Teologija za početnike. Zašto baš Bog?

1. Kurd

Pitanjce, da li postoji tako nešto što je vernik (čovek koji veruje u Boga) a ne meša religiju u to?

Da, postoji. Deisti su (verovatno) najbolji primer.

2. Деисти, то вам је Џими.

3. ZycloN

Hvala Zyclon. Idem da proučim malo.

4. Da, postoji. Deisti su (verovatno) najbolji primer.

Јесте, имаш деисте, а имаш и Тадејисте. То су они што цитирају оца Тадеја на фејсбуку, а не мешају ни бога ни религију ни разум ни науку у то.

5. YouCantHandleTheTruћ
    Јесте, имаш деисте, а имаш и Тадејисте. То су они што цитирају оца Тадеја на фејсбуку, а не мешају ни бога ни религију ни разум ни науку у то.

Skoro se nisam nasmejao ovako. :) Ima budala na sve strane, ili da ih bolje nazovemo fanaticima.

6. iako ZLO UJUTRU moram raditi nesto i trebam biti naspavan i skoncektisan do jaja,mene boli kurac,navario sam se u pola jedan i razmisljam o jebeno ovome
    stvorio sam slike u glavi svega
    bog je jako sirok pojam...bog nije samo nebesko bitje neko...
    u najvecim slucajevima bog je bio ljudsko bice,najslicnije ljudskom bicu...zasto---pa valjda zato sto su ga izmislili LJUDI?
    neki malo pametniji su verovali u neka nadbica koja nisu nista nalik coveku
    neki zivotinje
    neki drvaneki kamenje
    neki gliste jebene
    vremenom religije su evoluriale u komplikovanije od toga,gde su se dodavale jos svakakve munje
    najpametniji u svakom plemenu lozio je ostale da je to tako kako je zbog toga i toga,morate raditi to i to da bi vam bilo ljubazno

7. Glavni baja u plemenu je jako mekana glavica

8. da bi vam bilo ljubazno

prepoznaje se nebeski rukopis

9. on je zapravo jedina nemekana glavica u toj prici lolo

10. @olanik

Pa onih deset Božjih zapovjesti kontam ima najviše veze sa samim tobom jer
    - ne ubij, zapeta, zašto bi ubijao, pusti pičku nek živi i oslobodi sebe povremenog al teškog grickanja savjesti
    - ne kradi, zapeta, to govori da ne trebaš biti siromašan jer biti siromašan znači biti bansje, znači spavati na kartonu u podrumu kontejnera, dalje
    - ne laži, burz, laž je posao bezličnog, neiživljenjog, siromašnog

Ima još toga, naravno, ali sva ta pravila koja ti ''nameće'' ''tvoja'' ili ''tuđa'' ''religija'' ne bi valjalo shvatati u smislu te religije i opredjeljenja, shvatiš za sebe i bude ti, valjda, bolje, jer onda ne ubijaš, ne kradeš i ne lažeš. A ubijanje, laž i krađa su kurčić. Kurčina ne laže, ne krade nit ubija.

11. nije to nesto sto je religija izmislila,to je tako kako je jednostavno

12. iako ZLO UJUTRU moram raditi nesto i trebam biti naspavan i skoncektisan do jaja,mene boli kurac,navario sam se u pola jedan i razmisljam o jebeno ovome
    stvorio sam slike u glavi svega
    bog je jako sirok pojam...bog nije samo nebesko bitje neko...
    u najvecim slucajevima bog je bio ljudsko bice,najslicnije ljudskom bicu...zasto---pa valjda zato sto su ga izmislili LJUDI?
    neki malo pametniji su verovali u neka nadbica koja nisu nista nalik coveku
    neki zivotinje
    neki drvaneki kamenje
    neki gliste jebene
    vremenom religije su evoluriale u komplikovanije od toga,gde su se dodavale jos svakakve munje
    najpametniji u svakom plemenu lozio je ostale da je to tako kako je zbog toga i toga,morate raditi to i to da bi vam bilo ljubazno

https://id34140.securedata.net/badappleretail.com/merchantmanager/images/uploads/8_bong_of_god_1.jpg

13. kako sam vrhunski to napisao,digo mi se

14. bog je ljudska svest, i svi smo mi bog koji pokusava da se razvije.
    neki istocnjacki filozof

15. Loool olanik izdominirao mishlju

16. Bog je metafora koju možeš da upotrebiš maltene za sve: zakoni prirode, sile, energije, to nešto, ima nešto, nešto postoji ali ne znam šta, nisam pametan ali nešto sigurno postoji, ..možeš da nazoveš i sebe bogom ako si dobar u nekoj oblasti (pavljenje postera na vujakliji npr). Uglavnom, sve što je čoveku nepoznato naziva se bog.

17. Bog je pobednichka riblja chorba na chorbarijadi

Rekli o sajtu

Bez ikakve pompe, Vukajlija se pojavila tokom ove godine i zabilježila skoro deset hiljada rječi u rječniku žargona koje su definisali sami posjetioci. Uzimajući za ime učestalu grešku u govoru kad ljudi zapravo žele da kažu Vujaklija, stvorena je zajednica stvaraoca slenga srpskog jezika i mjesto na kojem posjetioci treniraju svoju kreativnost. Ovaj kreativni ventil vas samo tako usisa i očas posla možete da izgubite sate vremena čitajući duhovite opaske kojim su definisani brojni izrazi iz popularne kulture i govora. Pozicionirajući se između ozbiljnih sajtova kao što su "Metak" i "Vokabular" na jednoj, i zabavnih "Srbovanje", "Kobaja Grande" na drugoj strani, Vukajlija je dokazala da famozni "user-created content" (sadržaj kreiran od strane korisnika) može sasvim lijepo da zaživi i na ovim prostorima. Ovogodišnja nagrada za najbolji sajt prema izboru Biznisbloga odlazi ovom istinskom Web 2.0 projektu kojem u definicijama nije izmakla ni domaća blogosfera!

Biznisblog · 26. Decembar 2007.