НБА

1. Pa ti si prvo rekao Gregu Popoviću da je cirkus i smejurija pa nije bila zaključana tema.

2. Pa jeste. Ali ja lupam, dok ti jebeš kako objašnjavaš.

3. Jbt, Đinobili 3 godine plače zbog tog detalja i isto toliko godina pokušava ubijediti Popoviča da se pravi faul u tim situacijama, a jedan žvaljo sa nekog sajta se proserava sa taktikom.

4. и једно и друго је легитимна одлука. тренер бира шта ће да уради на основу осећаја и икс параметара. прво, овај кош са центра везе нема са задњим нападом мајамија. а друго, то се не ради ни због каквог спектакла већ на основу озбиљних анализа.

5. Truć, ja definitivno ne mogu da se sjetim situacije u kojoj je ekipa poduvala kad su pravili faul na tri razlike, a ove druge viđam skoro pa svakodnevno. Stvarno ne mogu da vjerujem u te ozbiljne analize o kojim govoriš.

6. не можеш да се сетиш из простог разлога што после тог фаула често иде још три-четири фаула, па се фаул на +3 заборави. а онда се шутирају бацања, па се дође до задњег напада на +1 или +2 нпр. ако причамо о прављењу фаула на нпр. десет секунди. ако причамо о овој ситуацији са вестбруком, ту би морао тренер да буде луд да би правио фаул.

што се тиче анализе, читао сам нешто још давно. ако нађем окачићу.

7. а кад би мало копао, сигурно би нашао и утакмице где су тимови који су правили фаул на +3 губили. то је исто део анализе и чини ми се кључна разлика.

8. Pa to je poenta onog što govorim. Uopšte nije zanimljivo gledati kako se igrači oba tima smjenjuju na slobodnim bacanjima zadnjih desetak sekundi, pa čekati da ovi što su u prednosti namjerno promaše drugo i ostavljaju protivniku premalu šansu za bilo kakav šut, osim onog preko čitavog terena, koji se pogađa jednom u karijeri. Sve to ne ide u prilog američkoj filozofiji stvaranja heroja u svim sferama života. Zato je Popovič na onoj čuvenoj konfereciji za novinare onako jednostavno odgovorio. Mislim da tamo postoje određena nepisana pravila kojih se svi pridržavaju. Ovo o čemu sad govorimo, tolerancija na prvi korak, tolerancija na vutru itd.

9. Ne tolerišu pušenje trave, šta pričaš?

10. Aha, Rodman pretposljednji igrač koga su ukebali.:D

11. I Divac je pričao o toj toleranciji prije par godina.

12. Truć, ja definitivno ne mogu da se sjetim situacije u kojoj je ekipa poduvala kad su pravili faul na tri razlike, a ove druge viđam skoro pa svakodnevno. Stvarno ne mogu da vjerujem u te ozbiljne analize o kojim govoriš.

Nisam siguran da (li) je baš na 3 razlike, ali desilo se upravo ono što Truć priča.
    http://www.dodaj.rs/f/Y/9w/3mU2BHrS/114010121858335207724125.jpg
    xe xe

13. Dobro, Duletova filozofija je uvijek bila da hoće uadnji napad. Pamtim da je u nekim tekmama tražio da se pravi faul na 1 poen razlike za Partizan, na nekih desetak sekundi prije kraja.

14. не придржавају се сви, праве се фаулови у нба на +3. чак је и попович правио то једном приликом (да ја знам), а други тренери то раде и чешће. то је просто избор тренера.

поента је у томе да проценат шута у последњим секундама значајно пада. то је статистика. а тренер може да изабере опцију да игра на ту предност, а у америци махом бирају ту опцију зато што је реална, а не због некаквог прећутног договора.

Nisam siguran da (li) je baš na 3 razlike, ali desilo se upravo ono što Truć priča.

још горе, на +2 ако се добро сећам.

15. ево, у ствари, кад си поменуо аба лигу. будућност-звезда прошле сезоне, будућност је правила фаул на +3 и изгубила У РЕГУЛАРНОМ ТОКУ утакмице. само што, као што рекох, сви се сећају калининог коша из оф. скока, а нико се не сећа фаула будућности на +3 неколико напада раније.

16. Moguće. Samo, prilično sam siguran da bi, u ovom drugom slučaju Plej of d dej bio daleko siromašniji. :)

17. https://youtu.be/lelwe0FL8O4?t=44s

Za one koji ne čuju, pita ga neki novinar da li je uzeo u obzir da napravi taj faul, Greg kaže da je to evropsko pitanje i da se ovde (u NBA) to ne radi.

A naredne godine, u jednom od prvih mečeva, čini mi se, Kevin Garnet (koji je tad valjda igrao za Bruklin) pravi faul u ovakvoj situaciji i, naravno, Bruklin dobija. I to u regularnom delu, kad je dosta manji ulog.

Tačno je da većina trenera u NBA ovo ne radi, iz nekog razloga. Neki fauliraju. I ne verujem da to što ne prave faul ima ikakve veze sa taktikom, nego eto, kao ne radi se. A isti taj Popović pravio zilion namernih faulova na Šeku i Deandreu. Al ne zameram mu, iako oduvek navijam za Sparse i tad sam se užasno nervirao, ali to što su uzeli titulu naredne godine mi je dosta olakšalo to. I valjda u nekom drugom (ili čak ovom istom intervjuu, samo produženom) pričao kako ga Manu molio da napravi faul.

Edit:
    E da, za ovo Vestbrukovo ne znam ni ja da l bi pravio faul. Predaleko je bio, jbg, možda i bolje da proba sa pola, ako ga toliko usere, nek idu u produžetak. Ali kad protivnik ima pun napad, uvek faul.

18. Dobro, u slučaju Kalininog ofanzivnog skoka su igrači Budućnosti napravili katastrofalnu grešku u građenju koša.

19. Dobro, u slučaju Kalininog ofanzivnog skoka su igrači Budućnosti napravili katastrofalnu grešku u građenju koša.

без обзира, после бацања на обе стране је звезда од -3 дошла до бацања за продужетке. и то без игре. тај кош за победу само је опасност више за пенал завршницу.

Tačno je da većina trenera u NBA ovo ne radi, iz nekog razloga. Neki fauliraju. I ne verujem da to što ne prave faul ima ikakve veze sa taktikom, nego eto, kao ne radi se. A isti taj Popović pravio zilion namernih faulova na Šeku i Deandreu.

Па, ето, значи да не прави фаул зато што мисли да тако треба, а не из неког договора да се не прави. али у неком смислу јесте тачно да доста њих то не ради зато што се не ради. зато што науче да је тако боље.

Ali kad protivnik ima pun napad, uvek faul.

нпр.
    https://www.youtube.com/watch?v=hWhR6w0bQD8

Rekli o sajtu

Slavna Vukajlija. Ima glupih stvari, ima bezveznih, ali ima i jako puno brilijantnih. Neću previše dužiti, samo odite tam pa vidite sami. Samo jedno upozorenje - ima ponešto napisano i na ćirilici (iako smatram da svako, ko kolko-tolko drži do opće kulture zna ćirilicu).

Skodin blog · 04. Septembar 2010.