Bez ikakve pompe, Vukajlija se pojavila tokom ove godine i zabilježila skoro deset hiljada rječi u rječniku žargona koje su definisali sami posjetioci. Uzimajući za ime učestalu grešku u govoru kad ljudi zapravo žele da kažu Vujaklija, stvorena je zajednica stvaraoca slenga srpskog jezika i mjesto na kojem posjetioci treniraju svoju kreativnost. Ovaj kreativni ventil vas samo tako usisa i očas posla možete da izgubite sate vremena čitajući duhovite opaske kojim su definisani brojni izrazi iz popularne kulture i govora. Pozicionirajući se između ozbiljnih sajtova kao što su "Metak" i "Vokabular" na jednoj, i zabavnih "Srbovanje", "Kobaja Grande" na drugoj strani, Vukajlija je dokazala da famozni "user-created content" (sadržaj kreiran od strane korisnika) može sasvim lijepo da zaživi i na ovim prostorima. Ovogodišnja nagrada za najbolji sajt prema izboru Biznisbloga odlazi ovom istinskom Web 2.0 projektu kojem u definicijama nije izmakla ni domaća blogosfera!
Biznisblog · 26. Decembar 2007.
Pa jbg Celt, odkud na tom asteroidu ta organska jedinjenja? Mislim OK, taj asteroid, kometa ili šta već je deo nečega tamo što se raspalo ili šta već, ali odkud i tamo?
Opet ide priča u krug.
A to sa asteroidom je samo korak bliže nauke prema toj nekoj religijskoj teoriji, zar ne?
I jeste, slažem se 100/100 sa tobom da je Bog ono što ne znaš šta je...samo mi smešno kada neko misli da zna šta je to nešto, ko svi ti tupikurci sa tim pseudonaučnim teorijama. :-)
Vrti se sve u krug, cela ta priča.
A ukratko, mali smo, bednih mentalnih sposobnosti, ne kapiramo gde smo baš tačno i pojma nemamo odakle mi uopšte ovde. :-)
Hoću reći, ljudski rod bez Boga je pogubljen, jbg.
Ја верујем у Бога, ето да не дужим, мислим да је то реално. Ипак ми не делује да проведеш 65 година на земљи и онда нема ништа, некако мислим да није то поента свега.
problem je sto sve nauke i religije imaju osnovne postulate, i sve na gore razvijaju na osnovu njih. nauka ima malo logicnije postulate od religije, i sobzirom da mi jos uvek radi logika, radije verujem tome. mada, cas posla moze da se nadje nesto sto promeni te postulate, i da nam malo sire razumevanje okoline i nova orudja.
npr, prvobitni covek je verovatno imao u glavi da je vatra nesto bozansko sto te ubija, dok nije provalio sam kako da je napravi... cisto primer. i prvi koji je uhvatio da trlja drvo jedno o drugo verovatno nije naisao bas na podrsku sredine (nemoj da se igras, naljutices bogove).
religija je filozofija starijih i plasljivijih promena, dok je nauka filozofija mladjih i zeljnih promena. samim tim, religija uvek kaska za naukom, i sporije se menja (drzi zastarele postulate), dok se ne promeni drustvo.
licno, prakticno gledano, ne verujem da cemo naci konacnu istinu, zato sto ipak mislim da je nemoguce apsolutno dokazati proslost i buducnost, posto vreme vidimo jednodimenzionalno. (tj, postoje beskonacno mogucih startnih uslova da se dodje do jednog stanja).
znaci poenta cele price je da je potpuno ista verovatnoca da su nas postavili vanzemaljci, da nas je stvorio bog, ili da je moja istina i sve ovo san nekog vepra iz slovacke. kao sto ne mozes sa 100% tacnosti da predvidis buducnost, neces moci ni proslost.
bar za sad.
Ako si ti pogubljen, ne mora da znači da su svi.
nemoj tako. ti tupikurci omogucuju tebi da sedis, da te boli kurac, da nisi umro u 25-oj i imas dovoljno vremena da razmisljas o tome kako si nastao.
