Prijava

Najstariji univerzitet u Rusiji, koja nije bila pod Turcima, osnovan je 1755, dakle mnogo kasnije nego u ostatku Evrope. Čak mnogo kasnije nego recimo Jagelonski univerzitet u Poljskoj, koji je osnovan 1364.

Rusija je oduvek bila prilično zatvorena zemlja, tako da ovaj podatak i nije mnogo čudan. Mislim da je veći problem što malo svi ne odjebu od nas i ostave nas na miru (osim kada naravno sami tražimo sranje) da sami konačno krenemo da nešto normalno napravimo. Jasno je da ovo nema veze sa političarima, već mislim isključvo na narod (ne samo Srbe već i sve ostale koji žive u Srbiji).

Da li je Srbija dio zapadne civilizacije?

није

Можда би ипак требало издвојити словенске народе из западне цивилизације, па словенску цивилизацију навести као посебну (ал' сам се рогобатно изразио, сам себе тапшем по рамену тренутачно).

Ja sam u ovoj temi nekoliko puta mijenjao mišljenje. Definitivni odgovor na ovo pitanje zavisi od precizne definicije Zapadne civilizacije.
Po široj definiciji sigurno pripadamo Zapadnoj civilizaciji.
Po užoj vjerovatno ne pripadamo.

Mislim da je ta šira definicija za nas važnija, jer u civilizacijskom smislu nemamo čemu drugom gravitirati do Zapadu, pa uostalom i u školi to učimo 12 godina. Ne učimo istoriju Kine i Japana, na Islamsku civilizaciju se tek osvrćemo. Ali zato učimo istoriju Evrope, evropske književnosti, filozofije itd. Tako da iako smo na periferiji, dio smo tog šireg pojma Zapadne civilizacije.

Warner von Latinsche

jest sad, ispade da su turci bili gomila divljaka, pa su nas oni usporavali. turci imali ozbiljnu imperiju i kulturu, kakav neiskorišćen potencijal, srbi i ostali narodi pod turcima mogli su mnogo više korisnog da izvuku iz te kulture i mnogo šta od nje da nauče.

Па јебем га Њари, нису Турци отварали креативне радионице по Балкану. Боли их курац да описмењавају народ који су поробили.

Srbija jeste deo Zapadne civilizacije jer se pod Zapadnom civilizacijom podrazumevaju Evropa, SAD i Kanada. U Zapadnu civilizaciju spada i Rusija. Srbija je, pak, zbog istorije, kulture, vere, tradicije dosta razlicita od zemalja u Zapadnoj Evropi. Ljudi u Srbiji drugacije vide stvari i mnogi kazu da smo otvoreniji narod od recimo Engleza ili Svedjana. Uprkos tome, mi pripadamo Zapadnoj civilizaciji, ali se pod tom Zapadnom civilizacijom naravno ne podrazumeva EU i NATO.