U subotu, 27. novembra 2010. u Klubu studenata tehnike biće održana smotra sadržaja popularnog šaljivog sajta. Vukajlija je mesto gde se Internet zajednica okuplja kako bi na duhovit i originalan način definisala reči i izraze, sleng termine, našu svakodnevnicu i aktuelne događaje, po paroli - „Ovde možete da definišete sve ono što ste oduvek želeli, a nije imao ko da vas pita”.
Mondo · 25. Novembar 2010.
Da vas pitam ovde, da mi objasnite, da se ne bih jurio po ostatku foruma (sajta generalno). Elem, moja cura je prošlo leto uzela kartonsku bus-plus kartu i uplatila 3 vožnje koje je iskoristila. Da li i dalje taj karton važi i koliko vožnji još može da se uplati na njega? Da li je i dalje moguća kupovina karte kod vozača? Kako se plaća noćni prevoz? Kolika je cena jedne vožnje na trafici, a koliko kod vozača i koja je cena noćne vožnje?
Картонски бус плус важи 3 месеца.
Цена вожње је 72 дин.
Може да се купи код возача као доплатна а не знам колико кошта.
Ноћна је ваљда 120 дин.
Dopuna na trafici je 72 dinara, dopuna kod vozača je 140. Jebo ih pašji pas bezobrazne. Mislim da je noćna skuplja, noćni prevoz je bio toliko još dok su one plave kartice bile IN što su se cijepale na automat.
Hvala, hvala.
Da li ima i dalje kartona na trafikama ili je "nestašica", pa moraju da se uzimaju plastikaneri? Ako je tako, koliko koštaju kartoni, koliko plastikaneri i koliko plastikaneri važe?
Пластичне коштају 50 дин али празне. Чим из узмеш напуниш их за паре колико ти треба, не знам који је лимит.
Ваљда има картона али они не могу да се пуне колико знам.
Знаш и сам колико сам ја за децентрализацију, ал нема никакве теорије да неко из Пирота плаћа било шта икоме из Београда. Београд у одговарајућој размери са Пиротом опет има много већу привредну активност и много више пара зарађује, као и у односу на већину Србије, а опет већи део Србије долази у Бг да се школује, лечи итд, и то наравно да оптерећује град и мора однекуд да се плати.
А то зашто нема пара за мање градове и где су паре које тамошња привреда генерише питање је за државну владу и локалне властодржце.
Не би требале да се субвенционишу услуге, ал ако се не би субвенционисале била би карта много скупља, контам да би још мање људи плаћало. Можда су они израчунали да им је боље овако, не знам. Ал нове бусеве је купи град а не ГСП.
Ок је све то, али је л' схватате да не може да не буде гужве у шпицу? И да јавни превоз не може самостално да функционише без субвенција? И да смо ми сиромашна земља у којој не може сваки бус да има климу?
Контам да је срање и да мора нешто да се промени хитно али ово горе се неће променити наредних 50 година ако и тад.
Naravno da moze da ne bude guzve. Za to ti treba bar 2x vise autobusa nego sto ih ima trenutno. To se mi od 90tih pa na ovamo i u gradskom i u medjugradskom prevozu prevozimo ko dzakovi krompira, i sto je to postalo normalno, to je druga stvar. Njujork i Peking ne mogu da prodju bez guzve u spicu, Beograd sa svojih 2 miliona (aj nek bude i 2,5 miliona sa ovima koji nisu prijavljeni u BG al su tu svaki dan) itekako moze da bude bez guzve.
Ne moze prevoz da funkcionise bez subvencija?! Hmm,, nakon nekoliko meseci postojanja BusPlusa, rekli su da je prosecan PROFIT (ne prihod) mesecno oko 500 000e, od cega malo manje od 10% ide Apexu. Dakle, ostane jos 450 000 evra! Da kazemo da se taj broj u poslednje vreme prepolovio, to je i dalje oko 200 000 evra mesecno PROFITA! To je 3 NOVA AUTOBUSA MESECNO, a o broju ugradjenih klima, ili servisa autobusa da ne pricamo. Dakle, para ima, al je fora sto se njima pokrivaju dugovi prevaranata od pre, uz naravno novu turu kradje ovih sad.
Sa 120 miliona evra GODISNJIH SUBVENCIJA, GARANTUJEM ZIVOTOM DA BIH JA SAD USPEO DA VODIM GSP BEZ GUBITAKA!
I to sto smo siromasna zemlja me bas zabole. Jesmo mi i siromasna zemlja pa svaki funkcioner u vladi ne vozi domaci auto (satro domaci FIAT), nego ima i vozaca i naravno nemacki Audi ili BMW od 40+ hiljada evra.
Ne shvatamo jer može. Za gužvu se ne žalim, ima puno ljudi, idu svi negde, jebiga, ali da ne može da bude karta 30 dinara, i da ne može klima da radi, to ne shvatam.
Javna komunalna preduzeća treba da rade u interesu svih građana, da bude dostupno najvećem mogućem broju ljudi po najnižoj mogućoj ceni, a da pritom pruži najveći mogući kvalitet usluge. E sad, može to da bude državna firma, a može i privatna koja se pomaže iz budžeta da bi ostala profitabilna, a čak i ne mora da bude profitabilna. Javna komunalna preduzeća su takva, shvatite to.
Pa dobro, kad bi tako završio na pozitivnoj nuli onda bi tehnički bio 120 miliona u minusu al dobro.
Al jeste, to sve može mnogo bolje, nego kako ćeš ti pošteno da vodiš firmu kad duguješ gomili licimura što si se uopšte našao na toj poziciji. Nego da mi je da ja nešto sednem za volan s odrešenim rukama pa zađem redom: 'u kojoj si partiji?', 'toj i toj', 'napolje'.
