Prijava

evo s cime se igram u poslednje vreme
http://tinypic.com/player.php?v=29le9vn&s=6
http://tinypic.com/player.php?v=osyhaf&s=6

naravno nisam sam ovo praviJo, ima desetak ljudi u timu, ja sam se uglavnom igro s kontrolerom na robotu

kog zanima vise to je za ovo takmicenje, evo i pravila
http://www.eurobot.org/eng/rules.php

Zasto se u drugom videu ponasa kao da je popio malo toga sto kupi sa stola? :)
Sve u svemu, zgodna stvarcica samo napravite da moze lako da kupi i pivske flase sa stola...

U suštini nemam pojma o elktronici, tek sam druga godina gimnazije. Ali imam jaku želju da počnem da učim. Cilj mi je da recimo budem u stanju da napravim prostiji solarni kolektor, a da odlično razumem ceo proces, komponente, i sve što je potrebno. Imate li neku knjigu da mi preporučite vezano za osnove elektronike, ili neke video lekcije (može na engleskom)? Uglavnom nešto odakle bih počeo.

Prijavi se za Petnicu iduće godine, Primenjena fizika i Elektronika je najzanimljiviji seminar.

Blodr@yne
U suštini nemam pojma o elktronici, tek sam druga godina gimnazije. Ali imam jaku želju da počnem da učim. Cilj mi je da recimo budem u stanju da napravim prostiji solarni kolektor, a da odlično razumem ceo proces, komponente, i sve što je potrebno. Imate li neku knjigu da mi preporučite vezano za osnove elektronike, ili neke video lekcije (može na engleskom)? Uglavnom nešto odakle bih počeo.

pre 38 minuta

samo strpljivo, na fakultetu ce ti se na kurac popeti :)

ali, generalno carski je sto se rano interesujes za nesto, sta god da je! ja sam iz nekog tupavog razloga recimo znao da cu da budem inzinjer kad sam krenuo u osnovnu skolu.

ako se resis da pravis sistem sa solarnim celijama, recimo da punis telefon, javi mi se na pvt, mogu da ti dam neke smernice.
al da znas skupo je obicno ako pravis prototip neceg :)

Vetre, šta je tačno Petnica?
A što se ove solarne energije tiče, skroz bi mi kul bilo da to napravim. Videću da nadjem neka uputstva na netu, i da vidim koliko kinte će trebati. Ako zatreba neka pomoć, javljam. :)

Petnica ti je jedno mesto kod Valjeva gde se skupe svi štreberi koji drže do sebe i uče zajedno. Sekta neka valjda.

štreberi

Ne baš.
Petnica ti je jedno mesto kod Valjeva gde se skupe svi srednjoškolci koje nešto van školskog gradiva stvarno zanima i uče zajedno.
Dakle nije bitno kakav si đak i kakve su ti ocene, nego da te to što ćeš tamo da učiš stvarno zanima (a kako vidim tebe zanima elektronika).

Mene zanima programiranje i strašno sam zažalio što sam se tek u trećoj godini prvi put prijavio za Petnicu, umesto ko car od prve da idem. Ti si takođe propustio prve dve godine, a treća godina ti je poslednja šansa (retko zovu nekog iz četvrte godine ako bi mu to bio prvi put) tako da zgrabi tu priliku i sigurno se nećeš pokajati.

Doduše mene na prvom mestu zanima energetika, ali i elektronika je skroz okej. Videh na sajtu koje oblasti se nude, najviše me zainteresovala 'primenjena fizika i elektronika'. Utefteriću ovo, da znam za sledeću godinu.

Ne baš.
Petnica ti je jedno mesto kod Valjeva gde se skupe svi srednjoškolci koje nešto van školskog gradiva stvarno zanima i uče zajedno.

Zajebavam se. Dobro je to koga zanima da nauči nešto više, ovo što sam ja reko je generalno mišljenje koje vlada među neinformisanima i nezainteresovanima. Zbog toga ja i nisam išao kad su me terali. :)

Ima li ko kakav dobar matlab tutorial?

Brate, samo reci kolko ih hoćeš, kakvog tipa i podtipa? ;-) Javi se u PVT (ništa kačavenda bliskost, samo profesionalni odnos).

Ima nekog ko se razume u programiranje mrežnih aplikacija? Hitno mi treba pomoć.

Hm, nisam baš za to eksperat, ali mogu da pogledam.
Ozbiljno, napiši, pa ćemo vidimo.

Prevodim neki tekst za drugara sa eng. na temu PLC tehnologija, i naisao sam na par pojmova koji mi nisu jasni. Evo recenice:

A transmit frame (PHY frame) consists of a preamble, header, and payload.

Sta su preamble, header i payload? Mogu da prevedem bukvalno kao uvod, zaglavlje i korisna nosivost, ali pretpostavljam da nije tako i da su strucni termini u pitanju. Inace, tekst je iz "IEEE Communications Magazine".

preamble se u komunikaciji (bilo bezicnoj ili zicnoj) koristi za sinhronizaciju izmedju dva uredjaja - najcesce je da se detektuje da neko ustvari salje nesto i da se detektuje kad je pocetak informacija itd...
npr u bezicnim komunikacijama to je niz 1010101010 koji se zavrsava odredjenim jedinstvenim kodom npr 110100100100111010 (lupio sam) koji sluzi da prijemnik ukapira da neko namerno pravi ovo, da nije nasumicni sum i da na dalje slusa sta se salje.

header je "logicki"preamble, ide iza ovog kurca gore i definisan je komunikacionim protokolom. obicno sadrzi informacije sta se salje, adresu onog ko salje i onog ko to treba da primi (na zajednickom medijumu svi cuju poruku, ali samo jedan treba da cita), duzinu, kodiranje, i jos sto kuraca, to zavisi od onoga sto pravio protokol, tj od standarda (wifi, blutut, ethernet itd)

payload je ono sto ustvari prenosis (korisna informacija)

ono sto ti fali je na kraju obicno se nalazi (nekad je i u hederu) neka vrsta kontrole greske. npr sumiraju se svi bajtovi u poruci i ako je suma jednaka tom bajtu na kraju, poruka je tacna i uzima se u obzir. ako ne onda se ignorise jer je nesto pogresno. naravno ovo se radi mnogo komplikovanije, matematicki, nekim cvrc (crc) kodiranjem ili nekad cak kodiranjem koje moze da ispravi eventualne greske, al to je komplikovano i matematika.

eto.

Uuuuu celte koi si ti kralj. Hvala je malo reci za ovo. Uglavnom, dizem ruke od prevodjenja ovog teksta. Hvala ti sto si mi otvorio oci i ustedeo mi vreme. :)