Našao sam na netu gde piše da dubina šare zimi mora biti bar 4 mm, ali negde opet piše kako moraš imati zimsku gumu, dakle sa nacrtanom pahuljom. Šara na mojoj letnjoj gumi je 6 mm, a video sam da mnoge letnje gume imaju i šare duboke po 7-8 mm. Pitanje je da li neko zna mogu li se po zakonu koristiti letnje gume čija je šara duboka bar 4 mm ili je neophodno imati pravu zimsku gumu?

http://carandtruckblog.info/wp-content/uploads/2011/11/snow-tires1.jpg
I neke imaju ove metalne dijelove.

Ovde gde živim je zakon o tome donešen tek ove godine, a oduvek ljudi sami menjaju zimske i letnje, tako da donošenje zakona nikoga nije nešto potreslo. Ali ovde imaju pare za to, što u Srbiji nije slučaj.
Gume koštaju i ovde i dole slično, samo što dole trebaju skoro dve plate za komplet zimskih guma. Zamišljam reakcije ovde kada bi im neko naplatio jedno 5-6 hiljada evra za taj komplet guma, koliko su dve omanje plate...Mada je ovde OK i ako samo imaš one M+S gume, one univerzalne.

Ne govorim o tome, ne vozim ja po ne znam kakvom snegu i ledu jbt, tih dana i ne izlazim iz kuće. Nego se kaže u zakonu da dubina šare na letnjima treba da bude 1.6, a na zimskim 4mm, kod mene je 6. Po zakonu treba da imaš zimske ili možeš imati letnje ali plus lance, a u međuvremenu se ubacuje i ovaj deo sa šarama. Moja guma nema nikakvu oznaku, jebem li ga, ali je 6 mm. Kao da su prepisali delove zakona od drugih i nabacali, a pandur kad te zaustavi može kako hoće.

kizo, nije baš sve tako. zakon se donosi za teritoriuju cijele zemlje a ja npr. živim na jugu gdje snijeg nikada ne pada a i kada pada tih pola sata se strpim i ne izlazim iz kuće. vjerovao ili ne, tek sam prije par dana prestao da nosim kratke rukave. dok su na sjeveru te zimske gume realna potreba.