Prijava

ja kada sam pitao profesoricu srpskog zašto su oton župančič, krleža ili tin ujević izbačeni iz lektire, bio sam ja izbačen ščasa i imao sam problema sa nekim ljudima koji su me gledali kao da imam =U= nasred čela

Vjerovatno je do tvoje škole, pošto se rade sva trojica :)

А што се Добрице тиче... никад ме није нарочито занимао. Мислим да нисам ништа његово ни прочитао.

Али ме немерљиво забавља упињање оних запенушаних моралних ауторитета да га претворе у некакав мистични извор свег зла на овом полуострву. А и шире. Толики ниво немања појма и мере је за дивљење.

Ja lično mislim da treba razdvojiti Ćosića kao pisca i Ćosića kao ideologa. Mislim da je jedan od naših najboljih pisaca, a kao ideolog neuspiješan, jer njegove ideje nisu mogle da se ostvare i bile su istorijski nerealne. Ali isto tasko mislim da su njegove ideje iskrivljene i zloupotrijebljenje od strane Miloševića i kompanije, a da se pitalo samog Ćosića, mislim da ne bi bilo baš ovolikih sranja. Al možda griješim, zato sam se i suzdržavao od iznošenja stava, jer nemam dovoljno informacija.

Pa ima, jer većina ljudi ni sa 70 godina ne zna jel pošla il je došla, malo karikiram, al nije daleko od istine.

zanimljiva teorija Jovičiću, moja baba od 82 (vrlo lucidna žena) je po toj teoriji vrhunska intelektualka, nisam ni imao pojma da imam milevu marić u familiji. daj da njene kulinarske recepte stavimo u lektiru

Vjerovatno je do tvoje škole, pošto se rade sva trojica :)

То се не уклапа у причу о Белзебубу Ћосићу и његовој фашистичкој сербској свити, те се има игнорисати.

Али ме немерљиво забавља упињање оних запенушаних моралних ауторитета да га претворе у некакав мистични извор свег зла на овом полуострву. А и шире. Толики ниво немања појма и мере је за дивљење.

to hiperbolisanje je neumereno (mada mi se čini da ono često dolazi upravo od onih koji oće da umanje njegov doprinos zlu, pa hiperbolišu optužbe onih koji ga optužuju, kao što upravo radiš). on ima svoje "skromne" zasluge za "zlo", i za to je trebalo da odgovara i da vidi ćuzu, sada je već kasno...

Ma ne znam, ta visprenost u 91. godini naravno nije ključno mjerilo nečijeg lika i djela, ali ipak i to govori ponešto, samo po sebi.

A kad smo kod fašizma i nacionalizma, ja lično mislim da Srbi kao narod jednostavno nisu sposobni za taj stepen nacionalizma i nacionalne mržnje i zapaljivosti kao Hrvati i Bošnjaci. Jer nikada nisam pročitao ni jedan srpski članak ni u jednim našim novimana koji bi imao takav ton kao neki članci koji se redovno mogu vidjeti u bošnjačkoj i hrvatskoj štampi.

Не параноиши. Моја хипербола је ту само да укаже на дебилност резоновања неких људи, не да буквално представља стање ствари.

Ja lično mislim da treba razdvojiti Ćosića kao pisca i Ćosića kao ideologa.

to bi blilo moguće kad bi se on umesto pisanjem bavio recimo maketarstvom ili origamijem, ili pletenjem dokoleničnih sokni, možda bih i ja tada rado upražnjavao dobrišine rukotvorine nezavisno od njegovog fašizma, ali jebe ga što je pisac, što tvori proizvode duha, što je duhovnik bezmalo i takoreći, i što su mu knjige krcate ideologijom... ne moš razdvojit, pa da ga jebeš...

mišljenja sam da je on loš pisac i stoga ne treba da bude u lektiri. dosadan je, ponavlja se, mnogo je naporan za čitati brate, niti vidim kod njega ikakav značaj za srpsku književnost.
u tom smislu me ne zanima (mada je to možda i pogrešno) što je on otac nacije kurac mamin štaveć jeste

vidro, krleža se ne radi kao lektira ni u jednoj školi u srbiji, iako je verovatno najbolji jugoslovenski pisac svih vremena. njega porediti sa ćosićem je apsurdno, koliko u književnom, toliko i u ovom gadnijem smislu. krleži učitati velikohrvacki nacionalizam je suludo i samo znak nečitanja/čitanja-preko-kurca njegovih dela ili jednostavno podlosti.

