на савету и охребрењу! Значи да искључим све врсте тегова, пошто ја кући дижем тегове само за бицепс, 4 кг по руци?
Ne da isključiš sve, ovo je OK, samo isključiš ono što sam ti naveo - vežbe sa tegovima koje zahtevaju ogromne napore (obično je mera da sa tegom možeš uraditi maksimalno 6-8 ponavljanja), lagane vežbe sa malim opterećenjima su dobrodošle jer tvoje telo samo po sebi nije dovoljno "teško" da bi mnogo opteretilo mišiće, važno je samo da ne preteruješ sa teretima. U principu, možeš koristiti sve mašine sa 12 i više ponavljanja u seriji i lagane tegove gde radiš sa maksimalnom koncentracijom i polako - bez cimanja, čitinga i sličnih forsiranja.
Неки људи кажу да за раст није добро дизати тегове стојећи, а неки седећи, па која тврдња је тачна, ако је уопште иједна тачна?
Dizanje tereta iznad glave nije dobro za kičmu. Pogotovo u uzrastu kada se još razvijaš.
Џанкара , може оба али ово вучење иза главе и није баш природни покрет за тело , батали то , вучи испред , на прса ...
Људи, пуно вам хвала на саветима!
Pitaj burazeru, samo što direktnije i što više pitanja, da se ne pišu monolozi. Imaš PVT, pa se javi kad bilo.
Још једно питање.... Који склекови су најбољи за изражавање оне линије између груди? Чуо сам да су за то најбољи они уски, са рукама у ширини рамена, али шта ви мислите?
uzmi te tegove što imaš, lezi na klupu na leđa, savij ruke malo u laktovima i spuštaj na dole, pa podiži na gore kao da letiš, kad dođeš u gornji požaj, lagano uvrni šake da ti palčevi pokazuju na suprotne strane...
Јел има неко још неку вежбу?
Dobro ti je i tzv. propadanje, to se radi bez tegova, pitaj u teretani da ti objasne...
Знам шта је пропадање.
Само ја не могу ниједно право пропадање, већ радим са ногама на столици... Јел то ОК?
Па има и разних пропадања ..... неке сигурно можеш , на пример пропадања на клупи ,или креветз и столици као кућној верзији ...они су лакши али гађају трицепс ..
Лаки, које кућне вежбе су најбоље за лепезу?
Uspela je ruka danas da mi sklizne dok sam radio propadanja, pao sam i polomio se kao pička... Hahahaha, koja sam ja budaletina...
Хахахахахах.... зајебана су пропадања по питању повреда...
Bruce, vi ste doktor, zar ne? Pedijatar, ili tako nešto? Hajde molim vas dajte mi neku studiju koja ima dokaze da trening sa tegovima negativno utiče na rast. Ovo je glupo čuti od nekog ko se ne bavi tegovima, ali od doktora... Neće sigurno raditi 1RM pa da se povrijedi. Primjer je Arnold, počeo rano da bilda, porastao na 188cm, isto tako Denis Wolf. Sve BB krema. Nekoliko odličnih bildera u mojoj teretani godinama vježba, a visoki su. Neki su i dvometraši. Rast je određen genetikom, i 10cm iznad ili ispod visine oca je genetski poremećaj.
Dalje, zašto da radi propadanja bez tega? Ako ne može nikako, probiće granicu, a onda neka dodaje opterećenje. Progresivno opterećenje je najbolji način za napredovanje u treningu.
Amin.
Mislite na letenja? Ako na to mislite, nevezano da li se radi o kosim, ravnim ili kontrakosim letenjima i potiscima bučicama... Mislim da su pronacija i supinacija beskorisne u vježbanju pektoralisa, jer su oni pričvršćeni za ramena. Supinacija i pronacija su dobre za bicepse jer su oni povezani na podlakticu. Na potiscima i letenjima samo rizikuje povredu ramena i zgloba.