Codex alimentarius

1. Bizarni su ako nisi nimalo upucen u temu, ali to ne treba da te odvraca od toga da saznas nesto novo... Melkijades, hvala za preporuke!

2. Sjajan dokumentarac, sad sam ga celog odgledao.

3. Znao sam ovo sve uglavnom i od ranije. Ima nas sedam milijardi. Na ljude se i pre 4000 godine gledalo kao na stoku kad su gradili piramide. Ti i ja smo radnici, potrošači, glasači i ratnici kad treba. Zdravlje, vodu i hranu moraš da kupuješ, bez njih ne možeš da živiš.

Postoje ljudi koji žele svet samo za sebe još od Džingis Kana. Samo što se, iz prethodnih iskustava i napretkom nauke, došlo do zaključka da ljude ne moraš da ubijaš mačem, metkom, bombom..Imaš ekonomiju, hranu, viruse..Udri po marvi :)

4. Još kada ga pogledam jedno 2-3 puta tek ću onda moći sve pohvatati i skaprati.

5. ja samo nešto sa prve strane da repliciram - ima i na selu ljudi koji umiru od tumora, a hrane se životinjama i povrćem koje sami uzgajaju....

6. Možemo se mi ovde koprcati kol'ko nam volja, svejedno ćemo jesti šta nam se nudi, a to su Matijevićeve lešine ostalih proizvođača.

7. Melkijades
    Znao sam ovo sve uglavnom i od ranije. Ima nas sedam milijardi. Na ljude se i pre 4000 godine gledalo kao na stoku kad su gradili piramide. Ti i ja smo radnici, potrošači, glasači i ratnici kad treba. Zdravlje, vodu i hranu moraš da kupuješ, bez njih ne možeš da živiš.

Postoje ljudi koji žele svet samo za sebe još od Džingis Kana. Samo što se, iz prethodnih iskustava i napretkom nauke, došlo do zaključka da ljude ne moraš da ubijaš mačem, metkom, bombom..Imaš ekonomiju, hranu, viruse..Udri po marvi :)

E, sad, ako se što više ljudi informiše o ovome i počinje da primenjuje prirodne lekove, onda će im se sve vratiti kao bumerang. Buahahahahahahahaha, al sam zla :)
    Problem je što su oni našli način da suzbiju lekovita svojstva biljaka tako da smo opet na gubitku. Postoji samo jedno rešenje protiv njih.
    http://www.parknum.com/images/1139391955/bazuka2.jpg

8. Bojim se da kažem, ali biće da si u pravu. Iz svega se modifikacijom odstranjuje sve što valja, osim iz koprive, nevena, hajdučke trave..Samoniklih biljaka. Nisu ljudi toliko glupi i naivni koliko pretpostavljamo da jesu - samo su malo uplašeni, to je sve ;)

9. https://www.facebook.com/cakemusic?fref=ts

U pitanju je bend, ali su članovi izgleda neki zajebani tragači za istinom, zanimljive stvari objavljuju, vrijedi pogledat.

10. Codex alimentarius znači knjiga hrane. Kako cepam latinski!

11. Pre par godina kada je mesto Jaše Tomića pogodila ona strašna poplava, država je angažovala vojsku da pomaže nastradalim ljudima. U stvari (a to više nije čak ni tajna) Matijević je iskeširao vojsku da izvlači goveda i stoku iz štala. Sve što je preživelo ili bilo mrtvo tek dan - dva otišlo je u viršle, kobasice, salame..Nisu iskoristili jedino krave i svinje koje su se već nadule i raspukle (to je verovatno poslužilo kao hrana preživelim govedima). Pored ovakve hrane nije ni potrebno da jedeš genetski modifikovano djubre. Posle se zapitaj zbog čega kilogram viršli u njihovim mesarama košta 200 dinara.

12. Moj predlog je da otvorimo i temu na kom cemo voditi evidenciju proizvoda koji sadrze opasne i kancerogene emulgatore.