Ajd navedi par konkretnih Dobricinih fašističkih stavova.

Ma ne znam, ta visprenost u 91. godini naravno nije ključno mjerilo nečijeg lika i djela, ali ipak i to govori ponešto, samo po sebi.

itekako govori, znamo sa stoprocentnom sigurnošću da nije dementan, i da ima očuvan optimalan broj neophodnih moždanih ćelijica

Ja sam za to da se izučava književnost svih južnoslovenskih naroda u školama, ali to se izbjegava da bi se očuvala jezička izolovanost. To je svugdje tako. I u Hrvatskim školama, se nažalost, ne izučavaju srpski pisci.

jbg.. mi smo u srednjoj u bijeljini radili "povratak filipa latinovića", stvarno mi nije jasno kako se ne izučava u srbiji..

Ajd dobro, pobijedio si u tom argumentu, nije to toliko bitno što je mator, a bistar, ali ipak, po meni doprinosti pozitivnom utisku o čovjeku, nije tu samo riječ o demenciji, već i o stabilnosti ličnosti, neko sklon porocima, mentalno fragilan, itd. teško da bi i doživio te godine, a on je u tim godinama bistar, što znači da je vodio uredan život, kome je uredan život, uredne su mu i misli... serem malo, ali sve to ulazi u ukupni dojam.

A ajd ti reci što sam te pitao, koji su mu to stavovi konkretno, fašistički, jer je to mnogo krupna riječ?

evo, polako, upravo tražim na netu biserne odlomke iz njegovih knjiga, sad ću da ih obradim pa ću da pošaljem...

Evo Jovičiću, kućo stara, nešto na brzinu, takoreći za pod zub...

Fašizam od reci fascio, snop, držati se skupa ili maker raditi na tome, stvarati mitologizacijom nacionalnog bića dobar temelj za tako što.

Da vidimo kako to radi Dobriša.

Evo odlomaka iz Dobrišinog romana „Vrijeme srmti“ (baš lijep naslov ba)

Ljudi, sami smo. Srbija je sama u ovom evropskom pokolju. Sama je, iako je sa saveznicima i na njihovom frontu.

jadna, mala, slabašna srbijica. Prosto da se čovek sažali. U kog da se iznemogla majka srbijica uzda nego u svoj narod, uvek voljan za temeljnu mobilizaciju. Narod je vazda spreman da brani nezaštićenu jadnu svoju malu zemlju, da za nju gine.

A zamislite šta bi bilo od zemlje kad bi neka sila počela da premešta reke i planine i razmešta ih po svome.

zamislite šta bi bilo od Bosne, kada bi nastala Republika Srpska pod patronatom JNA, tj. direktnom vojnom intercencijom susedne države, Dobrišo, Dobrišo, nevaljala balkanska proročice…

Do sada nijedan naš nacionalni problem nismo rešili po sopstvenoj želji i težnji. Vodili smo borbe, a velike evropske sile su nam po svom nahođenju, prema svojim interesima, skrajali rashode. Dodeljivali nam nešto pobede i potvrđivali poraze.

jadni mali MI (svi skupa), vazda nas jebu belosvetski moćnici. Moramo bre šakom o sto kad dođe na red NACIONALNO PITANJE, jesmo li MI nacija ili nismo, hoćemo li se postarati za svoju subinu, oćemo li dozvoliti da nam poturice otmu parče teritorije. E pa, neće moći, što bi reko Karadžić, neće ih biti na teritoriji ako do toga dođe…

Ratovi nas ravnaju: Jednaka nam je moć, jednako delo i nada, jednak nam je i vek.

Dobriša se zatim, idući u korak sa svojim vremenom, bavi egalitarizmom, takorekuć ratnim egalitarizmom, ništa bolje ne izjednačava od groba, Po onoj rišćanskoj, iza smrti su car I konjušar jednaki, zašto im ne bismo pomogli.

U Srbiju je prvo ušla mašina za pravljenje sprava za ubijanje, pa tek onda mašina za rad.

obzirom da smo, sudeći po Anđi, aktuelni u Holivudu, priča se da će Karpenterov naredni film biti inspirisan Dobrišinim ranim radovima. Okeani krvi u najavi.