Mislim da je mi sve tri ove teorije deluju više moguće od one sa koacervatom. :-))
Ma ne...tu mislim na one "stručnjake", znaš i ti na šta mislim, nemo' se praviš mutav. :-)
Daleko od toga da mislim da neki tamo Stiven Hoking ili slično može da lupa gluposti tek tako. Rekoh "pseudonaučni".
To što smo mali i jadni ne znači na treba da se sa time pomirimo, naravno. Ali ne treba ni toliko da budemo gordi u nekim svojim stavovima.
nisam te ukapirao odmah :)
a da znas, i naucna zajednica je vrlo nepoverljiva prema necem potpuno novom, kao biskupi iz vatikana. i to mu dodje kao neka religija, samo se brze menja, posto nije centralizovana.
i tu ce matori profesori prvo pokusati da te spale ako probas da pokazes da su pogresili u necemu :)
nego odo ja daleko, evo da kazem moje misljenje o bogu.
ne iskljucujem ga, ne kazem da postoji. na zalost, ne verujem ni da postoji nesto posle smrti. ako je to neko mesto gde beskonacno dugo zivi dusa, sta je bilo pre nego sto si se rodio. sta si radio tad? i kad je bio pocetak, da li abortusi idu u raj, i kakvi su tamo :)
raj je mesto gde se lepo osecas cele beskonacnosti... kako to lepo, vegetiras i kuliras narednih 10na100000 godina, ako si se patio u zivotu?
jebi ga, smrt je isto ko i rodjenje, samo obrnuto.
promenicu naravno misljenje hteo-ne-hteo kad omatorim :)
a i sta sad, recimo da je alah ono sto je stvarno, a da nas bog ne postoji...
sta sad, bez obzira kolko sam bio dobar covek i patio se u zivotu, opet cu da se patim i u beskonacnost, zato sto sam se zajebo u izboru.
ocu brate i ja 40 devica.
ili ako je budizam ono pravo. kolko god se trudio da budes dobar hriscanin jadan opet zaglavis u nekom infinit lupu reinkarniracije u bubasvabu...
sta sad, bez obzira kolko sam bio dobar covek i patio se u zivotu, opet cu da se patim i u beskonacnost, zato sto sam se zajebo u izboru.
ocu brate i ja 40 devica.
ili ako je budizam ono pravo. kolko god se trudio da budes dobar hriscanin jadan opet zaglavis u nekom infinit lupu reinkarniracije u bubasvabu...
Pročitaj moj post sa prethodne strane i nadaj se da je Bog kao ja :)
Čekaj...jel' su stalno nevine ili samo prvi put. Mislim, dženet je to, možda je Alah napravio tako da budu stalno nevine.
Ako je tako, ko to da uči večno šta treba da rade, jbt! Ispada isto k'o pakao. :-)
.......
Ma znam sve...samo niko da skupi muda pa da zvanično kaže da je ustvari konkurs za istinu o nastanku sveta otvoren i dalje.
Najpraktičnije objašnjenje do sada je ponudila religija tako što je tu ljudsku nemogućnost da spozna neke stvari iskoristila za kreiranje i treniranje morala samog čoveka...
Nekako mislim da će ta ljudska osobina na kraju i da dovede čovečanstvo do nekog cilja.
Onda kada se bude dovoljno razvila u čoveku. :-)
Jbt,vernici u boga pisu da je nauka suluda,loool
pobrkali ste malo,obrnuto je
pa i nije bas prakticno... mislim, jeste ok, ali mi je prakticniji stav istrazivanja i prčkanja oko te "istine", posto malo-malo pa izadje ponesto korisno, od "bog je svemocan, on je stvorio sve, sad cuti i pokori se sužnju".
A jbg...bolje to nego da se kolju okolo bez kontrole. Ovako im svima objasniš da imaju gazdu koji ih svuda i uvek vidi i da moraju uvek da se kontrolišu. :-)
Kurde, znači da nema Boga, ljudi bi išli okolo i klali se bezveze i bez razloga, krali itd? Ne bi. Kraj.
Svi, ali svi su to objasnili pričom o nekome svemoćnom koji nas je sve stvorio.
