Prijava

Zato ja lepo kažem "Pronašla sam to na džuglu i stvar rešena" :)
Sprdnjom se sve nedoumice rešavaju.

Šalu na stranu, ipak je mnogo elegantnije i lepše reći Gugl, pronašao sam to na Guglu, nego varijante sa dodavanjem nastavaka na izvonu reč Google-u i sl.

haha :), a po tvojoj krvlju uprvalja krvar :).. Meni to đed ispričao, te ' vuk je zelen'.. :)

E ako je djed ispric'o, onda to baca potpuno drugo svetlo na citav pravopis! Povlacim rec, i iz ovih stopa idem na nadjem Klajna da nateram i njega da povuce svoju!

Jer je to u duhu našeg jezika. Em ne izgovaramo E, em Googl- shvatamo kao osnovu, a E kao nastavak; tipa: Pavl-e --- kod Pavl-a

Ovo me je bas nasmejalo. E Gugle, Gugle, do'akace tebi Pavle!

Da živimo prije petsto godina i da mi je djed Kopernik, čini mi se da bi isto rekao i za sunce da sam ti ispričao.. Malo otvoreniji budi, jezik je tečan, a zbog interneta i novih tehnologija, mijenja ti se na oči.. Završsavam sa citatom ' Ako pedeset miliona ljudi kaže glupost, to je i dalje glupost'.

I još nešto, pade mi na pam. Čisto jer mi đeda pominješ. Kad već nađeš klajna, neka te malo nauči i poštovanju, makar prema starijima. Pored pravopisa, valja i kulturu znat. ;)

Ovo me je bas nasmejalo. E Gugle, Gugle, do'akace tebi Pavle!

To je sveti Pavle za tebe, dečko, znaš! :)

Ja tako mislim, ne znam bolje da objasnim.
Ali za one slučajeve transkripcije sam poprilično sigurna.

@ Nikola: Ova tema govori o PRAVOPISU. Pravopis je NAUCNA norma, i ne odredjuje je tvoj djed, osim ako mu to nije posao. Kad budes video temu PRAVOPIS U TUMACENJU NASIH DJEDOVA, slobodno joj se prikljuci, cenim da ces tamo imati dosta uspeha.

@Lullaby: Transkripcija nije sporna uopste. Nasmejalo me je Google kao Pavle. Ne mozes reci Googlom. ili u potpunosti zadrzavas originalni naziv (koliko god rogobatan bio), ili ga transkribujes. Mislim da smo nas troje postigli konsenzus da ga transkribujemo.
Jos samo Nikolin djed da se slozi i eto norme.

@Jericho, đed mi je umro, poodavno. Zato tu nema slaganja, kao što zaključuješ. Ovdje završavam, jer vidim da je svaki tvoj napad usmjeren na uspomenu na dragu, preminulu, osobu. Okrutno i pomalo tužno za tebe.
I da ti objasnim, iako mi je čudno da nisi ukapirao: ' Vuk je zelen' . Je bilo moje priznanje Klajna i svih rečnika iz ugla akademskog građanina, intelektualca, kakav jesam. Ali će ostati zelen, radi očuvanja nečega drugog.
Od sad nedoumice. ;)

Jericho, pa ti uopšte ne kontaš transkripciju: nije Nikola nego Ničkola. :))

Jericho, đed mi je umro, poodavno. Zato tu nema slaganja, kao što zaključuješ. Ovdje završavam, jer vidim da je svaki tvoj napad usmjeren na uspomenu na dragu, preminulu, osobu. Okrutno i pomalo tužno za tebe.

Ja ama bas nista nemam protiv tvog dede, niti zelim da skrnavim tvoju uspomenu na njega. Iskljucivo sam zeleo da naglasim da na forumu PRAVOPIS nema mesta takvom nastupu "kaze se 'vako jer je moj djed tako govorio".

Valjda smo dovoljno oftopikovali (sic!), ubice nam ova rasprava temu.

Totalno se slažem..
Sad jedno pitanje, vezano za temu.. Filozofija, ili Filosofija?

Filozofija. Treba li tumacenje, ili cemo da krenemo sa starim dobrim sophia = mudrost?

Pa tu mi je i nedoumica.. Da li smo promijenili u Z, jer je lakše za izgovorit, ili nešto drugo?

Bas tako, reci se transkribuju u srpski tako da odgovaraju nasem glasovnom sistemu. Uopste ne ulazeci u to da li je bilo pravilnije "filozofiju" transkribovati kao "filosofiju", cinjenica je da se u srpskom jeziku odomacila "filozofija".
Kod novih reci ima mesta tumacenjima i nametanju praviln(ij)e transkripcije, dok se odomacene reci ne preispituju, jer bi to dovelo do jos veceg nereda.

Naravoucenije - ne dozvolite da se pogresni oblici odomace, posle nema pomoci!

U nekim matorijim knjigama, pisanim dok je još sve to bilo mlado, mogu da se sretnu reči poput "filosofija" ili "socializam". :)

Ја сам у оном квизу на првом, гледао професора филозофије који је упорно говорио философија.

У неким практикумима који смо користили на праву бомба се звала паклена машина :)
напомињем да немам сто година :)

Ја сам у оном квизу на првом, гледао професора филозофије који је упорно говорио философија.

Тај мора да предаје на Философском факултету

Filozofi se narocito upinju da proguraju "filosofiju". Valjda misle da bi ih vise cenili, jer valjda svako zna sta znaci "sophia".
Secam se prvog predavanja iz filozofije na faksu, covek je celo predavanje posvetio temi "zasto treba reci filosofija, i koliko treba da budes glup i neuk da bi govorio filozofija".