Vidiš li, narode, što je general, a isti mi. Živojin Misic, a liči na sve srpske vojnike! Ako mu skineš sinjel i šapku, videćeš ga za plugom i sa motikom. Čovek, isti kao mi. (Tola)

kud ćeš boljega uzora za NAS do jednog đenerala, poput Živojina il Ratka (kak lijepo ime)

Ne zaboravljajte: naša je vojska seljačka. Ona brani dom i decu. (Mišić)

ak joj se omakne poneki genocid ili (politički korektnim jezikom rečeno) masakar (Karpenter ruke trlja), to je zato što seljak prepeče rakiju, istom se naloče, te načisto pobrljavi, pa umesto da đecu (i žene naravski) svoju brani, na tuđu bajonete diže…

Ima mnogo ljudskih glava na ovoj zlogubnoj zemlji, koje vrede manje od vola i lepe voćke. (Seljak)

šta nam drugo ostaje do da ih posečemo…

Mi smo narod slobode i pravde. To nam je duša i misao.

priča se da smo MI bili prvi inspiratori francuske revolucije – libertanstvo, fraternitanstvo, egalitanstvo, I svakako, da ne zaboravimo justicijanstvo…

Imati u šaci živu ruku druga, što je veće, što je značajnije na ovom svetu. (Danilo)

kakva nepresušna vekovečna mudrost, uhvatimo se svi bratski za ruke koliko sada…

A meni je zadovoljstvo, gospodine vodniče, da poštujem čoveka. Veliko zadovoljstvo. Ja ne znam šta je lepše od poštovanja čoveka. (Sava Marić)

Dobriša, humanista…

Pa ovaj narod hoće da postoji, pobogu, ljudi. Po svome i na svome da postoji.

tuđe mu ni u snu na pamet ne padne…

Mi smo seljačka vojska. Takva vojska je branilačka vojska. Ona ne ratuje za pobedu i slavu, nego za svoju kuću i decu. Njivu i tor. Za svoje ime i svoj grob.

dvaesčetvorogradna prepečenica again

Jao, Srbijo. Sva će ti poštena deca izginuti, a kad nastupi mir, samo će lopovi zemljom da gaze. (Tola Dačić)

omiljeni sebski usklik, jao! SBRBIJO JAO!

Ako jedan narod nema velike knjige o sebi, to je dokaz da nema ni šta da pamti.

zato jet u Dobriša da napiše velike knjige kroz koje će narod kolektivno da pamti

Ovde u Valjevu, u nekom pomirenju, sa sve manjom međusobnom mržnjom, borave srpska i austrougarska vojska. Na jednoj vatri greju se pobednici i poraženi. Ujedinjuje ih zima, beda, isti strah. I slobodni i zarobljeni, nemoćni su pred vašima. Da li se to gase razlike, mržnje, ideje, svi uzroci rata?

Dobriša nije samo egalitarista, on je multikulturalista…

Možda će se i nama Srbima čudo spasenja jednom dogoditi! (Putnik)

pa trebalo bi i NAS to da snađe majku mu čudesnu, ipak smo narod nebeski

Vi ste narod koji se nije ostvario u prostoru, vi postojite u vremenu. U duhu. (Ogist Bop)

zato treba da se materijalizujete, po mogućstvu i na tuđoj teritoriji, uzgred možete da dematerijalizujete ove okolne prostake koji ne bivstvuju duhovno

Neprijatelj je osvojio srpsku teritoriju; ali nije osvojio naše biće. Mi sa sobom nosimo svoje knjige i svetinje, nosimo svoj duh. (Mišić)

materijalizovan je za svakad u Dobrišinim knjigama NAŠ duh

Mi Srbi lažemo da bi smo obmanuli sebe, da utešimo drugog; lažemo iz samilosti, da nas nije strah, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju i tudju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid našeg patriotizma i potvrda naše urodjene inteligencije. Lažemo stvaralacki, maštovito, inventivno.”

o ovom Dobrišinom biseru mudrosti o NAMA izlišno je govoriti, on govori sam za sebe… Znate onaj matori logički paradoks “Lažljivac” – Da li govorim istinu kada kažem da lažem, dakle kada kažem “Ja lažem”, stari dobri Dobriša, baca nas u logičke nedoumice…

krleži učitati velikohrvacki nacionalizam je suludo i samo znak nečitanja/čitanja-preko-kurca njegovih dela ili jednostavno podlosti.

Какве везе имају његова књижевна дела са његовим национализмом и политиканством (и недоследношћу)? Тј. ако мислиш на књижевна дела. Ако мислиш на она друга дела, онда потписивање извесних декларација и писање хвалоспева о оснивачу ХСП-а већ нешто казују.