U nedostatku mesta u Vujaklijinom ili kojem drugom rečniku na internetu postoji mnoštvo sajtova, među njima Vukajlija, gde možete da vidite na kakav sve način ljudi vole da razgovaraju na opšte zgražavanje lingvista. Tako da se tamo može videti da ljudi fejsbukuju, fejsbuče, da im je fejs ubagovao. Ili čak poređenje čuvenog prideva „kul”: kul, kulji, najkulji.
Emisija RTS-a "Oko Magazin · 24. Novembar 2009.
Nešto sam sinoć razmišljao ali ne otvorih temu, jer su mi bili ukinuli internet. Danas sam platio, tako da ipak nećete biti pošteđeni još jedne Jovičićeve teme. :)
Elem, skonto sam da ako navedemo samo nekoliko karakteristika po kojima smo neobični, prostom računicom dolazimo do zaključka da smo vrlo jedinstveni i da na cijelom svijetu nema mnogo ljudi sa tim karakteristikama. Sa pet-šest karakteristika bi se skoro svako na svijetu mogao definisati. Evo da krenem od sebe.
Alergičan na jagode - procjenjuje se da oko 3-4% ljudi ima alergije na hranu. Od toga nek je svaki 50. koji je alergičan, alergičan na jagode. Ako uzmemo da je 3,5% ljudi alergično na hranu, to podijelimo sa 50, dobijamo šansu od 0,07 % (tj, vjerovatnoća je 0,0007) da je neko alergičan na jagode.
Ne volim sladoled - to je izuzetno rijetka pojava. Kome sam god to rekao, blijedo me je gledao. Uzmimo da je šansa da neko ne voli sladoled 0,1%. (vjerovatnoća 0,001)
interesuje me meteoroglogija - takođe, dosta rijetka pojava da nekog ozbiljno interesuje meteorologija, uzećemo da je šansa za to 1% (vjerovatnoća 0,01)
muško sam - 0,5 (50%)
imam između 20 i 30 godina - 0,2 (20%)
Da vidimo koliko ima ljudi na svijetu sa ovim karakteristikama:
7.000.000.000x0,0007x0,001x0,01x0,5x0,2 = 4,9
Znači ako uzmemo samo 5 karakteristika, od kojih su 2 vrlo uobičajene, dobijamo da je na svijetu statistički vjerovatno da postoji ukupno 5 muškaraca, koji su alergični na jagode, ne vole sladoled, interesuju se za meteorologiju i imaju između 20 i 30 godina. Znači osim mene još samo četvorica.
Mogao sam ja da odaberem i neke druge karakteristike koje su više uobičajene, ali nisam već sam htio baš ove neobične, da pokažem kako se ta silna cifra od 7 milijardi lako svuče na jednocifren broj.
Sad možete i vi da se zabavite računanjem koliko ima likova koji su po nečemu slični vama... ako nemate šta pametnije da radite.
Нешто не штима у том рачуну. Ако добијеш тако мали број вероватно ти се акумулирала велика грешка у односу на резултат, па би људи са тих пет особина било, рецимо, 4,9±200 или 20000 или колико већ.
Jebem, a blejim ovde. Znači da sam u nekih 10 ljudi na svetu sa takvim karakteristikama.
I lažeš. Unesi u to u račun.
Па нормална ствар. Не постоје две исте особе на овом свету.
I to Kizo, ali pošto svi lažu, broj se penje...
Са оваквим насловом, мислио сам да ће ово бити расправа о пренасељености планете... Мислим да постоји веома мали проценат људи који су сличног мишљења .
Ja mislim da je ova tema sranje.
Ako uzmemo u obzir da još 6999999998 ljudi misle isto - na kurcu te nosam. OPAAAAAAAAAAAAA
ništa to nije, moje prezime je jedno od najređih u staroj SFRJ, a postoji čovek koji se i zove i preziva isto kao ja, jedino što je on idiot koji misli da je hrvat jer živi u Rijeci pa neće sa nama četnicima da se druži, a 12 dedova i stričeva mu ostalo u Jasenovcu...
ја сам једини лик на свету који је ЈА. ето закључка.
Stjepan Kosača?
Moje ime i prezime je toliko rašireno da možemo osnovati naciju.
Aleksandar Jovanović?
Окле га знаш? То ми колега :Д
Svi mi znamo po jednog Aleksandra Jovanovića i Jelenu Janković.
Nikola Petrović?
@Bruce
Eto vidis, a ja se zovem skoro pa isto kao jedan nas konceptualni umetnik i od toga nemam nista, a licim na hrvata koji je poznati novinar i na koga se loze LDP zenske koje mi idu na stojka, tako da od toga opet nemam nista.
Zivote lutalico...
Bili drugar i ja pod manastir pre deset godina i na ŽS u Podgorici nas zaustave policajci. Ime i prezime, odakle ste, šta radite ovde, ja kažem, sa sve dijalektom - on pogleda u onu knjigu kriminalaca, nema ni prezime isto. Okrene se drugaru, ovaj se predstavi "Aleksandar Jovanović, Vojvodina". Pogledaju ga ova dvojica malo čudno, otvore knjigu, a tamo četiri lista Jovanović Aleksandara na spisku.
Tri puta su ga legitimisali istog dana :)
Jok.
Zoran Petrovic?