Teologija za početnike. Zašto baš Bog?

1. neka vrsta zajednicke fiks ideje koja se slepo sledi u grupi.
    najjaca jedinka uzme pa nametne svoju fiks ideju.

Pa razumem bre...ali ima njih koji su bili izolovani od drugih(ko Che-Vu;), pa su opet imali isti mod u glavi. Kako nekome negde ne pade na pamet nešto drugo pa da povuče tu svoju grupu na drugu stranu, nego opet isto..?

2. ne mo'ž čovek da zavrne s vama na filoSofiju, pa to ti je! 'ebale vas prihologija i biologija.

naime, čovek a priori zna da postoji. a posteriori zna kako izgleda.
    u koju bi "grupu" od ove dve svrstali ideju o postojanju Tvorca, iliti Boga?

nije u potpunosti tačno ukoliko se držimo toga da je to "usađeno" u svest jedinke, a još manje je tačno ako kažemo da je postojanje Tvorca stvar koja se uči.

jedina jos zastarelija stvar od objasnjavanja postojanja i dogadjaja kroz religiju je to isto kroz sociologiju...

3. isto je jedino da postoji natprirodno bice koje odredjuje pravila(naravno onako kako odgovara tima sto su izmislili)

4. aj onda napravi algoritam koji objašnajva to -.-

moja poenta je da stvari nisu crno-bele niti da se ovo ne da dokazati na taj, precizan način.

što vam ne padne na pamet da je to svuda identično jer je istinito? :)

5. što vam ne padne na pamet da je to svuda identično jer je istinito? :)

Nije ni identicno,a jos manje istinito

6. Nije ni identicno,a jos manje istinito

'El znaš neku civilizaciju koja nije imala Boga?

7. punjaču, argumentuj. nije istinito samo zato što se ne da empirijski proveriti? nah, stvari koje se empirijski daju spoznati su mejnstrim. fali vam romantike.

8. p.s.
    kontam da kurd nije mislio na Boga onako kako ga mi definišemo, no na bilo kakvog Tvorca?
    tako, kurde?

9. p.s.
    kontam da kurd nije mislio na Boga onako kako ga mi definišemo, no na bilo kakvog Tvorca?
    tako, kurde?

TAKO! :-)
    To sam već toliko puta ponovio da sam sjebao tastaturu! :-)))

10. Kako nekome negde ne pade na pamet nešto drugo pa da povuče tu svoju grupu na drugu stranu, nego opet isto..?

opet ti isto...
    ajd ovako, da iz cele one price naucno nekako predstavim boga.

1. kao jedinka ti si rodjen i imas nagon za prezivljavanjem.
    2. golisav i slab kakav si, imas mnogo vece sanse za prezivljavanjem u grupi.
    3. imas malo razvijeniji mozak i mogucnost apstraktnog misljenja.

samo postojanje coveka kao nekog ko bolje funkcionise u grupi zahteva od njega da se svesno izbori zasto to radi, i dolazimo do zajednicke vise sile koja ih usmerava.

11. Vec sam rekao
    Ljudi su uvek imali potrebu da na svoj nacin objasne prirodu u celini
    Tada su ljudi bili na takvom evolucijskom stepenu da im je jedino objasnjenje bilo neko vise bice koje upravlja sve
    Tako su jednostavno funkcionisala ljudska bica u to vreme
    Sta drugo bi mogli tada izmisliti a da nije bog?

12. ovo sto si namesten tako da moras da imas nesto zbog cega radis nesto drugo, dovodi do toga da se u jednom trenutku zapitas, pa ko je to napravio, cime se vrtis u krug sa bogom.

13. Sta drugo bi mogli tada izmisliti a da nije bog?

jedino sa cime se ne slazem sa naucnoj strani na temi je to da je bolje slepo verovati u nauku.

pravi naucnici, dok se bave naukom, ne veruju ni u sta. cim pocnes da iskreno verujes u nesto, gotov si, zavrsio si stvaralacku karijeru.

