Prijava

Ово није књига о Орвеловом делу него књига о садашњем свету, о поређењу истог са Орвеловим делом. Некако, мени се лично, све више чини да човечанство жестоко тежи ка тој фамозној 1984. Једноставно, имамо гомилу оваца које нису способне да се побуне, јер нису ни способне да мисле, а и они који су способни да мисле, свесни су да немају шансе да на то приволе остале. Даље, такође постоји и стање сталног "рата". То јест, не могу то назвати ратом, али сваки дан неко најебе, сваки дан је срање на Косову, на истоку, у Северној Кореји. Кољу се у Африци, Чеченији, мало по мало, кокну и некога по Америци, Европи, дигну пар људи у ваздух и тако. И буквално, као да је свет упао у неко стање сталног рата, када због тога што је константан рат постаје нормално стање и практично постаје једнак миру. Такође, иако нису подељени као у делу, са једне стране имамо Америку, са друге стране Европу, а са треће Русију и остале, и ако томе додамо и Несврстане, закључујемо да су сви негде сврстани. Исто тако, константно иду приче како ће се живети боље и како може и горе, како излазимо из кризе, ово оно, и све подсећа на демагогију Великог Брата. Исто тако, речник нам је дебело упрошћен, услед необразовања људи, и усред смањење потребе за читањем и слично, тако да је и фонд речи прилично сужен и сужаваће се константно. Музика је све гора и гора. А још једна интересантна ствар је да уместо оног начина контроле, имамо интернет.

Једино што уместо Великог Брата имамо Тому Николића, што му дође као додатан бедак, ал' ајде.

ovo si mogao i na onoj Vidrinoj i Jebačevoj temi da objaviš, nisi morao posebno...

Nije 1984. nego mešavina toga i "Vrlog novog sveta" od Hakslija.

Nisam pročitao knjigu, ali se slažem sa većinom stvari u uvodnom postu. Dodaću kasnije još ponešto, sad me mrzi...

ovo si mogao i na onoj Vidrinoj i Jebačevoj temi da objaviš, nisi morao posebno...

Ovo samo potvrđuje uvodni post, zli moderatori bi da svi budu na jednoj temi i isto razmišljaju! KAIZEN JE VELIKI BRAT VUKAJLIJE!

Lepo si to smislio Čače, a gde je moja doza Some za danas? :)

Meni je kul 1984, samo treba da se pomucis malo, udjes u inner party i onda jebes.

Мени то личи ко на пакс романа или американа, имаш велику силу која господари западом и стално жели да освоји исток, а с друге стране је исток који жели да освоји запад, а онда ту упадне неко трећи и сјебе све па се онда притисне велико дугме ресета и све наново.. Не можеш зауставити точак историје ма колико моћан био.

dobra je 1984, ali se zna da ipak '83. najbolje meće!

Ма 2016 ће ови Шиптари направит вјелику албанију, морамо сгрцима правит унију да их потиснемо. А можда... и са Бугарима, што ме више плаши.

Znao je cika Orvel sta ce biti, a i navareni Haksli kad je predvideo da ce one sto citiraju Sekspira nazivati divljacima i proterivati iz drustva... Jbte mi mater, van ove vukajlije na jednu ruku mogu da nabrojim ljude koje znam, a koji otvoreno gledaju na svet i koji su svesni koliko je sjeban.

Nije to tako, Orvel je samo filantrop, pa mu je zao bilo. Stoku ce uvijek da salju da ratuje i drzace je u modernom ropstvu. Pametni ce da se provuku kroz rupe u sistemu i da jebu. To treba tako.

Хакслија никако да узмем да прочитам. А имам већ пар ствари које читам и тако. Следећи је он на реду. Али суштина је ту. :)

Karmelo je osamdesčetvrto. :O

ovo si mogao i na onoj Vidrinoj i Jebačevoj temi da objaviš, nisi morao posebno...

Srećom pa ti nisi više moderator lololol.

Jedna od omiljenih knjiga, posle nje sam poceo da se ježim od pacova, kako je to dobar opis. A da ide ka svemu tome, ide al' niko se ne buni niti ima zelje da se pobuni cak i pristaju na sve to. Npr u Americi je dobra fora sa terorizmom jer je narod stalno u strahu i onda i žele da budu kontrolisani i ne bune se protiv svega toga. Nego ima knjiga koja se zove 1985 i napisao je Entoni Bardzis pa jel citao neko? Inace, 1984 je po meni najbolja antiutopija, nije loš Haksli, kao ni Zamjatin pogotovu sto je on napisao prvu takvu knjigu ali ova mi je najkompletnija.

Reme i Bredberija ne zaboravi, ako vec nisi.

E čitao sam i od njega farenhajt 451 i to bas na preporuku nekog sa sajta u onoj temi "umro je", nije loša knjiga.

Meni je još bolja Životinjska farma. Ima puno citata koje sam zapamtio iz te knjige, čak više nego iz 1984 iako ova druga ima 3x više stranica. Jedna od stvari koje sam zapamtio je onaj dijalog o izbacivanju reči kao i lažni sukobi sa nekim zemljama odnosno lažna prijateljstva koja su namerno menjanja.

Srećom pa ti nisi više moderator lololol.

Vidi Manče što se osilio, već je zaboravio da sam ga ja jedini branio od napada... neka, neka, tražićeš ti mene svećom :)

van ove vukajlije na jednu ruku mogu da nabrojim ljude koje znam, a koji otvoreno gledaju na svet i koji su svesni koliko je sjeban.

+123

Успоредите мало са кафкиним замком.
Власт сере по нама и сервира нам одредjeне приче. Приче коje ми прихватамо. Константно. И нико да се побуни, а ми смо све то покупили од некадашнje радничке класе, глупе лобанje jбг