Na pitanje: „Ko je bio Mocart?“ duhoviti posetioci internet sajta Vukajlija, rečnik slenga, odgovaraju: „Svestrana ličnost. Čovek koji je komponovao muziku za Nokiu. Inače, bio je poslastičar i izmislio je Mozzart kugle. A voleo je i da se kladi...“
Danas · 06. Novembar 2008.
Anarchyst
Stvarno, ali stvarno?! Sve sto tebe cini drugacijim od pobesnele zivotinje je verovanje u Boga?
Iskreno da...to je jedan i jedini razlog zašto se trudim da ne učinim nikome nažao da bi meni bilo bolje....
lol
Mislim da trolujes, zajebano je skontati sarkazam na internetu.
A šta to tebe čini drugačijim od životinje? Moral?
Moralne vrednosti je postavila crkva.
Moje moralne vrednosti se bas ne slazu sa crkvom. Ja govorim o silovanju i ubijanju, to sumnjam da je ikad bilo generalno prihvatljivo
Hrubi ajde ti kao ateista mi reci da li bi ti roknuo nekog lika koga nisi video za 100 000 evra? i reci jedan razlog
Hrubi moralne vrednosti prosečnog evropljanina današnjice su zasnovane na moralnim vrednostima koje je postavila hrišćanska crkva, jedino što su liberalnije.
Ali, već smo otišli u oftopik tako da ne vredi nastavljati ovu raspravu
Ne, a ni ti ne bi. I sad, zasto je ne bi, iako za mene nema Boga, a ti bi ako bi se dokazalo da ga sto posto, bez sumnje nema, kao sto si malopre napisao
Hujo
Hoces da kazes da je u drugom veku pre nove ere bilo dozvoljeno Rimljanima da ubijaju druge Rimljane nasred ulice
Ja ne mogu, al ima pun kurac Grka koji su drkali kurac i dolazili do raznih pretpostavki, mada više govore o tome šta je osnova svega nego o tome kako je sve nastalo...
http://en.wikipedia.org/wiki/Thales
http://en.wikipedia.org/wiki/Anaximenes_of_Miletus
http://en.wikipedia.org/wiki/Anaximander (mada se apejron možda i može smatrati nekom vrstom boga, a?)
teorija struna npr.
Ok, smara me da cekam tvoj odgovor, mada ga vec pouzdano znam. Nemas pojma, jer tako nesto nije moguce. Ako hipoteticki pretpostavimo da nisi sujetan i da ces uspeti da shvatis ovo sto sledi-sjajno. Ako ne, jbg, sta da ti kazem, glup si!
Svi, ali svi su to objasnili pričom o nekome svemoćnom koji nas je sve stvorio.
I zove se Bog.
Prvo, nemas pojma koje su sve kulture postojale. Ono sto mislis da znas o praistoriji je kreacija/konstruk, kako ti drago, te potice iz necega sto su stvorili ljudi. Dakle, svoja postojeca saznanja su iskoristili kako bi objasnili zivot u paleolitu itd. (u svim periodima za koja nemamo pisane izvore; mada i za one gde imamo pisane izvore moze se postaviti pitanje pouzdanosti). Sad, odakle im informacije koje koriste za svoja objasnjenja je tema za sebe i postoje NAUCNICI koji se time bave, kao i tomovi i tomovi napisanih stvari na tu temu.
Drugo, postoje religije koje nisu spoznale instituciju boga, npr. budizam, jedna vrsta taoizma itd.
Trece, u svojim postovima si uspeo da izjednacis duha sa bogom/bozanstvom. To jednostavno i narodski receno je toliko glupo, da ako samo procitas navedeno shvatices (nadam se) da su to dve potpuno odvojene stvari koje se tumace svaka na svoj nacin.
Nauka je prevazisla koncept "zaostalih zajednica". Informisi se malo kad vec lupetas!
Da li je to direktan dokaz da Bog postoji?
A sta je sa sajentolozima????
Sto se tice dokaza, ako nas milion govori da si ukrao nekome kulen. To znaci da si ga ti stvarno ukrao (to se zove logicka greska petitio principii).
Da li ih je iko ikada video, mislim snimio? Ima li neko neku sliku atoma sa nekog mikroskopa? Da li postoji nekakva sprava koja može da vidi jedan posran atom, a kamoli one sitnije njegove delove o kojima svi bubamo u školi?
Ne. Niko ga nije video...nikada.
I sada treba da ne verujem da to postoji?
Ne pricamo svi o elektronima i atomima u nauci. Npr. jezicke nauke se time ne bave.
Kada govoris o mikroskopiji, bilo bi lepo da procitas nesto pre nego se upustis u lupetanje. Mikroskop ima granicu minimalnog vidljivog objekta, koja zavisi od talasne duzine svetlosti, koja se koristi u datoj mikroskopiji. Ako je "vidljiva" mikroskopija u pitanju (to se zove vidljivi spektar svetlosti), onda je vrlo ogranicena iz mnogo razloga. Zbog toga se koristi elektronska mikroskopija, koja ima iste probleme kao i svetlosna. Zao mi je ako ti nesto nije jasno, moraces da se obrazujes, jer ti ovo nije vecernja skola!
Jedan atom moze vrlo lepo da se vidi nuklearnom-magnetnom rezonancom (NMR), ali ta slika ti se nece svideti. Takodje, elektron moze da se vidi elektron-paramagnetnom rezonancom (EPR), ali ti se ni ta slika nece svideti.