To su one oznake E112 i tako te..
    Neke od njih su potpuno bezbedne, jestive boje, sta ti ja znam,al ima onih koje su otrovne, kancerogene, sumnjive..
    Imam spisak negde kuci,pa ako ne nadjem spisak na netu iskucacu..
    ja sam npr nasao da oni Soja sosevi sadrze kancerogeni E, ne znam tacno broj.
    I onda lepo u prvom postu da stoji lista proizvoda sa tim losim E-ovima, pa ako nista,bar cemo znati koje proizvode da izbegavamo.

13. To potenciranje hemije, je na veliku žalost neminovno, jer je najisplativije za velike korporacije. Nas čak i na fakultetu uče da prvo obraćamo pažnju na cenu sinteze, pa tek onda na efikasnost lekova. Mnogi hemijski proizvodi se relativno lako mogu dobiti potpunom sintezom, uz to ukoliko se na njima urade minorne modifikacije (zaista, zaista minorne), onda im nabiju još veću cenu, iako su troškovi proizvodnje gotovo isti kao i kod nemodifikovanog leka. Tuga je to što te modifikacije zaista mogu mnogo da pomognu i da poboljšaju efikasnost leka, i umesto da poboljšana varijanta bude svima dostupna po istoj ili nešto malo većoj ceni jer se troškovi proizvodnje malo menjaju, to se nikada ne poštuje. Nabiješ cenu, pa ko te šiša. Inače uzgajanje biljaka, je mnogo skuplja varijanta, zahteva posebne (optimalne) uslove koji su za svaku biljku raličiti, kako bi ona imala najveću moguću koncentraciju aktivnih sastojaka, kao i precizno određen kalendar branja. Isto tako može se dobiti ograničena količina, sve u svemu-manje isplativo. Recimo naša kamilica iz instituta ''Josif Pančić'' je izuzetno kvalitetna, a i ''Bilje Borča'' ima odlične čajeve. Sve više vidim onu sumnjivu ''Premiju'' kako sve živo potiskuje.

Recimo, za reumu postoji jedan jako, jako efikasan lek, antitela protiv humanog TNF-alfa, proteina koji se kod ove bolesti hiperprodukuje i koji izaziva veliki deo inflamacionih reakcija obuhvaćenih ovim autoimunim poremećajem, ali je sinteza skupa i lek se daje samo u najkritičnijim slučajevima (za šta izvući potvrdu je sizifovski posao) ili (češće) ako imaš para, ostali nek se krkaju brufenom i sličnim nesteroidnim antiinflamatorima, pa nek kukaju koliko hoće.

Ovo za Matijevića je strašno. Moje drugarice neka poznanica radi tamo, i rekla nam je da nikada, ali nikada ne kupujemo kod njih.

14. Ako sve u bude u redu, i moji planovi se ostvare, za 2 godine idem na selo da uzgajam voce i povrce.
    Iscitao/iscitacu sam neke knjige (naravno, samo osnova), i nasao neki zanimljiv sajt koji daje savete oko poljoprivrede, pa cu da dokazem seljacima da se uz za nijansu veca ulaganja, istu kolicinu rada, i mnogo bolju organizaciju od njihove, moze preziveti od sopstvene proizvodnje.
    Za prvu godinu je cilj upoznavanje sa radom, i proveravanje mogucnosti.. Za drugu sam planirao da u potpunosti ne kupim ni jedan kilogram voca i povrca u prodavnici (osim kao ajde banana i kivija).. A za trecu, mozda unapredim pa ostane nesto i za prodaju..

15. Ne znam, ja sam svakako želela da neko vreme provedem na institutu lekovitog bilja, ukoliko budem u mogućnosti. Ali svakako treba razmisliti o namirnicama i ishrani, i ranije je rak postojao, ali je to bila bolest starosti, danas i deca mlađa od 18 oboljevaju od istog, a starosna granica se pomerila sa 60 na 40 (negde kažu i 35), a već od 25 (pa i ranije) oni koji su imali nekoga u bliskoj familiji obolelog treba da se kontrolišu redovno. Ishrana je najbolja prevencija, ali isto tako i najskuplja, nažalost.