Prvo ostavim sve koji nisu ni u kakvoj partiji, ako radiš u državnoj firmi a nisi ničiji to znači da ili 1. znaš posao pa im trebaš ili 2. moralna si gromada. U oba slučaja vrlo poželjan radnik, računam da bi ih ostalo ne više od deset. Zatim dovesti ljudi koliko treba, tu problema ne može da bude jer se i na oglas za podmazivanje šina javi 500 ljudi. Ali dovesti baš kolko treba a ne da lade muda ko što se obično viđa, onda pregledati trenutno stanje pa lagano na posao,
Kroz postove većine vas se baš vidi u kom su vam vremenu roditelji odrastali.
Sve može da se sredi, samo je narod toliko izjeban u mozak, da ništa ne rade.
A sta oni upravo rade?! Pa oni govore da idu u minus i pored tih 120 miliona. te pare se valjda podrazumeva da ces potrositi na nesto.
Teško je ostati u plusu kad sve što ti država da za GSP potrošiš na aute, vile i zajebancije, ofšor akaunte po nekim firmama i bankama, pranje novca i ostala sranja. I to ne radi jedan čovek, nego njih nekoliko. I onda naravno, jebiga, ne može da bude bolje.
Vi ovde mešate javno i društveno preduzeće.
Ma da, kažem samo da bi poslovanje bilo u minusu a firma na nuli, ovi papani su u minusu minusa... što ne daje plus. Ma treba nama temeljna rekonstrukcija, kasno je za gletovanje, skidati sve do cigle pa lagano malterisanje, gletovanje krečenje... ili možda čak i zidove obarati, pojela vlaga sve aupičkumaterinu.
Znaš, to ti je malo blesavo, ako se ovde nalaze ljudi stari prosečno dvadesetak godina, 'taj' period roditelji nisu ni mogli da omaše. I ne mešamo mi javno i društveno nego oni koji ih vode.
Elem, sve manje gubim veru u javna dobra. GSP je odličan primer koliko je javna svojina go kurac. Ako se već vozimo tim govnima, neka spuste cenu na kvalitet usluge a ne da izađeš smrznut ili skuvan u zavisnosti od doba; ili ako već žele da podiži kvalitet, neka podignu cenu ali da se osećaš dostojanstveno unutra a ne k'o jevrej '41. Neka se privatizuje i liči na nešto, makar i koštalo više.
Чекај, дакле Бг може да уведе бесконачан број аутобуса тако да не буде гужве а Пекинг и Њујорк не могу то? Иако су шесто пута богатији градови? Пази, можеш ти да уведеш покретну траку капацитета милион седећих места, ал ко ће то да плати? Кад ће то да се исплати?
Ово не знам да л' је истина, ал и да јесте ГСП те паре враћа граду, јер град да вероватно и више од тога на субвенције.
Па може, ал онда боље да буде бесплатан превоз, јер ни 30 динара ни ово што се сад плаћа није пуна цена твог превоза (дакле, гориво, амортизација, возач итд). И ја сам исто за бесплатан превоз, а нпр да људи плаћају на неком порезу ту ставку или тако нешто.
Превоз није џабе. Ако живиш у граду, плати превоз, или иди пешке, или се вози бициклом или иди брате мили на село па гаји кокошке и немој да се возиш никуд.
E, i ovo što je Enemi rekao o "opterećenju" Beograda dolaskom Piroćanaca u isti... Znači, po toj logici, Beograd treba da uvede neku kvotu ili šta već, ne? Ako razmisliš praktično, videćeš da će taj isti Piroćanac u Beogradu ostaviti pare, što znači da je grad uvek na dobitku. Taj isti Piroćanac plati školarinu, knjige, ode ponekad u klabing, plati nešto u prodavnici... Je l' se te pare vraćaju njemu ili ostaju u Beogradu? Poenta priče je da svaki grad u koji dolazi veliki broj ljudi uvek u plusu od tih koji dolaze.
Fora je sto su Peking i Njujorg gradovi koji imaju vise putnika da prevezu, nego sto 3 Srbije imaju stanovnika! Nema to veze sa parama, iz onog gore podatka se vidi da para ima al se trose na gluposti, nego u tome sto busplus sistem napravljen da donosi kintu sitnoj grupi ljudi - konkretno, onih 50k evra mesecno koje njima daju,a ovi se posle jebu da od profita vracaju dugove , placaju subvenciju i sta ti ja znam.
prevoz nije dzabe,al ni ja ne placam virtuelnu uslugu! Ako pise da je interval busa 3 minuta, a u spicu 6, a ja ga cekam na stanici 10 minuta, ko je onda tu magarac? Dakle, ja placam uslugu koju su mi obecali,a ne dobijam je. Sta cemo sa tim? Ili obezbedi uslugu koju si obecao,ili nemoj da naplacujes - ako cemo da iskoristimo tu krilaticu.
I evo ovaj primer recimo. Letnji red voznje, 30% manje autobusa na ulicama, a cena karte ISTA! Dakle, ne moze da kosta isto usluga kad je na ulici 1500 autobusa, i kad je na ulici 1000 autobusa.
Ako hoce da se igraju po pravilima, nije frka. Hocete da svako plati kartu, da bude toliko i toliko para, nije problem, al onda ako mi zakasni autobus JEDNOM, ja imam pravo da ne platim sledeci put. Molim lepo.
EDIT: Svi hoce savrsen sistem,al uvek polaze od SAVRSENE NAPLATE, a ne od SAVRSENE ISPORUKE. E ne's kolega.