1984.

1. Ratovi su uvek postojali, lazna obecanja o bolje zivotu su uvek postojala (treba odgledati fenomenalan zavrsetak naseg filma 'Bog je umro uzalud'). Ko sto rece Cak, mene danas svet vise podseca na Vrli novi svet nego na 1984. ukoliko pogledas kakav je bio svet kada je Orvel napisao 1984. i uporedis ga sa danasnjim svetom videces ogromnu razliku. Orvel je to napisao pod velikim rastom fasizma, komunizma i ostali izama prateci logicnu putanju kuda ce sve to odvesti. Ali sve na kraju ne ispada tako crn kao sto izglea, sicna situacija je bila nakon pojave punk-a, tokom osamdesetih se vec uveliko mislilo da ce buducnost biti uzasna, svuda ce vladati anarhija i blablabla. Na kraju nije ispalo tako, japiji su pobedili, kompjuteri su porobili celo stanovnistvo.
    I na kraju - sto se tice muzike. Ja sam dosao do zakljucka da je dobra muzika postojala dok je svet strahovao od nuklearne apokalipse. Dakle, svaki dan je mozda poslednji, ljudi su se zanimali sa visim motivima od toga sta jebati i koliko popiti i bili su malo znatizeljniji za svet oko sebe. Padom SSSRa strah od nuklearnog unistenja je nestao, ostali su bendovi koji su odrasli u zlatno doba hladnog rata, ali do kraja 20. veka su se i oni istrosili i zato je muzika nakon 2000. jedno obicno sranje, kao sto je i opisano u jednoj South Park epizodi...

2. vazda je to bilo, i vazda će biti.

narod, iliti raja, je prvo slepo verovala vladarima poslatim od bogova, potom crkvi, sada političarima, a sutra korporacijama. možda ne za naših života, ali jednog dana će države kao takve biti ukinute, a korporacije će podeliti teritorije, pa se marva više neće identifikovati "ja sam srbin!", već "ja sam majkrosoftaš!".

kada pokušaš da zamisliš sebe da živiš jedan život od kamenog doba do danas, videćeš da se svest čoveka ipak nije baš toliko razvila, i da evolucija nije ni blizu kraja...

3. pa se marva više neće identifikovati "ja sam srbin!", već "ja sam majkrosoftaš!".

Reklamokratija i Rat trgovaca, Frederik Pol :)

4. i da evolucija nije ni blizu kraja

Mišljenja sam da se evolucija završila. Uporedi pamet, sposobnost, volju za životom, napretkom, znanjem i prostim osećajem korisnosti prosečnog momka od 25 godina pre pola veka sa prosečnim momkom od 25 godina danas.

5. Reklamokratija je odlcina, Rat trgovaca nisam citao...To da ce korporacije vladati je odavno prezvakano u cyberpunk romanima... Nazalost, meni deluje da ce oni biti najblizi pravom uvidu u to kakva ce biti buducnost... Zapravo, gomila stvari vezanih za cyberpunk su vec tu, poput cipovanja, ugradjivanja vestackih udova, robota prostitutki, svakodnevnim slabljenjem vlada i povecavanjem jaza izmedju siromasnih i bogatih, tj. unistavanjem srednje klase, itd.

6. kada pokušaš da zamisliš sebe da živiš jedan život od kamenog doba do danas, videćeš da se svest čoveka ipak nije baš toliko razvila, i da evolucija nije ni blizu kraja...

Ja stalno razmisljam da se u zadnjih 2000 godina skoro nista suštinski nije promenilo kod ljudi i da je sve isto samo se načini menjaju. Skoro da ništa nismo napredovali u odnosu na to vreme a to je žalosno.