Ajde bre...
To sto sada postoje dve vrste teorija o postanku-naucna i religiska, to znaci da nema trece, na osnovu ovoga sto ti kazes. Mada se mucis da smislis nesto trece :)
Religije postoje sa razlogom. Religija je tu da usmeri čoveka, jer su Sveto pismo, Koran, Toru itd napisali ljudi mnoooogo pametniji i prosvećeniji od nas. Dokaz: moja keva se pre par meseci strašno razbolela, išla kod najboljih doktora. Šta su našli? NIŠTA. A ipak se budila usred noći sa rupama po telu. Dešavalo joj se još štošta o čemu neću pričati. Kako joj je postalo bolje? Otišla je u HRIŠĆANSKU crkvu, izgovarala je hrišćanske molitve. Strašne i divne stvari je doživljavala pred ikonama. Sad, to što neki zloupotrebljavaju tako lepu stvar je ljudski greh.
Podeliću moj primer, koji nije toliko drastičan. Otišao sam jednom u manastir Ilinje, na jeleosvećenje. To je naporan obred koji se u drugim crkvama izvodi retko ili nikad, jedino se ovde ja mislim obavlja svake dve nedelje. Tokom molitve za teranje đavola, skoro sam se onesvestio. Izveli su me iz crkve, i prosto sam osetio kako nešto izlazi iz mene. Nije to bilo ježenje na hladan vazduh, znam kakvo je to. Kao da mi je skinut teret za koga nisam znao da je tu.
Eto vam ateisti, moroni, neki opipljiv dokaz. Eto vam nešto što možete da vidite i proučite. Zašto niko nije VIDEO boga? Jer on ne baca bisere pred svinje. A i mislim da bi čovek puk'o kad bi se njegov um suočio sa nečim toliko zastrašujućim i moćnim. Zamisli kako se neko oseća kad mu se čitavo shvatanje sveta , sva njegova ubeđenja sruše na glavu. Zamisli kako se neko oseća kad pred sobom ima tako nešto i pokuša da ga pojmi.
Elem, čak i teorija o Big Bengu se zasniva na kreacionističkoj. Opet je ono staro : Iz ničega nastane sve.
Mislim da nikad nećemo prokljuviti poreklo Boga, ako to biće uopšte ima poreklo, jer smo ništavni, ništavni. Sa duhovnim nivoom kao što je danas, i kao što će biti za 10 miliona godina, nećemo odmaći nimalo dalje. Jer čovek ako neće da veruje u nešto, ne može sva sila obrazovanih ljudi da mu pomogne.
E, zato kažem da zlim ljudima treba imaginarni lik da ih ukroti i spreči njihovu ludost.
Mada, zajebo si se batice gadno, od ludog ima luđi, a uostalom postoji i zakon pa bi te svejedno neko uklonio.
Bolje bi bilo da sam naseo na trol i sarkazam nego da si ovo ozbiljno mislio.
Сад, озбиљно да одговорим на курдово питање.
Поставио си питање зашто Бог ствара?
Па ствара и нис и апејрон, хаос и космос, велики прасак... Али увек се ради о сили која покреће, која је иницијатор и за коју су многи смислили многа имена, али суштина је иста. Да ли је то нус, апејрон, Бог, Шива и Вишну, Алах или Јахве.
Напросто, људима је поимање тренутка креација ствар која је недоступна сазнању. Човек је креатор, он је мали Бог, он може направити чекић, може синтетисати нови хемијски елемент, може створити новог човека играјући се са ДНК, што је законом забрањено, додуше.
Сад сам се сетио мог првог часа физике у шестом разреду, када нам је професор издиктирао прву реченицу из физике коју и дан данас памтим.
Било је
Волео бих да неки физичар каже да ли је ово тачно...
Али
кад је у питању поимање, односно питање креације свега, универзума, једноставно, човеку ће то сазнање заувек остати ван искуства те о томе може лупати свакакве теорије и називати их разним именима, па и Бог.
Jebalo vas zamlaćivanje nerešivim pitanjima. Mene iskreno boli kurac da li ima tog religijskog boga (da ne širim dalje, znate valjda na šta mislim) ili neke tamo sile nezemaljske, bla. bla. Ja barem imam neke druge prioritete u životu, od boga, velikog praska, ištasvejošljudinećedizmisle sam digo ruke.
Zato sto je zanimljivo
Ne znam sto moras da nas obavestavas da te ne zanima...
Želim da vam kažem da ima puno bitnijih stvari u vašim životima od rasprava POSTOJI - NE POSTOJI.
A ovaj gore pominje (opet, nadam se da je u pitanju sarkazam) da ga samo verovanje u boga i strah od njega sprečavaju da ubije nekog.
Ali si opet na neki način u pravu, igrajte se ako vam je zanimljivo i ako ne povređujete druge u toj igri. Nek svako radi što mu je milo, dok ne ugrožava nekog drugog.
Hajde, ovako. Zamislite da ste top kriminalac na svetu. Mozete ukrasti bilo sta, imate veze u policiji i sudstvu. Dakle, nemoguce vas je uhvatiti i privesti zakonu. Iz vaseg ugla razmisljanja, zlocin se isplati jer nikada necete biti uhvaceni. Vama je kradja apsolutno logicna stvar. Da nema Boga, cega biste se vi plasili onda? Kakav bi to svet bio bez neke vise sile uopste?