Prijava

Ja bih Harija Potera zabranio i poslao onu što ga je pisala na giljotinu.

Hari Poter, Brezuljak Votersip, Artemis Faul, Serlok Holms, Artur i Minimoji..

Stranac

Divna knjiga a kratka je, pošto sam primetila da ljudima broj strana predstavlja problem (tj. onima koji su pročitali dve knjige u životu).

E da, Šerlok Holms su odlične knjige za početnike.

Ako pokušavate da kulturno uzdignete nekoga ko nije pročitao knjigu u životu, znajte da je taj trud kerov kurac i da od toga nema ništa. Pokušao ja čak 2 puta, jednom mi čovek odgovorio da je pročitao Most na Žepi pred početak časa i da mu je to dosta za ceo život, a drugi lik mi ogovorio da nema sinhronizaciju između očiju i centra u mozgu za razumevanje pročitanog i dodao da će to što mu ja pričam da izgugla.

Ali ako već pokušavate, probajte na primer sa nečim što ne plaši toliko obimom strana, kao što su kratke priče od Selindžera (zavisi koji uzrast, mada ovo i starijima može da legne ako umeju da vežu pertle). Tako da je prva preporuka to, Za Esme - devet priča. Može i Lovac u žitu, ali to nije baš moj prvi izbor.

Druga preporuka je ipak za malo stariju decu od 13-14 godina koja bi da piju i jebu, tako da je Bukovski i Bludni sin super. Može i Post office, da deca vide gde se završava kada se ne uči, zlolol. I naravno, Đavo je bio vruć. Bukovski uvek legne klincima, super štivo da čitaš u školi na dosadnom času geografije ili hemije.

I naravno, ko prebaci 18. godinu a i dalje misli da je dobro čitati, Borilački klub, leksikon single muškarca koji se nije našao. Od istog geja naravno preporučujem i Preživeli, bolja knjiga od kluba za 3 koplja, ali nije za početnike.

Neko se šalio ovde sa 120 dana sodome, ali verovali ili ne, jednom prilikom je neko doneo knjigu u školu, čitali smo svi, samo što se nismo izbili ko će pre. I muški i ženski. Sećam se da je bila toliko šokantna da je bilo nezamislivo da je ispustiš iz ruku.

A ako pričamo o dečici, Branko Ćopić. Pre svega. Pa tek onda Hari Poter.

Što ne otvorite temu "Preporuka za kako sam ja dobar vid znam i sva slova". Ti si drvo, ja sam Bukovski, Selindžer je pitak. Prosto vladate materijom. I te klinačke forice za spuštanje, u osamdesetim ti ne bi trebao ni traktor ni harmonika da dobiješ da vodiš kolo na poselu. Ihihi, ono kad predaješ štafetu mladosti, pa mu malo niže daš on se sagne, eeeee, a kad se sagne, a? Prstenjak, zna se, al tad je već kasno, forica je pala.

У реду је, Синграфеас, попи мало пива.

Za klinčadiju "kad su cvetale tikve" od Dragoslava Mihajlovića.

@syngrafeas

Moradoh jednom prijatelju koji ima sina od 15 godina da pomognem jednim zdravim razgovorom sa tim istim detetom, jer je dečko bio na ivici da krene malo ozbiljnijim putem u gudrovinu i u neko loše društvo, tako da nakon jednog zdravog razgovora, objašnjenja i slično mu dadoh Post office da čita, da se malo izdigne iznad tih majmuna sa kojima se družio. Ne verujem da je čitao nešto pre toga, ali Post office u tim slučajevima može da pomogne, da shvati da je i mnogim drugim ljudima život u suštini sranje. I pomoglo je. Uticah na dete koliko toliko, rekoh mu da bude "pametan mangup" i slično, da je veća faca ako šeta ženskicu pod ruku nego da upada u takve probleme u kojima je bio tada. I još mu dadoh neku kesu slatkiša da podeli sa curom uz rečenicu "žene vole slatkiše, idi sad, šarmiraj cicu".

Valja kategorizovati ljude samo u smislu humora i iz toga se smejati, vicevi sa predrasudama su najslađi, a ne na ovakav način. Naravno da nije bilo koja knjiga za svakoga, ali džabe tupimo ovde, prokleti smo ljudi, u svemu što vidimo ili pročitamo vidimo neke skrivene, loše, spuštačke motive. Jedem das Seine.

Da l' sam ja jedina na svetu koja misli da je Mali princ totalno gej i prenaduvano precenjena knjiga?

grešiš, Mali princ je jedna izvanredna alegorija dostojna Vukajlije, problem je u tome što se prerano čita jer oni koji se pitaju nisu dovoljno pismeni da procene potreban uzrast i zrelost čitaoca...

ja bih sve ove sto citaju Hari Potera spalio na lomaci..

al najiskrenije..ne shvatate da je to sve djavolje maslo, da vam priblizi svoje demone i kad se jednog dana pokazu vi ih vec zavoli i totalno su vam Suuuper.

a Mali Princ je odlicna knjiga al me mrzi da vam objasnjavam...i nije knjiga za decu...

od domacih uzite Knjigu o Milutinu, i sve od Mihailovica, Dragoslava a Cizmase posebno...

Приповетка "Кратак, срећан живот Франсиса Макомбера" од Хемингвеја. Ако се читаоцу то допадне, онда може и "Старац и море".

ja bih sve ove sto citaju Hari Potera spalio na lomaci..

takoe! Ja sam predložio giljotinu, al' može i to

Zavisi od osobe i toga da li ume da prepozna skrivene misli i zapazanja u knjizi. Za klince definitivno lektire poput Sojera ili Orlovi rano lete, a ja sam licno voleo i Decaci Pavlove ulice. Za malo zrelije, Andric je dobar jer se lagano cita i sa uzivanjem, uprkos tome sto je mnogo kompleksniji nego sto se cini. Paolo Koeljo po mom misljenju takodje nije los izbor. Napredak se moze proveriti posle recimo Kafke, a finalni test su Dostojevski i Crnjanski, ako idemo logikom da nekoga zelimo da privolimo knjizi tj. redovnijem citanju. Ako izuzmem Na Drini Cuprija i Seobe, nisam procitao nista vec 6 meseci, ali mislim da sa ovim piscima i knjigama nema greske.

Mogu Bulgakove pripovetke, kratko je, citljivo, pa ako dobro prodje, nastavi na romane.

Prva i poslednja knjiga u čovekovom životu bi trebala da bude "Mali princ". Potpuno se drugačije doživi u tridesetoj nego u desetoj. Remek delo.

poslednja knjiga u čovekovom životu

u tridesetoj

Jezik pregriz'o dabogda!