16. Od ''99 i trovanja Srbije osiromasenim uranijumom, stopa obolelih od raka je porasla za preko 400%!
    U svom ne tako velikom drustvu , poznajem 3 devojke (sve oko 20ak godina), koje se bore sa kancerima..
    To je pre bilo nezamislivo..
    Ishrana nije naskuplja, nego najjeftinija prevencija.
    Jer zdrav covek moze i da se uci, i da radi, i da zaradjuje, bolestan ne moze da donosi prihode , al je zato lecenje preskupo, a da ne pominjemo da organizam "nacet" kancerim,a u jako malom broju slucajeva potpuno ozdravi.
    Evo, konkretno, drugarica nedeljno daje 6000 din na terapije. O troskovima operacije da ne pricamo. To je preko 250e mesecno - nekim ljudima je to cela plata. Njena sreca je sto je iz imucne porodice , pa joj te terapije nisu misaona imenica,al nije tako sa velikom vecinom obolelih.
    A zamisli da 200e mesecno ulozis u svoju proizvodnju hrane. To je 2500e godisnje, sto ce , garantujem, bilo gde u Srbiji, doneti prinos toliki da smanjis troskove kupovine voca i povrca za 70%

17. Pre par godina kada je mesto Jaše Tomića pogodila ona strašna poplava, država je angažovala vojsku da pomaže nastradalim ljudima. U stvari (a to više nije čak ni tajna) Matijević je iskeširao vojsku da izvlači goveda i stoku iz štala. Sve što je preživelo ili bilo mrtvo tek dan - dva otišlo je u viršle, kobasice, salame..Nisu iskoristili jedino krave i svinje koje su se već nadule i raspukle (to je verovatno poslužilo kao hrana preživelim govedima). Pored ovakve hrane nije ni potrebno da jedeš genetski modifikovano djubre. Posle se zapitaj zbog čega kilogram viršli u njihovim mesarama košta 200 dinara.

Nemoj zajebavati, EU ima propis o čuvanju zamrznutih namirnica, kad im prođe rok onda se bacaju - Matijević ode tamo hladnjačom i plate mu da sve to smeće iznese iz EU i spali u Srbiji. Boli njega kurac za crknuta goveda koja iz Jaše Tomića nisi mogao izvući ni vojnom tehnologijom.

To što smorkina drugarica govori da se ne kupuje tamo ima veze sa specijalnim aditivima koji pretvaraju slaninu u barenu za 12 sati - ta se slanina bukvalno PRAVI ređanjem slojeva masnog i mesa do potrebne visine i onda se potapa u taj aditiv. Japanci su smislili foru koja pretvara komadiće otpadnog mesa u celu šniclu. Takozvani "lepak za meso" - šta mislite šta to radi u organizmu?

http://www.youtube.com/watch?v=hXXrB3rz-xU

Od nečeg mora da se crkne, što reče svojevremeno neki deda na BG pijaci "Ćero, zar ti zaista misliš da se ja plašim kravljeg ludila?"

Rekli o sajtu

Bez ikakve pompe, Vukajlija se pojavila tokom ove godine i zabilježila skoro deset hiljada rječi u rječniku žargona koje su definisali sami posjetioci. Uzimajući za ime učestalu grešku u govoru kad ljudi zapravo žele da kažu Vujaklija, stvorena je zajednica stvaraoca slenga srpskog jezika i mjesto na kojem posjetioci treniraju svoju kreativnost. Ovaj kreativni ventil vas samo tako usisa i očas posla možete da izgubite sate vremena čitajući duhovite opaske kojim su definisani brojni izrazi iz popularne kulture i govora. Pozicionirajući se između ozbiljnih sajtova kao što su "Metak" i "Vokabular" na jednoj, i zabavnih "Srbovanje", "Kobaja Grande" na drugoj strani, Vukajlija je dokazala da famozni "user-created content" (sadržaj kreiran od strane korisnika) može sasvim lijepo da zaživi i na ovim prostorima. Ovogodišnja nagrada za najbolji sajt prema izboru Biznisbloga odlazi ovom istinskom Web 2.0 projektu kojem u definicijama nije izmakla ni domaća blogosfera!

Biznisblog · 26. Decembar 2007.