14. opet, kelte, ne bih se u mnogome složila sa tim. jer je tako.. zastarelo, veruj mi.
    zato što su to samo teorije koje ne mo'š dokazati. teorije koje je postavio beli muškarac iz zapadne evrope pripadnik više srednje klase. teorije koje su kasnije pokrenule socio-darvinizam. one koje na nauku i na zajednicu generalno gledaju linijski. teorije koje se ne pitaju da li postoji više odgovora, no su zacrtale samo jedan čija je tačnost diskutabilna.
    ne verujte u sve što ste čuli u osnovnoj.

15. 1. kao jedinka ti si rodjen i imas nagon za prezivljavanjem.
    2. golisav i slab kakav si, imas mnogo vece sanse za prezivljavanjem u grupi.
    3. imas malo razvijeniji mozak i mogucnost apstraktnog misljenja.

Ne slaže ti se ovo...
    Na jednom mestu si jadan i čemeran, mal' ne jadno živinče ko i svako drugo, a na drugom imaš mogućnosti da misliš apstraktno.
    Mislim, apstraktno razmišljanje i nije baš neka tako prosta osobina mozga.

Na kraju jbg...kako bre evolucijom dođeš do toga da možeš da misliš apstraktno?!

Odakle i iz kog to evolutivnog iskustva? To je ono...

16. i da.. sama komparacija nauke i religije je nonsens, jerbo imaju dva različita polja "interesovanja"! aman. bave se različitim stvarima. mojne si laik, kelte.

17. ja ovo posmatram sa prakticne strane kristin, da se covekov nervni sistem sastoji iz dva dela, jedan pre-povezan jos pre rodjenja, i drugi koji se povezuje tokom zivota, koji upravlja nasim postupcima i misljenjima.
    nesto kao hardver i softver... softver ces programirati da radi na 10000 nacina, hardver moze da radi samo jedno.

visa sila je u ovom delu povezanom pre rodjenja.

18. jedino sa cime se ne slazem sa naucnoj strani na temi je to da je bolje slepo verovati u nauku.

pravi naucnici, dok se bave naukom, ne veruju ni u sta. cim pocnes da iskreno verujes u nesto, gotov si, zavrsio si stvaralacku karijeru.

Nauka nudi teorije bazirane na cinjenicama.Ako se ispostavi da je pogresno,onda se menja.
    Bog je taj u koga se slepo veruje,ne nauka.
    Nauka ne tvrdi da mora biti u pravu uvek,ali radi na ispravnom sistemu,a to je proucavanje i teorisanje,a ne ono sto religija radi,slepo verovanje.

19. i da.. sama komparacija nauke i religije je nonsens, jerbo imaju dva različita polja "interesovanja"! aman. bave se različitim stvarima. mojne si laik, kelte.

sociologija nije nauka, ti nisi naucnik, ja certivikovano jesam, moje misljenje se ceni vise od tvog, te cuti.

tako funkcionise nauka. jel se razlikuje nesto od religije?

20. visa sila je u ovom delu povezanom pre rodjenja.

:ide sada da popije pivo, jer je našao istomišljenika: ;-)

Rekli o sajtu

Definiše se sve i svašta. Tako se mogu pročitati definicije baksuza, alapače, čitulje, smrti, rezervoara za smeh, kolateralne štete, Živojinović Velimira, zvanog Bate, dnevne svetlosti, gospođe džem!, Brus Lija… „Je l’ ti puši ćale?”, „Je l’ mogu u WC?”, „Chuck Norrisisati” i još mnogo toga može se naći na ovoj internet stranici. Zato ne iznenađuje što se mnogi kad jednom dođu, ponovo vraćaju na nju. Neki čak postaju i zavisnici, pa traže od moderatora da ih banuju, poput jednog studenta koji je zahtevao da mu zabrane pristup na nedelju, dve dana da bi mogao da uči.

Status Magazin · April 2009.