U subotu, 27. novembra 2010. u Klubu studenata tehnike biće održana smotra sadržaja popularnog šaljivog sajta. Vukajlija je mesto gde se Internet zajednica okuplja kako bi na duhovit i originalan način definisala reči i izraze, sleng termine, našu svakodnevnicu i aktuelne događaje, po paroli - „Ovde možete da definišete sve ono što ste oduvek želeli, a nije imao ko da vas pita”.
Mondo · 25. Novembar 2010.
i ovim si dokazao da se ne pravis glup, nego da stvarno nisi informisan dovoljno da bilo sta o svemu tome kazes.
Od koga je krenulo po tebi ?
Krenulo je na tom delu planete ali narodi koji su tada živeli i formirali civilizacije nemaju skoro nikakvih dodirnih tačaka sa "arapskim svetom" iz carine tvrdnje osim geografske približnosti.
Brate naravno da nemaju jbt arapi su dosli iz fazon zapadne sahare beduinskom karavanom a civilizacije su nastale dosta prije muhameda isusa i ostalih bozjih namjesnika u abrahamskim religijama
nije bas tako plidu, ljudi koji su pravili civilizacije u mesopotamiji su bili vrlo slicni ljudima koji danas zive tamo.
zadrzali se i delovi kulture. ustvari ne da se zadrzali nego otud dosli do cele evrope i rima i svega sto poznajemo danas kao kultura, sto se razgranalo posle na evropsku, hriscansku, jevrejsku, arapsku stagod.
moram i dalje na ovo da kazem jer tolko je pogresno...
geografski ako se misli na region je bio irak. kasnije egipat. irak nije isto sto i saudi arabija. pogotovo ne ono sto je ostalo tamo kao vladajuca kasta.
veca je kulturoloska razlika izmedju pustinjskog beduina i random halila iz bagdada nego izmedju halila i tebe, kekendski gedzo.
I koja je poenta na kraju u odnosu na saudijski fudbal i pare
Sta kao saudijci ne treba da imaju al iraku i iranu bi oprostio bogatstvo i zapadni svet ne bi trebao da ih anulira u tom smislu (vec jeste)
Iranci iracani imaju naftu u redu je da budu bogati > saudijci imaju naftu usralo ih sreca bate
Eh zasto tamo neki iranski klub nije doveo ronalda da stvari budu na svom mestu nego gledam one imbecile saudijce sta rade sa parama a toliko su razliciti narodi
wut, moze pojasnjenje?
Arapi su semiti, starosedeoci tu djeno i danas jesu. Naravno istorijski mesavina nekoliko etnosa, delom su braca sa jevrejima po avrahamu jer su jevreji od avrahama-isaka-jakova i njegovijeh 12 sinova a arapi delom od ismaila isakovog polu-brata.
Zato se cesto arapi nazivaju i Agareni jer im se majka zvala Agara, cesto se u narodnim pesmama cak i turci greskom zovu agareni ili Ismailcani po Ismailu (a zapravo jedno zajednicko im je vera).
Ma lupam brate černogorski, ali nisam znao da su baš tu odvajkada
Hvala na pojašnjenju, i otvori nam onu temu da saznamo ko smo i odakle
otvorite vi nisam nikad otvarao teme mrzi me xd
svakako nisu dosli iz daleka jer su se prve civilizacije razvile tu u ajd recimo komsiluku, zapadna sahara svakako s00l00do
Ma ja to gdje je pustinja i fazon zapadna sahara je 99% muslimana od toga arapi i berberi sve pa reko da nisi od tuda šljegli
nikakav si musliman jos cu te i kuran uciti xd
pa sig ali islamiziranje je islo obrnutim tokom, inace naravno mi danas mislimo da su arapi od irana (koji su cak persijanci, dakle skroz druga grupa naroda) do rabata ali zapravo se tu radi o arabizovanim stanovnistvu, vrlo heterogenog sustava fakat. naravno gledas slicni su svi pricaju arapski stvar je jasna crva nikad nije ni bilo ali danak neiskustvu
ali da presecemo sa jednim INtopicom
https://twitter.com/nocontextfooty/status/1671887269748428800
https://youtu.be/6Ur88V44VcI > https://twitter.com/nocontextfooty/status/1671887269748428800
Sam pa sam se ubio brate
caro brate, kolko si ti nezacinjen, to je neverovatno.
nema ukusa, il samo kiselo il ljuto.
svet gledas kroz prste, pa kud se okrenes samo to vidis. malo levo moze da igra medjed, neces ga videti
U Iranu navodno manje od 40% ljudi su i danas muslimani, no tamo je Islam presnažan što se tiče institucionalnog uticaja, Ajatolah je bukv. iznad svega, može da donosi i poništava sve odluke itd. Agresivna politika i kultura skroz, deca se indoktriniraju kroz školu od najmanjeg uzrasta...Ali oni su i danas većinski Persijanci, i smatraju sebe Persijancima.
objasni cari odakle se pojavio taj radikalni islam kao resenje za taj deo sveta, i uz ciju podrsku. ajde, za tebe znam da si procitao neku knjigu :)
Vrv na isti način kao što se mi podelismo na katolike i pravoslavca, i kasnije protestante i 1001 drugo krilo, tako se i ovi podeliše na Šia i Suni. U principu oko toga ko je trebalo da nasledi Muhamedov put (tako nešto). Nije to ništa postalo radikalno odjednom, dosta se toga razvijalo u odnosu na okolnosti. Valda je to normalno, ljudska priroda, a i djavo radi svoj poso. I na Svetoj Gori imaš onaj manastir što se potpuno odvojio (Pravoslavlje ili smrt), i monasi čak dolaze u fizički sukob sa ostalima. Nešto drugo htedoh reći
objašnjavao je Jerotić baš na jednom mestu zašto je Bog uopšte dozvolio Islam (jer ako je Isus zaista Hristos, Sin Božiji, šta će sad tu neki Muhamed)...Ispitivao je, kaže, dvadesetak godina i katolike i pravoslavce, monahe, popove, vladike...I samo dvojica su dali isti odgovor - jer je Hrišćanstvo postalo neodrživo, i propalo bi. Na saborima su se ljudi svadjali na krv i nož oko jednog najobičnijeg slova u reči (valjda i valda fazon), džapali su se oko čega god su stigli, i na kraju se to pretvorilo u cirkus, takav da nisu bili u stanju da prenesu Reč Božiju kojekude po svetu. I ovo malo Hrišćanstva što su poneli sa sobom, raširili su ognjem i mačem. Mada ni Islam tu nije bio mnogo bolji...Možda ovo sve i nije istina, ne znam, ali je ideja zaista zanimljiva.