Da li ste znali?

1. Ahahahaha! :D Paklena mašina!

Paklenomašinist samoubica. :)

2. Зашто им се онда факултет не зове Философски, колико су глупи и неуки?

3. Paklenomašinist samoubica.

:))) пакленомашиновођа :Д

4. E da, ja nisam zavrsio Filozofski, da ne bude zabune. Niti Filosofski. Nego su oni svi dileje, napune im verovatno time glavu na faksu, pa izadju programirani, i jos bi da mudroscu zrace i dalje od pravopisa.

5. Drago mi je da ste pokrenuli ovo pitanje, jer me žestoko nervira filosofiranje o filosofiji. Valjda to S donosi neku povećanu važnost nosiocu zvanja, neki tračak antike i svevremenosti ili šta ja znam već.

6. Ili možda samo cene pravilno izgovaranje svoje struke?
    Ni je ne volim kad mi neko kaže ''ињекција''...

7. Pa "ињекција" je svakako nepravilno, tako da to ne stoji. Tvoj primer bi bio tacan kad bi lekari tvrdili da je taj oblik pravilan, a gramatika kaze drugacije. A to sto je primer tacan, ne znaci da biste bili u pravu. Onda bi i filolozi mogli sebi dati za pravo da odredjuju pravu kolicinu antibiotika, anestezije i sl.

8. E,sad-nek mi neko kaže da li se pravilno reče:

pejSaž,ili pejZaž?

9. Ja uvek kazem pejzaž, mada nisam sigurna da je pejsaž nepravilno...Reč je francuskog porekla, pejzaž mi više zvuči francuski, ne znam :)

10. Jericho, nisi me razumeo...
    Ranije smo se složili da je filosofija, etimološki pravilniji izraz, ali da se odomaćio kao filozofija, i kao takav ušao u zvaničnu upotrebu, i još se kaže da je to primer da ne dozvolimo odomaćenje nepravilnih oblika!
    Činjenica je da se ињекција mnogo češće koristi nego li injekcija... smatram da je ista stvar i sa filozofijom!

11. Samo da napomenem da i na poliglotskoj temi takodje imamo slican primer - sanskrt umesto cesceg sanskrit.

12. Ili možda samo cene pravilno izgovaranje svoje struke?
    Ni je ne volim kad mi neko kaže ''ињекција''...

Da sad ne miješamo žabe i babe... Da pogledamo malo i u druge rječnike, npr. onog odavno, tako bar kažu, prevaziđenog Vujakliju. :)

Možda smo ovu riječ ranije primili direktno iz grčkog, ali se kasnije odomaćila novija posuđenica, iz engleskog i/ili francuskog, gdje je S zamijenjeno sa Z. I tako nam je, treba i filoSofi to da prihvate.

Npr, da li neko koristi riječ deterGent, koja je, takođe, etimološki ispravnija nego deterDŽent? Isti razlozi, samo što se radi o latinskom.

13. "Filosofija" se uopste nije odomacila, nju nasilno forsiraju filoSofi. Skoro da sam siguran da je forsiranje "filoSofije" poteklo ili iz neke opsteprihvacene knjige (u krugu filozofa) nekog naseg filozofa, ili je tu doktrinu nekada uveo neki profesor na filozofskom fakultetu, pa se prenosi "s kolena na koleno". Ili oboje, sto je jos i najrealnije.

14. Код нас је философија са З дошла из немачког.

15. Već smo raspravili to, boga mu... filoZofija se odomaćila, iako je filoSofia etimološki ispravniji termin!

16. Prosto objasnjenje , filozofija -ljubav prema mraku,mrakoljublje , filosofija - ljubav prema mudrosti,svetlosti.. kraj :)

17. Laki, samo je jos falilo to banalno tumacenje da upotpuni sliku.

18. Jeste li znali:

Prema novoj hrvatskoj gramatici negacije se pišu zajedno!

S obzirom da je većina živućeg stanovništva učilo da se piše odvojeno, još neko vrijeme toleriraju se obje varijante! Ali novi naraštaji uče: negacija se piše zajedno.
    Neznam, neću, nemogu, nebi postaje gramatički ispravno.

Molim samo da me se ne diskriminira ukoliko koristim povremeno novu gramatiku, potrudit ću se da koristim staru kako ne bih nikoga živcirala ovdje.
    Hvala

19. Da li ste znali... da ja JEBEM?

20. Mene od jutros muči neka druga stvar, jel se kaže PIČKI ili PIČCI

Rekli o sajtu

Bez ikakve pompe, Vukajlija se pojavila tokom ove godine i zabilježila skoro deset hiljada rječi u rječniku žargona koje su definisali sami posjetioci. Uzimajući za ime učestalu grešku u govoru kad ljudi zapravo žele da kažu Vujaklija, stvorena je zajednica stvaraoca slenga srpskog jezika i mjesto na kojem posjetioci treniraju svoju kreativnost. Ovaj kreativni ventil vas samo tako usisa i očas posla možete da izgubite sate vremena čitajući duhovite opaske kojim su definisani brojni izrazi iz popularne kulture i govora. Pozicionirajući se između ozbiljnih sajtova kao što su "Metak" i "Vokabular" na jednoj, i zabavnih "Srbovanje", "Kobaja Grande" na drugoj strani, Vukajlija je dokazala da famozni "user-created content" (sadržaj kreiran od strane korisnika) može sasvim lijepo da zaživi i na ovim prostorima. Ovogodišnja nagrada za najbolji sajt prema izboru Biznisbloga odlazi ovom istinskom Web 2.0 projektu kojem u definicijama nije izmakla ni domaća blogosfera!

Biznisblog · 26. Decembar 2007.