Prijava

Matematika je način razmišljanja. Važi ono što Luks reče, problem je ako nešto propustiš, teško možeš da usvajaš nova znanja. Činjenica je da se sve do fakulteta uglavnom uče tehnike rešavanja problema, bez udubljivanja u teoriju. Sva teorija koja je potrebna za peticu do kraja školovanja ima obim jedne veće lekcije iz, npr. istorije. Osim u Matematičkoj gimnaziji, naravno. Osnovni uslov da se matematika zavoli je da se blagovremeno zainteresuješ. Oni koji vole matematiku reći će da je to najlakši predmet jer puno toga možeš da izvedeš sam ako dobro razumeš materiju. I zahteva izrazitu maštovitost.

Увек сам био солидан из математике, вежбао сам је таман колико треба. Онда кад сам сконтао да ћу уписати електро, пред пријемни почнем да радим све од почетка, и то сам једно 3-4 месеца практиковао. На пријемном нисам имао проблема, а послужило ми је само тако, све математике на факсу сам из првог пута дао без већих проблема. Децу мрзи да учи оно што им није већ нацртано, тј ствари које треба бар мало да се повежу. Јер ни најпаметнији човек не може математику знати, а да је редовно не вежба, нема силе.

ни најпаметнији човек не може математику знати, а да је редовно не вежба, нема силе.

Potpisujem.

Децу мрзи да учи оно што им није већ нацртано, тј ствари које треба бар мало да се повежу

Па да, ко једном навикне да добија СВЕ сажвакано, тешко да ће тако моћи да напрегне вијуге за логичке операције

Matematiku mi učiti nikad nije bilo teško, ako dobro razumeš gradivo možeš skoro sve da izvedeš, te stoga ne moraš mnogo pamtiti. Kontam da je najveći problem sa učenjem matematike nerad, jer i jedna propuštena oblast može da blokira dalje učenje, jer se većinom gradivo nadovezuje: da razumeš novu lekciju, mora da znaš staru i tako lančano. A problem nastaje i kada samo jedna karika pukne: kad se jednom propusti razumevanje matematike i neka oblast dobro ne savlada, počne se bubati napamet i uzimati neke stvari "as is", a taj pristup kad-tad dođe u mrtvi ćošak. Sa druge strane, ako si dobro "utreniran", biće ti potrebno značajno manje vremena da savladaš novu lekciju, nego nekome ko će pokušavati da istu nauči uz uzimanje nekih stvari zdravo za gotovo i sa manje predznanja i vežbe.

Ja sam se uvek divio pravnicima i uopšte društvenjacima kada moraju silnu masu nepovezanih činjenica naštebati, recimo 500 strana nekih zakona ili socioloških definicija. Toliko sam se mentalno adaptirao na matematiku i tehniku uopšte, da mislim da bih imao grdnih problema da u nekom razumnom vremenskom periodu naučim prosečan kolokvijum sa društvenog fakulteta.

+ 1

Mislim da je problem u večitom predstavljanju mate kao bauka, i onda svi furaju fazon, aa to je zajebano, profesor nam nabija kredu u oko koliko je teško i tako to. Da ne znam matu, nemam blage veze kako bih prošao na nekom društvenom faksu. Vrv bih bio onaj večiti student sa prava.

ima više problema, od matematike se napravi strašilo, profesori nestručni i nezainteresovani, nema discipline u radu, đaci usljed toga i inače malo motivisani, gradivo bespotrebno preopširno i preteško, toliko teško da ti nabije komplekse i ubije volju u tebi za matematikom, ne moram ja znati one teške zadatke, neće svi upisivati za profu matematike ili inženjera, kriterijumi su visoki ili preniski, zavisno od ustanove školske ili nastavnog kadra, gradivo smanjiti, profesore edukovati, đake disciplinovati.

Ima govnjivih nastavnika, ali đaci su glavni krivci. Evo baš sam sad završio osnovnu i svi pričaju da je matematika sranje ovo ono, a meni je predavala matematiku i žena razbija matematiki, davala nam je sve sažvakano čak nam je štampala formule za izračunavanje površine i obima geometriskih oblika i opet to nekima nije bilo dovoljno i jedva su dobijali dvojke (čitaj pokljanjala).

Ne mogu da kažem da mrzim matematiku, ali ako ne moram da je radim i neću. Imao sam 5icu samo na suvu inteligenciju (nije da se hvali, ali kući nisam ništa vežbao osim sa pismene). U školi kad bi se smorio na času matematike ili kad mi bude dan mogu da odradim svaki zadatak i sve mi je lako, ali neki put mi je to toliko dosadno da ne moguni ni najprostije zadatke da odradim. Sad kad sam završio osnovno bez učenja najebaću u srednjoj i to mnogo pošto najverovatnije upisujem gimnaziju.

ни најпаметнији човек не може математику знати, а да је редовно не вежба, нема силе.

