Prijava

Našao sam na netu gde piše da dubina šare zimi mora biti bar 4 mm, ali negde opet piše kako moraš imati zimsku gumu, dakle sa nacrtanom pahuljom. Šara na mojoj letnjoj gumi je 6 mm, a video sam da mnoge letnje gume imaju i šare duboke po 7-8 mm. Pitanje je da li neko zna mogu li se po zakonu koristiti letnje gume čija je šara duboka bar 4 mm ili je neophodno imati pravu zimsku gumu?

Ne. Nije poenta u šari, no u materijalu. Ljetne gume su više "plastične". A ukoliko ti gume mijenjaš samo radi zakona i policije, e onda jbg.

Ovo što kaže Kizo plus 4mm.

Ovde gde živim je zakon o tome donešen tek ove godine, a oduvek ljudi sami menjaju zimske i letnje, tako da donošenje zakona nikoga nije nešto potreslo. Ali ovde imaju pare za to, što u Srbiji nije slučaj.
Gume koštaju i ovde i dole slično, samo što dole trebaju skoro dve plate za komplet zimskih guma. Zamišljam reakcije ovde kada bi im neko naplatio jedno 5-6 hiljada evra za taj komplet guma, koliko su dve omanje plate...

Mada je ovde OK i ako samo imaš one M+S gume, one univerzalne.

Летња гума се на ниским температурама стврдне, ово што каже Кизо, буде "пластична". Зато је теже кочити са таквим материјалом. Купи зимске и не зајебавај се. Никад не знаш кад ћеш морати брзо да реагујеш кочницом.

uzmi M+S, one su univerzalne.

Ne govorim o tome, ne vozim ja po ne znam kakvom snegu i ledu jbt, tih dana i ne izlazim iz kuće. Nego se kaže u zakonu da dubina šare na letnjima treba da bude 1.6, a na zimskim 4mm, kod mene je 6. Po zakonu treba da imaš zimske ili možeš imati letnje ali plus lance, a u međuvremenu se ubacuje i ovaj deo sa šarama. Moja guma nema nikakvu oznaku, jebem li ga, ali je 6 mm. Kao da su prepisali delove zakona od drugih i nabacali, a pandur kad te zaustavi može kako hoće.

Negde piše da to M+S ne spada u zimske i da ne mogu.

Stože, zakon je jasan, moraš imati zimsku gumu sa šarom 4mm najmanje. ništa tu policajac ne može, osim da izmjeri šaru i provjeri koju gumu imaš. budi srećan što ne moraš još i da nosiš džak pijeska i lopatu kao ja.
EDIT: ja imam M+S i provjereno da mogu. osim ako nije zakon u srbiji i cg različit.

Ok, on samo izmeri to, i moja je 6mm, znači ok je? Kažem ti našao sam sad na netu neke letnje gume čija je šara 8mm, da li to znači da se mogu koristiti? Jel bitna dubina šare ili da bude baš ZIMSKA guma?

Stože, zakon je jasan, moraš imati zimsku gumu sa šarom 4mm najmanje.

troluješ, a? :)

Ja opet kažem, ako se radi zakon i policije meće zimska guma, nešto nije u redu. Valdja bi trebalo militi o vlastitoj sigurnosti, sigurnosti saputnika i ostalih učesnika u saobraćaju? Ako ne voziš auto zimi, onda može biti i na klocnama ili sa slik gumama, nije važno.

kizo, nije baš sve tako. zakon se donosi za teritoriuju cijele zemlje a ja npr. živim na jugu gdje snijeg nikada ne pada a i kada pada tih pola sata se strpim i ne izlazim iz kuće. vjerovao ili ne, tek sam prije par dana prestao da nosim kratke rukave. dok su na sjeveru te zimske gume realna potreba.

Jao čoveče, kažem ti da ne živim u pičkojevcima i ne silazim sa planine po snegu i ledu, znači guma ima šaru dubine 6mm, ali je letnja, a po zakonu mora imati 4. Da li meni pandur samo meri šaru i kaže ok ili on baš zna da to nije zimska i da moram imati zimsku iako mi je dovoljno duboka šara?

Koristi li neko kod nas ove sa metalnim delovima? Ima li ih kod nas?

moraš da kupiš zimske. takav je zakon. ali pored toga moraju da imaju i šaru najmanje 4mm duboku. koliko god puta pitao ja ću ti odgovoriti jer smatram da ako pričom spasim bar jedan život onda je ta priča imala smisla.

Paninaro, ko da si ti doneo ovaj zakon toliko ga braniš jebt :9 Znači ne vredi letnja ma koliko bila duboka, nego mora biti zimska makar bila manje dublja od ove letnje koju imam?

E, zbog klimatske neujednačenosti treba decentralizovati Srbiju.

da. mora biti zimska sa šarom najmanje 4mm. to "najmanje" znači da može biti i više ali ne mora.