Prijava

Да ли читате овај жанр књига? Ако га не читате, зашто га не читате? А опет ако читате, зашто читате? Да ли више волите домаће или стране ауторе? Која вам је омиљена књига и зашто? Пишите све везано за овај жанр.

Ja ne čitam, al' kako sam počela da gledam "Game of thrones", planiram da pročitam sve dijelove. Kakva sjajna serija!

Vidro, tu je i Gospodar prstenova, Hobit, Let zmajeva, Hronike Ambera... negde smo već pisali na ovu temu - mislim da je Storma otvorila nešto slično...

Nisam ti ja to ništa gledala, nit' čitala. Al' kažem, planiram da počnem, čim nađem vremena. :D

Čitamo, jašta. Ima dosta dobrih knjiga s tom tematikom.

Song of Ice and Fire - Super serijal ali ga je lik razvukao i proširio kao kore za pitu i gibanicu pa zna da izgubi fokus

Wheel of Time - takođe

Vukodav - prve knjige odlične, posle malo posustane

The Witcher - uopšte nije loše ali slabo se prevode i kod nas i u svetu

Inheritance - dobar serijal sa finom mitologijom a film je recimo govno

Belgarijada - simpatična knjiga, nastavak Malloreon je već previše repetitivan. Isto važi za serijale Ellenium i Tamuli od istog autora, prvi dobar, drugi onako

Book of new sun - odličan serijal, vredi pročitati više puta, uvek ti se uklope neke nove stvari i primetiš sitnice koje nisi ranije

Earthsea i još koješta od Ursule Leguin

Tri srca i tri lava valja da se pročita na srpskom jer je prevod stvarno odličan, Krstaški pohod istog autora je koma, isto valja da se pročita

i tako dalje...

Ako nekom treba neka knjiga u elektronskom formatu možda imam, pretežno na engleskom ali ima i na srpskom ponešto

E, da.
Čitao sam davno knjigu i sad ne mogu da se setim koja je, bilo bi dobro ako je još neko čitao i može da se priseti. Radi se o nekom plemenu koje odvajkada živi pod zemljom u totalnom mraku, snalaze se pomoću zvuka kao šišmiši i povremeno se lemaju sa komšijskim plemenom koji valjda mogu da vide infracrveno zračenje. Sećam se da mi se dopalo kako ti se knjiga jebava s perspektivom, likovi opisuju neke stvari za koje jednostavno nemaju reči i tek na kraju ti bude jasno na šta su tačno mislili. Valjda se zove tamni svet, mračni svet, podzemni svet ili nešto od te sorte.

Mračnu kulu niko ni da pomene!
Ne nastavlja se na tolkina kao ostali, a opet jebe. Pročitao prve 4, nemam još preostale 3.

Tolkin naravno kamen temeljac, šta god da napiše jebe.

Pročitao igru prestola(prva u serijalu pesma leda i vatre) i definitivno ću kad tad pročitati i ostale.
I serijal Malajska knjiga palih obećava(pročitao sam prve 2, al' svaka po 1000 stranica). Planiram ceo da ga iščitam kad tad, al' jebem mu leabc ima 10 knjiga po soma stranica.

Sve od Majkla MUrkoka, narocito Vitez sudbine, i saga o Erliku. Tu je i Presto od Zmajokosti, nzm ko je napisao, I Hronike Ambera, Rodzer Zelazni.

Fak ju...sad cu opet poceti da citam, dosta zanimljivih knjiga ste predlozili :D

Inace, kakav je KOSINGAS?

Inace, kakav je KOSINGAS?

До јаја је, нећеш се покајати. Мени је то уопштено омиљена књига.

Jel ima ovde nekoga da je čitao išta iz malajske knjige palih?
Pošto je manje mejnstrim od ostalih koje sam pominjo, evo nekih stvari koje sam zgotivio kod nje:
-Kao važni likovi spominju se bogovi. Nikada ne mogu direktno da se upliću u čarke smrtnika, ali preko ranih podanika i sveštenika utiču na dešavanja u knjizi.
-Pisac ubija koga 'oće. Znači, taman izgotiviš nekog lika, i u poslednjih pedeset strana on odapne. I to bez ikakve teatralnosti, žrtva za voljene, ovoono. Jedan od glavnih likova drugog dela završava naboden na kolac sa još jedno iljadu ljudi.
-Originalan pristup korišćenju magije. Magovi svoju moć vuku iz tzv. bogaza(eng. warrens), neke vrste portala. http://malazan.wikia.com/wiki/Warren
-Stvarno je epsko delo; Obuhvata ogromne prostore, i ogroman vremenski period(u drugom delu se pojavljuje ludi besmrtnik koji svakih 100 iljada godina popizdi i uništi sve što vidi)

Drugar me smara da citam kosingasa, nalozio se lik maksimalno...

Štormo, zašto si izbrisala uvodni post?!?!?!? smeo sam da se kladim u iljadu evra das ti otvorila ovu temu:)
EDIT: a onda se setih da ti ne pišeš ćirilicom ololo

Чит'о неко Змајеву крв и Змајеве кости? Мени је Вукодав 1 и 2 непревазиђен-словенска митологија, интересантно ми било, после је ваљда изгубила инспирацију, или шта, па су наставци очајни.

Vukodav je neprejebiv, nisam pročitao "Dijamantske gore" jer ih apsolutno nigde jebeno nisam našao, sad planiram da ih skinem sa neta i završim već!
Takođe mi se sviđaju i Fajstovi "Ratovi kapije sveta", u stvari ne sviđaju, već sam zaljubljen u njih lolo.
@Hujo evo su na stolu ispred mene "Mesečevi vrtovi" uzeo sam ih skorije i planiram da pročitam celi serijal, ako mi se ne svidi ti si najeb'o. :D

Ako ti se ne svidi, ti odustani oko triiljadite strane...
Payi, mesečevi vrtovi su kul, ali je meni nastavak(dveri kuće mrtvih) bolji. Jedino što je malkice konfuzan

Мени је Вукодав 1 и 2 непревазиђен-словенска митологија, интересантно ми било, после је ваљда изгубила инспирацију, или шта, па су наставци очајни.

Ко је написао, кад је написао, занимају ме детаљи?

E da i vitez/čarobnjak, samo da ih ne zaboravim, sutra ću ponešto da napišem o njima

Jel ima ovde nekoga da je čitao išta iz malajske knjige palih?

Читао сам ја први део. Некако ми, шта знам, прегломазно и превише ликова и фракција и онда се то не може на најбољи начин повезати у логичну целину, као у неким другим делима из тог жанра.

Ја не знам што сви свршавају на вукодава. Бедна књига.