I zove se Bog.
Pritom, nisu "prepisivali" tu teoriju jedni od drugih. Neki narodi su bili izolovani od drugih do modernih vremena a imali su isto takvo objašnjenje za svoj nastanak.
ovo prosto nije tačno. kukurek je lepo obajsnio zašto nije tačno, ali to je ignoirsano.
nije istina da sve "kulture" ili civilizacije na isti način objašnjavaju postanje. hrišćanstvo, tj. judaistička tradicija prva je uvela koncept stvaranja ex nihilo - ni iz čega, za grke je npr. takav koncept bio nezamisliv. grci su npr. imali teogoniju (obrazloženje nastanka bogova) ali uopšte ne postoji kosmogonija (nastanak sveta), za njih je ovaj svet i život na njemu prosta datost, nešto čime se oni uopšte ne bave, tj. ne bave se na takav kosmogonijski način. kosmogonija je proizvod judeo-hrišćanstva, i kroz tu tradiciju je dospela i u savremenu nauku, neki će čak reći kao pseudo-pitanje. eto dve tradicije, judaistička i helenska, koje su čak upućene jedna na drugu i duboko se prožimaju, koje na sasvim drugačije načine objašnjavaju svet i čoveka. ne treba ni govoriti o drugim civilizacijama (kineskoj, američkoj pre kolumba, indijskoj...) koje, ako su uopšte teistične, na sasvim različite, nespojive načine objašnjavaju svet, ukoliko ga uopšte objašnjavaju.
zato je sam uvod u temu, kao i velika većina postova na njoj, posledica neobaveštenosti, neupćenosti, zabluda (ako ne i lepih želja, tj. psihološke potrebe podstaknute navijanjem za sopstvenu tradiciju) o tome da objašnjenja naše judeo-rišćanske tradicije imaju ičeg zajedničkog sa tim civilizacijama, a naročito u smislu objašnjenja nastanka sveta...
na zalost, i tu ispliva "humanost" - nemoj da se koljes bez kontrole nego kolji one sa drugim gazdom...
..Prva moralna načela među ljudima dolaze upravo iz religija.
Da ne misliš da su prvo napisali zakone, pa onda smislili vere? :-)
Zakon je upravo produkt moralnih načela koje su stvarale religije.
Vidim da ti mene ne razumeš baš najbolje i da misliš da ja pričam o dedi sa bradom koji sedi na oblacima... :-))
kad je pocela spika o tome da ti treba imaginarni autoritet da ne bi pravio sranja,sta da kazem na nesto tako glupo
lazite sebe koliko hocete,zabole me
evo, ovako upadne prosvetjlen um i sve nas napljuje.
kurd ima jedno misljenje, ja drugo, cak trece itd... ne postoje 2 ista misljenja o ovoj temi, i ako zelis diskutuj ako ne nemoj.
i ja mislim da kurd nije u pravu, i da ti nisi u pravu pa opet ne napustam diskusiju zato sto ne umem nista da kazem :)
ovako si gori od pape majku mu :)
nego...
znam da ne objasnjavaju sve isto, ali svaka moguca religija ostavlja otvoren pocetak, tj uzme neke postulate kao apsolutnu istinu, i izgradjuje sve ostalo. jevreji kao eto bese bog, pa on stvori, grci eto, bejahu bogovi, pa oni stvorise, nesto stvorilo njih itd, pa na osnovu toga sve ostalo.
nauka radi to takodje. samo prakticnije (korisnije) to radi, pa moze da se izvuce ponesto zanimljivo iz toga.
Da ne misliš da su prvo napisali zakone, pa onda smislili vere? :-)
Zakon je upravo produkt moralnih načela koje su stvarale religije.
brate, ako ne troluješ, onda mnogo glupaš luposti, mešaš babe i žabe... potpuno si neobavešten a trudiš se da nešto kažeš, to je smešno, ko kad bi se ja bavio astrofizikom, prosto ne ide. ako hoćeš već nekom temom da se baviš onda imaj intelektualnog poštenja da to proučiš...