7. Ako tako tvrdite eto vam validan dokaz da evolucija ne postoji!!!

8. Ali sve na kraju ne ispada tako crn kao sto izglea

ja imam neku suludu nadu u čovečanstvo, da se na kraju uvek nekako izvučemo i sve na kraju bude onako kako bi trebalo da bude....

bili, baš kad uporedim, čini mi se da nismo ni blizu kraja, jer nemoguće je da je ovo naš maksimum. osim toga, verujem da je jedina sigurna stvar u prirodi - promena. sve se uvek menja, panta rei fazon, tako da ne verujem da smo završili poso....

bruce, nisam čitala, hvala za preporuku! :)

9. Nije da ne postoji, nego je vremenski period od 2000 godina mali da bi se primetile bitnije promene u funkcionisanju organizma.

10. Za nepostojanje evolucije imaš veoma eksplicitan dokaz. U praistoriji nisi mogao da dobiješ ako ti ženka ne ponudi, a sad je praktično isto samo što još moraš i da se potrudiš oko nje da bi joj uopšte palo na pamet da ti ponudi. Dakle, logičan je zaključak da mi zapravo deevoluiramo...

11. to što kaže bili. kad razmisliš koliko je vremena prošlo od nastanka planete do prvog homo erectusa, dođe ti malo arogantno da misliš da smo napravili bogznakakav napredak za samo dve iljade godina...

a ima i ovaj momenat

https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/529497_570686162953566_449952013_n.jpg

12. Ja se nešto ne razumem u evoluciju, meni je bitno da mi deca odrastu, da ih obezbedim onoliko koliko je to u mojoj mogućnosti i da su uvek sita i zdrava. U ovoj državi, taj vučji nagon je jedino što još opstaje.

E da, volim povremeno i da se malo omrsim, ali to mi nije prioritet :)

13. osim toga, verujem da je jedina sigurna stvar u prirodi - promena. sve se uvek menja, panta rei fazon, tako da ne verujem da smo završili poso....

Slažem se, ali te promene ne moraju po pravilu biti i progresivne.

14. vučji nagon je jedino za šta možemo da se uhvatimo, jer smo kao narod negde na tom stepenu civilizacije.... mada, kad pomislim na rednekse, svi smo tu negde...

15. Slažem se, ali te promene ne moraju po pravilu biti i progresivne.

apsolutno. kad pogledamo kroz istoriju, imali smo velike periode mraka, stagnacije, pa i ozbiljne degeneracije, ali onda se uvek nešto desi, npr. rodi se arhimed, ili njutn, ili tesla, pa napravimo skok napred. posle opet ide mrak, pa onda opet skok, i tako u nedogled...

16. Bili, ne možeš tako da gledaš evoluciju, po tvom postu o dvadesetpetogodišnjem momku rekao bih da evolucija godišnje napreduje kao jebeni retriver koji izraste za 2 meseca, ali naravno nije tako — promena je jedva vidljiva, i moći će se uočiti recimo 2400 godine.

17. Uostalnom, Darvinova teorija nije tačna, dakle evolucija ne postoji, što je dokazano na više načina.
    Uzeli su mušicu, koja se najbrže razmnožava, i za ne znam ni ja kolkko godina, ona se uopšte nije promenila, niti će. Ako će neko napredovati, to će biti najveća smradina — čovek, tj. njegova svest.

18. Moj post o tom momku nije bio vezan za evoluciju, nego kao odgovor na želju za napretkom i prostom voljom za životom koja stagnira u poslednje vreme u celom svetu, i to ne mora nužno biti deo evolucije, samo period stagnacije, što kaže Lemaja.

npr. rodi se arhimed, ili njutn, ili tesla,

Rodiće se, i biće na Institutu u Masačusetsu i izučavati uticaj klimatskih promena na povlačenje hlorofila u lišću ili menopauzu kod puževa golaća. Ne mogu da zamislim da jedan čovek posveti toliko vremena i znanja na neki izum ili otkriće koje neće prigrabiti korporacija, a i nema više izuma koje može okriti jedan čovek iz čisto naučnih razloga.

Rekli o sajtu

U busu se devojka svadja preko fona da se ne kaze Vukajlija nego Vujaklija za recnik... ocaj na njenom licu kad je shvatila da ne moze objasniti

Mokoš · 11. Maj 2011.