Može ako pokrene 100% mozga lolo.

Sad kad sam završio osnovno bez učenja najebaću u srednjoj i to mnogo pošto najverovatnije upisujem gimnaziju.

zb istog najebao u istoj školi :D

e da, to kako si sebe opisao, to lako ide i ostalo, sebe sam prepoznao, zato sam u srednjoj dobio po nosu :D

Ja u srednjoj učim samo pred kontrolni, za 2 mi je dosta, al sad u novoj školskoj godini hoću da se potrudim bar za neku 4.
Hoću da postanem pametan lololo.

Matematiku nisam učio ni u srednjoj ni u osnovnoj, a uvijek sam imao pet, i to ne klimavu već jaku možda i najjaču u razredu. Došao na faks upisao fiziku mislio da će biti teško i u prvoj godini obe mate položim sa možda 4 sata učenja ukupno i to visokim ocjenama. Tek mi je sad malo matematika postala problem, ali opet ne preveliki.
Mislim da je fizika još veći bauk od matematike, ono teoriju može nabubat' svako jer iskreno šta ti tu treba nešto da razumiješ u osnovnoj ili srednjoj, a zadaci su, pa msm niko neće da se bakće oko toga ako vidi da može imati pet ili četiri samo na teoriju.
I što se tiče učenja matematike, nije ona kriva što su klinci glupi, pa ja sam objašnjavao curici koja je tad bila prvi srednje kako se uvrštava x. Ne zna da zamjeni x sa brojem.

Ti mora da si neki budući naučnik koji će da pomogne onima u CERNU da dokažu prasak.

Ja bih iz matematike koja se uci u skolama izbacio sve osim geometrije (da znas da izracunas zapreminu bazena koji ces da kopas/pravis, da izracunas povrsinu zidova koji treba da budu okreceni, da izracunas obim njive pa da skontas koliko sume treba da poseces da istu ogradis) i 4 osnovne racunske operacije uz stepenovanje (da te ne zajebu na pijaci za kilo krompira) i kombinatoriku (da mozes ko covek da izracunas broj kombinacija u sistemu na tiketu).

Sve ostalo je klasican go kurac, koji nikad nikom nece u zivotu zatrebati. evo na faxu imam jebene integrale, i neke funkcije jebo ih ja. 3 godine vucem,jer ne mogu da ucim te nebuloze. Neki pajvan se naduvao i zaboravio kako se pise slovo F,pa napisao onu oznaku za integral, i onda kad ga pitali sta mu je to, jos drogiraniji im poceo da sere o nekim integralima i tako tome.

Ja vam garantujem da ne postoji zivotna situacija koja zahteva znanje matematike da necu znati da je resim,a ovi sto hoce da uce integrale i 0 funkcije nek idu malo da kopaju...

E da, i proporcije bih ostavio u programu, korisna stvar kad pravis rucak za vise osoba nego sto pise u receptu.

Шта ја знам, сви смо почели ни од чега, и неко нас је мотивисао да радимо и напредујемо. Тако и за матиш. У основној сам мање - више знао математику, некад имао 4, некад 5, а наставник није био баш дружељубив. У средњој некако извучем тројку, јер ми другарица уради део контролног (обично последњи најтежи задатак), па ме извуче, и један сам од многих са лошим оценама из математике. Да се вратим на почетак приче, значи професор је тај који треба да мотивише и да нас држи на нивоу и да нам преноси и шири знање. А мој професор је зајебант, каже "+3", а напише на табли "+4" и слушаш га шта прича, тако запишеш, и после два минута, на пола урађеног задатка сконташ да се спрдао. На тај начин многи губе мотивацију, ја је нисам скроз изгубио, али или сам глуп за математику, или је професоров приступ лошији.

Ja bih iz matematike koja se uci u skolama izbacio sve osim geometrije

A ja geometriju baš ne podnosim. Al ono...

Ја мислим да је математика један од најбољих предмета који постоји, волио бих да је разбијам, било би ми забавно... Е сад то што сам ја оперисан од ње и што је никад нисам волио је друга прича :)

Ovo.
I još da dodam da sam provalio (inače, jako inteligentna provala) da su ljudi koji previše dobro znaju matu malo više prsli, ali to je i očekivano, a ne bih voleo da baš toliko prsnem. :)

I da, o cemu dalje da pricamo kad mi je profa mate u srednjoj (ubr sjajan lik i odlican predavac) dokazao da 1 + 1 nije jednako 2.
A to mu dodje osnova matematike.

Nisam samo kažem da matematika nije uopšte teška ako naučiš da razmišljaš, inače matematika je čist šablon. Ja nisam nikad učio zato nikad nisam išao na takmičenja, tako da nisam neki naučnik ima ih dosta koji su mnogo bolji od mene.

Јбг, клинци не капирају да је Мата најлакши предмет поред физичког.